Nyt B&U-center skal engagere nye generationer i dansk film
Et dedikeret B&U-center på Filminstituttet samler nu alle aktiviteter på tværs af filmstøtte, filmformidling, pædagogik og læring. Centeret er blevet etableret parallelt og i tråd med de anbefalinger til en samlet strategi på B&U-området, som Kulturministeriet netop har offentliggjort. Filminstituttet har været aktivt engageret i Kulturministeriets arbejdsgruppe, siden den blev nedsat i foråret 2024 som led i ny filmaftale.
Børn og unge er fundamentet for fremtidens filmkultur. Men trods et højt medieforbrug, hvor særligt unge-målgruppen i stigende grad søger mod udenlandske tjenester, taber det danske filmindhold terræn. Samtidig er branchens motivation til at prioritere produktion af danske kvalitetsfilm målrettet børn og unge faldende, fordi det i det nuværende landskab ikke er tilstrækkeligt attraktivt, hverken økonomisk eller prestigemæssigt.
Med det udfordringsbillede in mente anbefaler Kulturministeriets arbejdsgruppe blandt andet, at den øremærkede støtte på børne- og ungeområdet samles i én ordning, der inkluderer midlerne fra de fire filmstøtteordninger og Public Service-Puljen. En sammenlægning vil give støttesystemet større fleksibilitet til at udnytte vidensdeling og synergier på tværs af platforme og genrer. Arbejdsgruppen påpeger endvidere, at der er behov for en indsats, der kan styrke bevidstgørelsen omkring betydningen af stærkt dansk børne- og ungeindhold, både kulturelt og dannelsesmæssigt.
Med etableringen af et dedikeret B&U-center har Filminstituttet skabt de organisatoriske rammer for en samling af viden og ekspertise og har allerede taget de indledende skridt til, sammen med DR og TV2, at gå forrest i et forpligtende branchesamarbejde om viden og data, finansiering, talentudvikling, distributionsinitiativer, fælles outreach og partnerskaber.
Filminstituttets direktør, Tine Fischer, udtaler:
”At samle og fastholde børn og unge omkring stærke, identitetsskabende danske fortællinger er den allervigtigste dagsorden, vi står med lige nu. Som samlet branche har vi et kæmpe ansvar for på den mest ambitiøse vis at sikre, at børn og unge møder relevante, nytænkende og inkluderende danske film og danske fortællinger på tværs af alle de universer, de befinder sig i. Fra skole, over biograf til de platforme, hvor de opholder sig. Hvis vi ikke gør noget nu, er det at sammenligne med det største kulturelle generationssvigt. Derfor samler vi nu alle kræfter og al viden og arbejder på tværs både internt og eksternt – i hele fødekæden: fra forskning over talentudvikling og styrket finansiering, til målgruppeinddragelse, ambitiøs skole-strategi, nye biografnetværk, streaming mv. Filmkultur og filmkompetencer skal være en drivkraft i børns liv og den ambition skal Filminstituttets nyetablerede B&U-center nu give konkret rygstød.”
Det nye B&U-center blev etableret i foråret 2025 og arbejdet er i fuld gang. Medarbejdere og filmkonsulenter, der før sad langt fra hinanden med hver deres hjørne af arbejdet med B&U indhold, er nu samlet i en fælles enhed med en fælles vision og et delt blik på filmens liv og potentiale fra manus til distribution.
Børn og unge operer ikke i siloer, men engagerer sig på tværs af formater, genrer og platforme – det skal arbejdet med filmstøtten reflektere. Der er nu søsat en ambitiøs strategi, der skal styrke børn og unges møde med dansk film på tværs af alle platforme og værtskaber, både i skolerne, i klubber, på børneværelset og selvfølgelig i de kommercielle biografer. Tine Fischer tilføjer:
”Tiden er til tæt samarbejde og delt ansvar. Ingen kan rykke så vigtig en dagsorden alene. Vi samles nu på tværs, DR, TV2, Filminstituttet, men også skolerne, biograferne, klubberne, kommunerne, organisationer, forældre og selvfølgelig børnene og de unge selv.”
Ambition for Filminstituttets B&U-center
Børn og unge i Danmark skal møde en stærk og aktiv film- og mediekultur. Vi ønsker en kultur, hvor flere møder og skaber danske fortællinger i fællesskab – i skolen, i biografen og på tv og streaming – og hvor flere oplever attraktivt indhold, der taler til deres virkelighed, udfordrer deres blik og styrker deres stemme.
Vores ambition er at tænde gnisten hos både børn, unge, branche og partnere – og inspirere til nytænkning og samarbejde om at nå fælles mål.
Alle børn og unge skal have kompetencer til at opleve, forstå og skabe levende billeder. Derfor skal de møde tidssvarende læreprocesser med et højt filmfagligt og filmpædagogisk niveau i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
Vi vil engagere nye generationer i dansk indhold – og understøtte deres filmkompetencer, fællesskaber og kulturelle deltagelse.
Kontakter
Eva HeinKommunikationschef
Tlf:+45 3374 3610evah@dfi.dkOm Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Nordisk noir indtager filmhistoriens svar på Cannes27.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Syv nyrestaurerede danske, svenske og norske filmklassikere får repremiere på verdens største festival for filmarv, Il Cinema Ritrovato i Bologna. Filmserien 'Norden Noir' markerer første gang, at flere lande står bag en samlet serie på festivalen, og initiativet udspringer af et stigende samarbejde mellem de nordiske filminstitutter.
Bornholmsk producer udtaget til europæisk talentprogram i Cannes29.4.2025 15:18:16 CEST | Pressemeddelelse
Bornholmske Daniel Mühlendorph er udvalgt som en af Europas 20 mest lovende producere, der skal deltage i Producers on the Move under Cannes Festivalen 13. til 24. maj. Han står bag film som 'Blokhavn', 'Hvor kragerne vender' og 'Krysantemum'.
Find historiske optagelser fra besættelsen fra dit lokalområde29.4.2025 08:46:19 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 80-året for besættelsen lancerer Filminstituttet et nyt interaktivt danmarkskort med historiske filmoptagelser fra besættelsen og befrielsen.
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred1.4.2025 14:28:33 CEST | Pressemeddelelse
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum