Ingeniørforeningen, IDA

Hver femte arbejder et sted uden stressplan

Del

Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.  

Stress er den største udfordring for mange arbejdsmarkedet. Og mange aner ikke, hvor de skal gå hen på deres arbejdsplads, hvis de bliver ramt af stress.
Stress er den største udfordring for mange arbejdsmarkedet. Og mange aner ikke, hvor de skal gå hen på deres arbejdsplads, hvis de bliver ramt af stress. Foto: iStock

Arbejdsrelateret stress er kostbart. For den enkelte, for virksomhederne og for samfundet.

Sidste år viste en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at det samlet set koster 55 mia. kr. om året i velstandstab, når medarbejdere med stress må arbejde færre timer og sygemelde sig.

Så skulle man tro, at alle danske arbejdspladser arbejdede strategisk med forebyggelse af stress og har et set-up og køreplaner liggende klar, hvis en medarbejder skulle blive ramt af stress. Men det er langt fra tilfældet.

I en ny befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for IDA, svarer 22 pct., at der ikke findes et set-up, retningslinjer eller en politik på deres arbejdsplads, hvis de selv eller en kollega bliver ramt af stress. Og flere end 27 pct. svarer, at de ikke er klar over, om der findes et stress-beredskab på deres arbejdsplads.

Tallene overrasker og bekymrer Malene Matthison-Hansen, forperson for Ansattes Råd i IDA.

”Stress er et kæmpe problem i mange menneskers arbejdsliv, så det kommer bag på mig, at der ikke er større fokus. Det er simpelthen noget rod, når der er uklarhed om arbejdspladsens set-up for håndtering stress. Der bør være en synlig og kendt handleplan, så medarbejderne ikke er i tvivl om, hvor de skal gå hen, hvis de bliver ramt af stress,” siger hun.

Hun peger på, at arbejdsmiljøloven lægger vægt på, at medarbejderne på enhver arbejdsplads skal kende til virksomhedens arbejde med arbejdsmiljø. Det gælder også det psykiske arbejdsmiljø, og dermed også hvordan man håndterer en situation, hvor stress indgår.

”Uklarhed gavner ingen. Og hvis planen er gemt væk fem klik inde på et intranet, som man i øvrigt aldrig er blevet gjort opmærksom på, så er man på Herrens mark, hvis klappen skulle gå ned. Hvis arbejdspladser ikke har en plan for, hvordan stress håndteres, så efterlades både medarbejdere og ledere uden støtte,” siger Malene Matthison-Hansen.

Hun opfordrer arbejdsgiverne til at sætte fokus på forebyggelse og håndtering af stress og skærpe kommunikationen omkring de ting, som virksomheden gør, hvis en medarbejder bliver ramt af stress.

”Der er tydeligvis rum for forbedring mange steder. Det er oplagt at gøre det til en fast bestanddel af et intro-forløb, når en ny medarbejder begynder,” siger Malene Matthison-Hansen.

Nøgleord

Kontakter

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64 / e-mail: slr@ida.dk

Links

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye