Villum Fonden

Flere børn kan nu gå til science i fritiden

Del

Med støtte fra Villum Fonden kommer flere tusinde børn nu til at kunne gå til science i fritiden og fordybe sig i alt fra fusionsenergi til cybersikkerhed. 10 nye projekter får i alt 25 mio. kr.

En person arbejder på en robotarm med værktøj i et værksted.
Snart vil knap 1200 børn i deres fritid kunne eksperimentere, bygge og løse opgaver sammen om fusionsenergi, præcisionsfermentering og IT-sikkerhed. Videnskabsklubben er bare ét af 10 projekter, som Villum Fonden støtter, så flere børn kan lære om naturvidenskab og teknologi i fritiden.

Villum Fonden har netop uddelt 25 mio. kr. til 10 projekter, der skal gøre science til en naturlig del af børns og unges fritid. Projekterne giver deltagerne mulighed for fx at bygge robotter, udvikle spil, lege med kunstig intelligens eller fordybe sig i fusionsenergi. Der er både science i SFO’en og ingeniørvidenskab i Videnskabsklubben.

Science som ballast

Fondens bevillinger skal ikke kun skabe spændende fritidstilbud her og nu. De skal ruste børn og unge til at forstå og engagere sig i den verden, de vokser op i, så de kan tage stilling til de mange teknologiske og naturvidenskabelige dilemmaer, der er knyttet til samfundets fremtidige indretning.

Ole Laursen, der er uddelingschef i Villum Fonden, siger:

"I Villum Fonden vil vi styrke børn og unges naturfaglige selvtillid og nysgerrighed. Naturvidenskab og teknologi former vores samfund og verden i hastigt tempo, og hvis kommende generationer skal kunne navigere og tage kvalificeret stilling, må vi give dem mulighed for at forstå, udforske og forholde sig kritisk til den udvikling. Og så er det bare vildt, sjovt og spændende at undersøge og opdage verden gennem naturvidenskaben.”

 

Fusionsenergi og IT-sikkerhed

Blandt de støttede projekter er et initiativ fra Videnskabsklubben, der i samarbejde med Engineer the Future tilbyder børn i 6.-7. klasse i 65 klubber landet over at arbejde med fusionsenergi, IT-sikkerhed og præcisionsfermentering. Præcisionsfermentering er en metode, hvor mikroorganismer programmeres til at producere specifikke ingredienser, som f.eks. mælk uden køer eller æggehvide uden høns – altså en bæredygtig metode til fødevareproduktion. Børnene kommer sammen med med frivillige gymnasieelever til at eksperimentere, bygge og udvikle teknologiske løsninger gennem ”engineering design”. Gymnasieeleverne faciliterer og styrer slagets gang i de syv uger, forløbene varer.

Sarah Kirkegaard Verver, som er projektleder i Videnskabsklubben, fortæller:

”Når børn arbejder med fusionsenergi eller fremtidens fødevarer gennem engineering design-processen, oplever de, hvordan naturvidenskab og teknologi kan bruges til at løse virkelige problemer. Det giver en forståelse for den videnskabelige metode samtidig med, at det styrker deres nysgerrighed, selvtillid og lyst til at lære mere, fordi de kan se, at deres idéer faktisk kan gøre en forskel.”


På opdagelse langs kysten

På Langeland inviterer projektet "Bål og Bølger" unge med ud i naturen for at styrke deres nysgerrighed og naturvidenskabelige forståelse. Gennem kystvandringer, undersøgelser af økosystemer, vandsport, bålhygge og eksperimenterende aktiviteter i det fri sigter projektet mod at gøre naturen til en levende del af de unges fritidsliv og fællesskab.

“Vi ønsker at give de unge en dybere forankring i naturen, så de også oplever den som et rum for læring, oplevelse og fællesskab. Ved at kombinere naturvidenskabelige metoder med sanselige og sociale aktiviteter håber vi at tænde en varig interesse for naturen og dens sammenhænge,” siger Peter Hellerstedt Nyholm, der er afdelingsleder på Ungdomsskolen i Langeland Kommune

Science skal være sjovt

Med bevillingerne vil fonden give flere børn og unge mulighed for at opleve science-aktiviteter i uformelle fritidsmiljøer, hvor det bliver tydeligt, at science er vedkommende, interessant og en mulig levevej.

“Vi vil gerne give børn og unge mulighed for at opleve, hvordan naturvidenskab og teknologi kan være både spændende og meningsfuldt – ikke kun i skolen, men også i deres fritid. Det kræver engagerende fællesskaber, rollemodeller og aktiviteter, der vækker nysgerrighed og mod på mere.”

Læs mere om projekterne her: https://villumfonden.dk/da/nyhed/10-nye-science-i-fritiden-projekter

Fakta: Science i fritiden

  • Villum Fonden har bevilliget 25 mio. kr. til i alt 10 projekter fordelt over hele landet.
  • Projekterne skal give flere børn og unge adgang til inspirerende science-aktiviteter i fritiden.
  • Flere tusinde børn og unge forventes at deltage i de nye forløb.
  • Målgruppen for aktiviteterne er børn og unge mellem 7 og 20 år.
  • Fonden har støttet science i fritiden i 2019, 2020, 2022 og nu også i 2025.

Nøgleord

Kontakter

Om Villum Fonden

Villum Fonden er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning og uddannelse samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2024 uddelte Villum Fonden 992 mio. kr.

Villum Fonden er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. Villum Fonden er en hovedaktionær i VKR Gruppen, men har ikke bestemmende indflydelse i VKR Holding A/S.

Læs mere på www.villumfonden.dk

Følg pressemeddelelser fra Villum Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Villum Fonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye