Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Det er en del af Danmarks DNA, at store samfundsudfordringer bliver løst i fællesskab. Alliancen ønsker at løse nogle af de svære dilemmaer, når det kommer til børn og unges digitale liv, sammen med de aktører som skal være en del af løsningen. I første omgang bliver der sat fokus på forældrenes rolle. I efteråret bygges der ovenpå. Det gøres blandt andet i samarbejde med erhvervslivet. De er med, når børn får deres første smartphone i hånden og skal bidrage til, at brugen af alderssvarende indstillinger kan udbredes. Derudover vil alliancen i samarbejde med andre aktører blandt andet arbejde for et trygt digitalt skole- og fritidsmiljø, eksempelvis ved at hjælpe forældre til at lave fælles aftaler.
Forældre bør spille en central rolle i deres børns og teenageres digitale liv. Sammen kan forældre, børn og unge sætte meningsfulde rammer. Samtidig er forældrene som regel de nærmeste voksne til at have en tillidsfuld dialog med deres børn og unge om det, de oplever online – på godt og ondt. Det stiller krav til, at forældrene bliver klædt ordentligt på til den digitale forældrerolle. En ny undersøgelse fra Center for sociale medier, tech og demokrati viser, at blot tre ud af 10 danske forældre til børn i alderen 1-17 år oplever, at det er nemt at finde råd og vejledning til, hvordan de skal sætte rammer og håndtere dilemmaer omkring deres børns digitale liv.
Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv (Digitaliseringsministeriet, Børns Vilkår, Red Barnet, Dansk Ungdoms Fællesråd og KL) fem tommelfingerregler for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, Medierådet for Børn og Unge, Center for Digital Pædagogik, Unicef, FOLA og Skolelederforeningen. Tommelfingerreglerne skal hjælpe forældre med at navigere i en digital hverdag.
Nye tal viser, at 67 procent i alderen 13-17 år mener, at deres forældre ”kun ved lidt” eller ”noget af det”, de foretager sig på nettet. Samtidig svarer 9 procent, at deres forældre ”slet ikke” ved noget om deres digitale færden. Derfor er der brug for en mere åben dialog mellem forældre og deres børn og unge.
Det skal de fem tommelfingerregler hjælpe på vej:
- Tal med dit barn og lav klare aftaler sammen
- Husk et balanceret børne- og ungeliv med tid til fysisk samvær og udfoldelse samt søvn
- Lav kollektive aftaler om at overholde aldersgrænser
- Indstil dit barns device alderssvarende
- Vær en god rollemodel for dit barn
Digitaliseringsminister Caroline Stage udtaler:
”Vi kan stadig gøre endnu mere for at sikre vores børn og unges trivsel på sociale medier. I Danmark går vi allerede forrest, men vi har brug for en kulturændring, hvor danske forældre bliver mere aktive i deres børns digitale liv. Derfor sætter vi nu i Børne- og Ungealliancen fokus på forældrenes rolle, så vi kan klæde dem bedre på. Vi bilder ikke nogen ind, at vi med et fingerknips og fem tommelfingerregler kan løse udfordringerne, men de er en vigtig tilføjelse til allerede eksisterende initiativer.”
Direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl udtaler:
”Børn og unge skal sikres gode, trygge fællesskaber online, men lige nu kæmper vi mod massive kommercielle kræfter, som ikke har barnets bedste for øje. Samtidig udvikler teknologien sig hurtigere, end EU-lovgivningen kan følge med. Vi skal derfor sætte ind alle de steder, vi kan, for at øge trygheden og trivslen på nettet. Her har både forældre, voksne omkring børnene og politikere et særligt ansvar, og børn og unges stemmer skal spille en større rolle. Hovedansvaret er dog techindustriens, som vi opfordrer til at spille en mere aktiv og konstruktiv rolle allerede nu og ikke blot afvente, at lovgivningen tvinger bedre løsninger igennem.”
Generalsekretær for Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen udtaler:
”I SletDet Rådgivningen i Red Barnet hjælper vores professionelle og specialiserede rådgivere hver eneste dag børn og unge, der bliver udsat for digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt online. Vi rådgiver også forældre, der søger hjælp, fordi deres børn er kommet i alvorlige problemer på sociale medier. Vi er glade for sammen med regeringen og en lang række andre organisationer nu at kunne dele en række konkrete råd til, hvordan forældre kan bidrage til en mere sikker digital hverdag for børn i Danmark, hvor der også er en god balance mellem det fysiske og det digitale. Samtidig arbejder vi videre for, at der fra politisk side i Danmark og EU kommer den helt nødvendige lovmæssige regulering af tech-giganterne.”
Forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd Christine Ravn Lund udtaler:
”Børn og unge har brug for voksne, der tør tage ansvar og vise vejen i en kompleks digital virkelighed. Det er afgørende, at voksne omkring børn og unge går foran som gode rollemodeller og tager dialogen med børn og unge – også om det, der kan være svært at tale om. De fem tommelfingerregler er et bud på et redskab til at hjælpe forældre med netop det.”
Formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg Christina Krzyrosiak Hansen udtaler:
”Som barn og ung i dag kan det være lidt af en mundfuld selv at skulle sige fra over for de digitale muligheder eller at gennemskue konsekvenserne af de store tech-giganters platforme. Derfor er det vigtigt, at vi – både som forældre, som dagtilbud, skoler og fritidstilbud – er med til at skabe nogle rammer og rum, hvor børn og unge bliver skærmet fra ubehageligt indhold, og hvor mobiltelefoner og andre skærme ikke står i vejen for, at man bliver en del af fællesskaberne. Derfor opfordrer vi fx også til, at man formulerer mobil- og skærmpolitikker på skolerne. Tommelfingerreglerne her skal være en hjælp på hjemmefronten til skabe nogle trygge rammer.”
Læs mere
Kontakter
Marie RyderPresserådgiver
Tlf:+45 21 82 98 56mlr@digmin.dkFølg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
Kunstig intelligens skal frigøre mere tid til det vigtige10.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der skal skabes mere tid til det vigtige i den offentlige sektor. Kunstig intelligens skal bruges i stor skala, og kendte barrierer skal ryddes af vejen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum