Familien i dag: Kvinde + kvinde har samme chance for baby som kvinde + mand
En kvinde, der er gift med en anden kvinde, bliver lige så ofte mor, som en kvinde, der er gift med en mand. Det viser analyser i en ny bog, der med en række forskningsresultater tegner et portræt af familien Danmark.

Fertiliteten i ægtepar med to kvinder er i dag omtrent den samme som i ægtepar med en mand og en kvinde. Det viser tal fra en ny bog udgivet af Peter Fallesen, forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden.
Med nye data viser forskeren nemlig, at 60% af par bestående af to kvinder, der er blevet gift siden 2007, har fået et barn indenfor de første fem år af deres ægteskab. Altså tæt på den samme sandsynlighed for at blive mor, som kvinder, der er gift med en mand, har.
”Vi kan se, at ægteskab og beslutningen om at få et barn stadig i høj grad hænger sammen. Og med de meget effektive fertilitetsbehandlinger, som lægerne i dag kan tilbyde, er oddsene for at kvinden bliver gravid, altså lige så gode som ved hjælp af ”naturmetoden,” siger forskningsprofessor Peter Fallesen fra ROCKWOOL Fonden.
I par med en mand og en kvinde er der i snit 0,6 barn allerede i hjemmet, inden de gifter sig. For par med to kvinder er det barn, der bliver født indenfor ægteskabets første fem år, lidt oftere det første barn.

Da storken kom
Frem til midten af 1990´erne var det kun omkring 10% af ægtepar bestående af to kvinder, der fik et barn indenfor de første fem år efter, de indgik registreret partnerskab. Men snart efter begyndte antallet af børn i regnbuefamilierne at stige.
Stigningen sker især fra det tidspunkt, hvor jordemoder Nina Stork åbner en privat fertilitetsklinik i København i 1999. Her kunne kvinder få fertilitetsbehandlinger uden at have en mand med.
Først i 2007 fik kvinder uden mænd adgang til fertilitetsbehandling i offentligt regi, og Peter Fallesens analyser viser, at den mulighed tog kvinderne i den grad til sig.
”Vi ser jo hele vejen op gennem nullerne en jævn stigning i antallet af børn, der kommer til verden i familier, hvor de voksne er to kvinder. Men tallene tyder på, at det alligevel stadig i den periode var for de udvalgte få, som selv ville investere i fertilitetsbehandling. Det er først, da behandlingerne bliver tilbudt i det offentlige sygehusvæsen, at antallet af børn i denne familietype kommer på niveau med par af forskelligt køn. Med den juridiske ligestilling af kvinder med og uden mænd, kommer nok også en større accept af regnbuefamilieformer, som også kan være medvirkende til den markante stigning, vi ser i de år,” siger Peter Fallesen.
12% af alle børn undfanges med assistance
Medicinsk assisteret fertilitet er i det hele taget blevet langt mere udbredt, viser andre data i bogen ”Hvad vi ved om familien og dens betydning for samfund og trivsel” – også i par med mænd og kvinder:
I 2021 var ca. 12% af alle børn i Danmark undfanget ved hjælp af en eller anden form for fertilitetsbehandling, som enten bestod af insemination med sæd fra partner eller donor eller andre mere invasive former for assisteret reproduktiv teknologi (ART). Det kan fx inkludere fertilitetsbehandling med æg-sortering, IVF og mikroinsemination.

FAKTA: om bogen: ”Hvad vi ved om familien og dens betydning for samfund og trivsel
Bogen kortlægger ved hjælp af en lang række forskningsresultater familiens udvikling gennem knap 200 år:
Fra tidligere tiders produktionsfællesskaber, hvor børnearbejde var en legitim og nødvendig del af storfamiliens økonomiske fundament, over velfærdssamfundets opståen og udbygning i anden halvdel af 1900-tallet, der skabte plads til kernefamilier med barndommen og teenagelivet i centrum - og i stigende grad også to forældre på arbejdsmarkedet, til nutidens mangfoldige familiemønstre, hvor fertilitetsbehandling spiller en stigende rolle.
- Bogens forfattere er:
Peter Fallesen, ph.d. og forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden
og konsulent Bent Jensen, cand.mag. - ”Hvad vi ved om familien og dens betydning for samfund og trivsel” kan hentes gratis som pdf på ROCKWOOL Fondens hjemmeside
Kontakter
Peter FallesenForskningsprofessor
Tlf:61 33 31 84pf@rff.dkJanni Brixenjournalist og pressekonsulent ROCKWOOL Fonden
Tlf:26235501jbr@rockwoolfonden.dkOm ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Danmark blandt de lande i EU med størst stigning i indvandreres uddannelsesniveau23.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvandrere til Den Europæiske Union er mere veluddannede end nogensinde før. En ny analyse fra ROCKWOOL Fonden Berlin viser, at andelen af indvandrere med en videregående uddannelse i 2024 har nået et rekordhøjt niveau og fortsætter den markante opadgående tendens, som har præget det seneste årti.
Kriminalitet blandt flygtninge på starthjælp smittede til deres naboer17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ikke-danske borgere, som delte opgang med flygtninge, der modtog starthjælp, er mere kriminelle end naboer til flygtninge, der modtog den noget højere kontanthjælp. Den øgede kriminalitet blandt flygtninge, der modtog starthjælp, ser altså ud til at have spredt sig til deres naboer, viser et nyt forskningsstudie støttet af ROCKWOOL Fonden.
Ældre bliver i deres store boliger - børnefamilier klemmer sig sammen11.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Boligmarkedet er i høj grad ”låst” af ældre – mange af dem enlige - der holder fast i store boliger. Selv blandt de 75+- årige, bor langt over halvdelen i boliger med mindst fire værelser. Det binder de ældre til store boligudgifter, og gør det samtidig sværere for børnefamilierne at finde boliger med plads til alle. Og en lang række boligrelaterede tilskud er med til at forstærke den uhensigtsmæssige tendens.
Familieforsker: Fertilitetskrisen er overdrevet16.5.2025 09:05:33 CEST | Pressemeddelelse
Vi får færre børn og nye fremskrivninger af befolkningstallet i Danmark tegner et dystert billede af fremtiden. Men en ny analyse ser mere optimistisk på sagen, for børnene lader bare vente på sig, mens flere og flere kommende mødre tager en længere uddannelse.
Pigers karakterforspring skyldes i høj grad nye eksamensformer14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskellen mellem drenge og pigers karakterer ved folkeskolens afgangseksamen stiger, men pigernes forspring skyldes ikke alene flid og øget faglighed. Ny analyse viser, at størstedelen af forskellen i karakterer skyldes, at piger præsterer bedre ved en bestemt type afgangsprøver – nemlig de prøver, hvor eleverne forbereder et oplæg forud for eksamensdagen. Og den slags prøver er der kommet flere af de seneste ti år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum