Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.

Et nyt studie fra Aarhus Universitet sætter stort spørgsmålstegn ved den udbredte forestilling om, at kvinder er født med en særlig evne eller tilbøjelighed til at vågne, når babyen græder om natten.
Studiet viser, at der kun er marginale forskelle på, hvordan mænd og kvinder reagerer på babygråd om natten - alligevel er det mødre, der tre ud af fire gange tilser babyen, når den vågner.
Forskerne lavede to separate undersøgelser for at få endeligt svar på spørgsmålet. I det første forsøg deltog 142 voksne uden børn. Her viste det sig, at kvinder kun var en smule bedre til at høre meget svage lyde sammenlignet med mænd.
"Modsat hvad man ofte hører og ser i medierne, sov vores mandlige deltagere ikke bare igennem babygråd. Folk reagerede meget forskelligt på lydene under forsøget, og der var stort overlap mellem mænd og kvinder," fortæller professor Christine Parsons fra Institut for Kliniske Medicin, der står bag studiet.
Forskerne fandt ud af, at kvinder havde omkring 14 procent større sandsynlighed for at vågne ved meget svage lyde - både når det gjaldt babygråd og almindelige alarmlyde.
Men så snart lydene blev højere, forsvandt forskellen mellem kønnene.
Stor forskel i natarbejdet
I den anden undersøgelse fulgte forskerne 117 førstegangsforældre i Danmark, som alle noterede deres natlige aktiviteter med babyen gennem en uge.
"Resultaterne viste, at mødre stod for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene. Vores matematiske beregninger viste, at denne store forskel ikke kan forklares med de små forskelle i hørelse, vi så mellem kvinder og mænd," siger ph.d.-studerende Arnault Quentin-Vermillet, som er medforfatter på studiet.
Sociale strukturer er afgørende
Forklaringen kan ifølge forskerne findes i de sociale forhold snarere end de biologiske forskelle.
"Vi tror, der er flere ting på spil, som sandsynligvis hænger sammen. For det første holder mødre typisk barselsorlov, før fædre går på barselsorlov. Det betyder, at mødre får mere træning i at håndtere babyen fra starten," siger Christine Parsons og fortsætte:
"Derudover giver det god mening, at fædre sover igennem, når det er moren, der alligevel skal amme om natten."
Mere ligestilling i forældreskabet
Undersøgelsen bidrager ifølge Christine Parsons til debatten om ligestilling mellem forældre ved at udfordre forestillingen om, at mænd ikke kan høre deres babyer græde.
Den viser også, hvordan de nye regler i Danmark - hvor fædreorlov er blevet udvidet fra to til elleve uger - kan være med til at fordele børnepasningen mere ligeligt mellem forældrene.
Forskerne håber nu på flere undersøgelser af, hvordan både fædre og mødre tilpasser sig forældreskabet, når deres hormoner og søvnmønstre ændrer sig.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Observationsstudie
Samarbejdspartnere:
Ekstern finansiering: Carlsbergfondet
Link til videnskabelig artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39819066/
Kontakter
Professor Christine Parsons
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin - Interacting Minds Centre
Telefon: 87162127
Mail: christine.parsons@clin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
Lektor modtager bevilling til forskning i hjernens musikalske hukommelse24.6.2025 12:21:06 CEST | Pressemeddelelse
Leonardo Bonetti er lektor på Institut for Klinisk Medicin og Center for Music in the Brain. Han forsker i hjernens evne til at genkende musikalske mønstre og er blandt 36 udvalgte forskere, der modtager en Sapere Aude Forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum