Fodlænken fylder 20 år
Fodlænken har i to årtier været et effektivt alternativ til fængselsstraf og et vigtigt værktøj i kriminalitetsforebyggelsen

Den danske fodlænke, der også kendes som den ”elektroniske fodlænke” kan i dag fejre 20 års jubilæum. Siden ordningen blev indført den 1. juli 2005, har tusindvis af dømte haft mulighed for at afsone deres straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol.
”Med fodlænken er det muligt at passe en uddannelse eller et arbejde, at opretholde kontakten til sine børn og i det hele taget fortsætte med de ting, vi ved kan forebygge ny kriminalitet, mens man afsoner. Derfor er det værd at markere fodlænkens 20 års fødselsdag." siger Ina Eliasen, direktør for Kriminalforsorgen.
I dag kan fodlænken bruges på to måder. Fodlænken bruges både som en fuld afsoningsform af fængselsstraffe i op til seks måneder eller som led i udslusning efter et fængselsophold. De to typer kendes også som ’front door’ og back door’. ’Front door’ er betegnelsen for, når dømte afsoner hele deres straf med fodlænke. ’Back door’ er betegnelsen for, når dømte afsoner sidste del af deres straf i fodlænke efter at have afsonet i fængsel.
For at afsone hele straffen med fodlænke (front door) skal den dømte opfylde en række betingelser. Blandt andet have en bolig, der er egnet til afsoning, og som udgangspunkt være i arbejde eller under uddannelse. Med enkelte undtagelser er det muligt for de dømte, der lever op til det tidsmæssige krav, at søge om at afsone med fodlænke. Efterfølgende er det kriminalforsorgen, der vurderer, om den indsatte kan afsone med fodlænke.
Med den nye strafreform udvides brugen af fodlænke, så grænsen for fængselsstraf øges fra seks til 12 måneder for dømte, der kan afsone hele deres straf med fodlænke. Desuden sænkes grænsen for, hvornår afsoner kan overgå fra fængselsstraf til afsoning i egen bopæl med fodlænke, så det bliver muligt efter ¼ afsoning, dog tidligst 10 måneder før forventet prøveløsladelse. De nye udvidelser gælder dog ikke dømte for personfarlig kriminalitet.
Fodlænken kan bruges som alternativ til fængselsstraf, men også som sidste led, efter en del af straffen er afsonet i et fængsel. På den måde har fodlænken været med til at støtte arbejdet med kriminalitetsforebyggelse og lette trykket på kapaciteten i kriminalforsorgens institutioner.
Fakta om fodlænken
- En fodlænke er en rem med en elektronisk sender, som sættes fast om anklen på den dømte. Tages fodlænken af vil der gå en alarm. Det samme sker for eksempel hvis den dømte ikke overholder den tidsplan, der er lagt for hvor vedkommende skal befinde sig.
- Den dømtes lovovertrædelse har indflydelse om vedkommende kan få tilladelse til afsoning med fodlænke. Eksempelvis kan dømte, der har begået voldtægt ikke afsone med fodlænke.
- Dømte skal have fodlænken om anklen hele tiden. Hvis den dømte tager den af, udløses en alarm.
- Siden 2005 er en fodlænke blevet sat fast om en ankel cirka 40.000 gange i forbindelse med afsoning.
- 401 personer afsoner aktuelt i fodlænke .
- Pris på fodlænkeafsoning: En dag med fodlænke koster gennemsnitligt ca. 500 kr. for kriminalforsorgen, mens en dag i fængsel koster omkring 2.000 kr.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Tlf:7255 4141presse@krfo.dkFølg pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen
Aftale om strafreform indgået – historisk løft af kriminalforsorgen25.6.2025 11:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Der er i dag opnået enighed om en strafreform for Danmark og dermed de økonomiske rammer for kriminalforsorgen frem til 2030.
Åbent hus i Maribos nye udslusningsfængsel16.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 23. maj inviterer kriminalforsorgen til officiel åbning samt åbent hus i det nye udslusningsfængsel i Maribo.
Visse sager om optagelse og aflytning af telefonsamtaler kan blive genoptaget12.5.2025 10:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Den 21. august 2024 fastslog Højesteret, at kriminalforsorgen uberettiget havde optaget telefonsamtaler mellem en indsat og en advokatfuldmægtig, der var juridisk rådgiver for den pågældende. Afgørelsen betyder, at flere sager nu kan blive genoptaget.
Nyuddannede betjente fejres ved to dimissioner på samme dag1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets nyuddannede fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre bliver fejret samme dag på skolerne i Birkerød og Møgelkær ved Horsens. Justitsminister Peter Hummelgaard deltager begge steder, hvor han vil overrække eksamensbeviser sammen med kriminalforsorgens direktør, Ina Eliasen.
Nye fængselsafdelinger får særligt fokus på terrordømte og radikaliserede29.4.2025 15:07:30 CEST | Pressemeddelelse
Afdelingerne kommer på baggrund af en anbefaling fra den tværministerielle indsatsgruppe og blev besluttet som en del af flerårsaftalen for kriminalforsorgen 2023-25.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum