Innovationsfonden

Kvantestrategi giver pote: Lovende tendenser i ansøgninger peger mod en stærk dansk kvantefremtid

Del

Med store investeringer, stigende international interesse og stærk erhvervsinvolvering er Danmark godt på vej mod en styrket position i det globale kvantekapløb. Over tre år investerer Innovationsfonden mere end 300 mio. kroner i kvanteprojekter. Fire nye, stærke projekter er søsat, mens yderligere en stribe projekter af høj kvalitet er på vej igennem ansøgningsprocessen.

AI-genereret billede af kvanteforskere i laboratorie
Billedet er genereret med AI

Når det gælder kvanteforskning og –innovation, skal Danmark ikke blot være med. Vi skal være blandt de bedste.

Det er målet med den nationale kvantestrategi, og siden den blev lanceret i 2023, har Danmark intensiveret indsatsen for at udvikle og fastholde sin styrkeposition inden for kvanteteknologi.

Innovationsfonden udmønter hovedparten af kvantestrategiens midler og har i 2024 investeret 103 millioner kroner i fire nye ambitiøse kvanteprojekter, som nu alle er sat i søen. I 2025 er endnu 115 millioner kroner øremærket til området, og der er netop sendt invitationer ud til 15 ansøgere, som går videre til anden fase i ansøgningsprocessen for Grand Solutions kvante-programmet.

Det sker efter endnu en ansøgningsrunde med markant høj kvalitet, stærk erhvervsinvolvering og stor international deltagelse.

- Kvanteteknologi rummer potentialet til at påvirke alt fra vores nationale sikkerhed til den grønne omstilling og sundhed. Derfor glæder det mig at se de politiske ambitioner fra kvantestrategien blive til konkrete forskningsprojekter. Kvante er en kritisk teknologi, som hele verden er i benhård konkurrence om at udvikle og høste potentialet af. Derfor står kvante højt på dagsordenen under det danske EU-formandskab – og vi kommer uden tvivl til at drøfte, hvor Europa skal placere sig i teknologiudviklingen, når jeg tager imod de europæiske forskningsministre til uformelt ministermøde i midten af juli, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Høj kvalitet og international tiltrækning

Innovationsfonden har over de sidste tre år konstateret en meget høj kvalitet i ansøgningerne til kvanteprogrammet. Det kendetegner ansøgningerne, at ansøgerkredsen involverer en bred skare af danske og udenlandske universiteter samt danske og udenlandske virksomheder og startups.

Innovationsfonden ser en klar tendens til, at internationale aktører i stigende grad søger mod Danmark – både som forskningspartnere og som virksomheder, der etablerer sig i det danske kvantemiljø.

- Den høje kvalitet, vi ser i ansøgningerne til kvanteprojekter i Innovationsfonden, vidner om et stærkt dansk økosystem på kvanteområdet, som også er attraktivt for udenlandske aktører. Kvanteprogrammet er blevet en katalysator for internationalt samarbejde, og vi ser eksempler på, at udenlandske startups inden for feltet vælger at etablere sig her i landet. Det lover godt for den samlede nationale indsats og for Danmarks fremtid inden for kvanteteknologi, siger Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden.

Fire nye projekter er søsat i 2025

De fire kvanteprojekter, der fik en bevilling fra Innovationsfonden i 2024, er nu alle søsat. Projekterne spænder fra hardware (fotonkilder, quantum dots) til software, sikker kommunikation og netværks­infrastruktur og har til fælles, at de involverer virksomheder og bygger bro mellem forskning og anvendelse.

- Det har været og er en svær opgave at skulle udvælge projekter. For det høje niveau i ansøgningerne betyder, at der er stærk konkurrence og reelt flere støtteværdige projekter end vi har midler til, siger Natasha Friis Saxberg, forperson for Innovationsfondens Grand Solutions-udvalg for kvanteteknologier, der bedømmer kvante-ansøgninger til Innovationsfonden.

De 15 projekter, der nu er inviteret til fase 2 i ansøgningsprocessen for Grand Solutions kvante-programmet, forventes at modtage svar i ultimo november

 

Fakta om de fire nye kvanteprojekter:

AccessQKD
AccessQDK vil udvikle og demonstrere verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart, markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.

  • Innovationsfondens investering: 25.9 mio. kr.
  • Samlet budget: 33.3 mio. kr.
  • Varighed: 3.5 år
  • Officiel titel: AccessQKD: Towards a Scalable Production Quantum Communication Infrastructure – A Danish Quantum Key Distribution Solution for Access Networks cryptography

Partnere:
DTU Physics, Celare Quantum Communications ApS, The Polytechnic University of Bari, GlobalConnect, Partisia Applications ApS, Aarhus University

Læs mere om AccessQDK

EQUAL
EQUAL skal udvikle nye lyskilder, der har potentiale til at revolutionere kryptografi og netværk mellem kvantecomputere. Den teknologiske vision i projektet bygger på at kombinere nanofotoniske chips med unikke teknologier inden for materialer, nanoelektromekanik, nanolitografi og kvantesystemer.

  • Innovationsfondens investering: 40 mio. kr.
  • Samlet budget: 48 mio. kr.
  • Varighed: 5 år.
  • Officiel titel: EQUAL | Erbium-based silicon quantum light sources.

Partnerne:
Beamfox Technologies ApS, Danmark, Danmarks Tekniske Universitet - DTU Electro, Danmark, Helmholtz Zentrum Dresden-Rossendorf, Humboldt Universität zu Berlin, Lizard Photonics ApS, Danmark

Læs mere om EQUAL

QLIGHT
QLIGHT skal designe, fabrikere og teste højeffektive lyskilder, der kan udsende kvantiseret lys til anvendelse i fremtidens industrielle fotoniske kvantecomputere.

  • Innovationsfondens investering: 18,9 mio. kr.
  • Samlet budget: 23,4 mio. kr.
  • Varighed: 4 år
  • Officiel titel: Quantum Light Sources for Quantum Computing - QLIGHT

Partnerne:
DTU Electro, DFM - Danmarks Nationale Metrologiinstitut, Quandela 

Læs mere om QLIGHT

HyperTenQ
HyperTenQ projektet vil bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger ved at kombinere ekspertise fra kvantefysikere med en erfaren softwarevirksomhed.

  • Innovationsfondens investering: 19 mio. kr.
  • Samlet budget: 21 mio. kr.
  • Varighed: 4 år
  • Officiel titel: HyperTenQ - Enhancing the Quantum Phase Estimation Algorithm in Quantum Chemistry: Qubitization with and without Tensor Hypercontraction Methods, and Hardware-Specific Optimization

Partnerne:
QunaSys og Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme (NQCP)

Læs mere om HyperTenQ

Kontakter

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Kan samtaler med en robot mindske stress og fange tidlige tegn på sygdom?2.7.2025 08:38:52 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan interagerer kunstige samtaleagenter med mennesker? Hvordan kan de bruges til at træne vores sociale færdigheder, forbedre vores mentale sundhed og opdage tidlige tegn på demens eller alzheimers? Nyt forskningsprojekt vil forbedre vores mentale sundhed gennem tidlig diagnosticering og præventive løsninger med brug af AI-modeller. Innovationsfonden investerer 19,2 millioner kroner i projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye