Miljø- og Ligestillingsministeriet

Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud

Del

En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.

Kort over trawlfri zoner, herunder Fyn.
Kort over trawlfri zoner, herunder Fyn.

Hele havarealet hele vejen omkring Fyn kan fremover kaldes trawlfrit område.

Det følger af en ny fiskeriaftale som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier netop har indgået.

Aftalen betyder, at der indføres forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber i 18,7 pct. af det danske havareal, herunder i de områder af Lillebælt, Kattegat og Storebælt, som omkranser Fyn samt i hele det sydfynske hav.  Inden 1. juli 2025 var blot 4,6 pct. af det danske havareal omfattet af forbud mod bundtrawl.

Forbuddet indføres for at give havbunden i udsatte områder ro, så bunddyrene og dermed hele økosystemet med fisk, marsvin osv. får meget bedre betingelser for at komme sig.

Miljøminister Magnus Heunicke udtaler:

”Havnaturen omkring Fyn er unik. Det ved alle, som har nydt det sydfynske øhav eller sejlet i Lillebælt, hvor vi har den tætteste bestand af marsvin i de danske farvande. Det skal vi værne om. Vi har allerede havområder, som er strengt beskyttet omkring Fyn, og vi har planer om en marin naturnationalpark i Lillebælt. Med aftalen om forbud mod trawl omkring hele Fyn giver vi naturen de bedste betingelser for at genoprette og udvikle sig, så vi fortsat kan opleve den i generationer fremover.”  

Fakta:

  • Med aftalen bliver områder på i alt 19.605 km2 omfattet af forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber i. Det svarer til 18,7 procent af det danske havareal.
  • Forbuddet gælder i hele Bælthavet fra Danmarks grænse i syd, inkl. de vigtige områder, hvor torsken gyder, og op til en linje fra Ebeltoft til og med Isefjord og også Smålandsfarvandet helt ned til den tyske grænse og rundt om Møn og op til Faxe Bugt mod øst.
  • Området kommer bl.a. til at hænge sammen med det eksisterende areal med forbud mod bundtrawl i Øresund og Køge Bugt. I den nordlige ende af Øresund gøres området kilen også trawlfrit.
  • Derudover bliver et stort område øst for Djursland trawlfrit, og det samme gælder et område i det østlige Kattegat, som kommer til at følge havgrænsen til Sverige – fra Læsø til Anholt – og kommer bl.a. til at dække det eksisterende habitatområde ’Kims Top og den Kinesiske mur’. Endeligt gøres et område i det nordlige Kattegat omkring habitatområdet Herthas Flak trawlfrit.
  • Samlet set kommer Danmark i alt op på mere end 30 procent af sit havareal med forbud mod bundslæbende redskaber (svarende til 32.000 km2), idet der heri tælles ny og planlagt forbud i Natura 2000-områder samt eksisterende forbud i strengt og almindeligt beskyttede områder.
  • Regeringen vil nu indgå regionale aftaler med de lande, som har fiskerettigheder i områderne og få godkendt disse i EU, så forbuddet vil gælde både udenlandske og danske fiskere samtidigt. Det er en proces, som tager minimum 2 år. Det nationale forbud vil træde i kraft samtidigt.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye