Teknologisk Institut

Nyt EU-projekt skal samle viden om avancerede materialer

Del

Teknologisk Institut udvikler AI-værktøj, der skal forbinde aktører på tværs af Europa.

AI-værktøjet fra Teknologisk Institut samler viden om avancerede materialer fra forskningsmiljøer, virksomheder og fonde på tværs af Europa. Det skal skabe et digitalt overblik, som kan fremme samarbejde, undgå dobbeltarbejde og styrke innovationen og Europas internationale konkurrenceevne.
AI-værktøjet fra Teknologisk Institut samler viden om avancerede materialer fra forskningsmiljøer, virksomheder og fonde på tværs af Europa. Det skal skabe et digitalt overblik, som kan fremme samarbejde, undgå dobbeltarbejde og styrke innovationen og Europas internationale konkurrenceevne. Arkivfoto: Teknologisk Institut.

Mange aktører i Europa arbejder med avancerede materialer, men det er vanskeligt at få et samlet overblik over de igangværende initiativer og kompetencer. Manglen på koordinering kan føre til dobbeltarbejde og spildte muligheder for samarbejde.

Det vil det nye EU-projekt InnoMatSyn rette op på, blandt andet ved at skabe et samlet digitalt overblik, så forskere, virksomheder og fonde lettere kan finde hinanden og samarbejde om fremtidens materialeløsninger.

- Vi har de seneste år set, at materialeøkosystemet i Europa ikke hænger sammen. Synergier forsvinder, og aktiviteter gentages, som kunne være undgået, siger Nikolaj Zangenberg, centerchef på Teknologisk Institut.

Han peger på, at arbejdet med avancerede materialer er afgørende for både grøn omstilling og europæisk konkurrenceevne:

- Materialer er en grundlæggende byggesten for næsten al teknologi. Hvis vi ikke får samlet kræfterne og skabt overblik, risikerer vi, at Europa sakker bagud.

Skaber overblik med AI
For at løse denne udfordring står Teknologisk Institut i spidsen for at udvikle et digitalt værktøj, der samler viden og gør det nemt at finde relevante aktører, projekter og materialekompetencer på tværs af Europa. Værktøjet bygger på kunstig intelligens og trækker på data fra både forskningsmiljøer og fonde.

- Vi udvikler et AI-værktøj, som kan forstå de mange forskellige materialetyper og koble viden på tværs af projekter, virksomheder og lande. Ambitionen er, at både forskere, industrifolk og finansierende fonde hurtigt kan tune sig ind på de rette aktiviteter og samarbejdspartnere og undgå at komme til at genopfinde den dybe tallerken, siger Nikolaj Zangenberg.

Når InnoMatSyn afsluttes i 2028, er forventningen, at de, der arbejder med avancerede materialer, får væsentligt lettere ved at orientere sig, tage kontakt og drage gavn af hinandens kompetencer.

- Vores mål er, at det bliver langt mere overskueligt og effektivt at samarbejde om materialeløsninger i hele Europa. Det kan styrke både innovationen og Europas position internationalt, siger Nikolaj Zangenberg.

Kontakter

Centerchef Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2494, mail: nzg@teknologisk.dk

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye