Ny metode til enkeltcelle-analyse kan revolutionere celleforskningen
Forskere fra bl.a. Aarhus Universitet har udviklet en banebrydende ny metode, som giver et markant bedre indblik i, hvordan gener reguleres i individuelle celler. Metoden kan profilere millioner af celler på en gang – og er et kvantespring indenfor celleanalyse.

Generne i vores celler fungerer både uafhængigt og i samspil med hinanden. At forstå hvordan gener tændes og slukkes i hver enkelt celle, er afgørende for at forstå de processer, der styrer vores immunrespons, celledifferentiering og sygdomme. Teknologier, som måler, hvor “åbne” eller “lukkede” dele af genomet er på enkeltcelleniveau har allerede revolutioneret forskningen. Men indtil nu har metoderne været begrænset af omkostninger og skalerbarhed, hvilket har begrænset deres anvendelse i større studier.
Men forskere fra Universitetet i Basel, Tampere Universitet og Aarhus Universitet har udviklet en effektiv ny metode kaldet SUM-seq, som gør det muligt at analysere genaktivitet og DNA-tilgængelighed i op til hundrede prøver og op til en million enkeltceller — i ét enkelt eksperiment.
“SUM-seq sætter en helt ny standard inden for enkeltcelleforskning — ved at muliggøre profilering af millioner af celler på én gang. Det åbner op for at afdække, hvordan vores gener tændes og slukkes både når vi er sunde og raske, og når vi bliver syge og dét baner vejen for medicin som er meget mere målrettet de enkelte sygdomme,” forklarer professor Kyung Min Noh fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.
SUM-seq bygger videre på allerede eksisterende teknologi, men tilføjer en såkaldt multiplexing-strategi, der drastisk øger kapaciteten og samtidig reducerer omkostningerne. Det gør det muligt for forskere at undersøge, hvordan celler reagerer over tid eller under forskellige betingelser — ved brug af prøver fikseret i formaldehyd eller frosne prøver, hvilket er særligt værdifuldt i kliniske eller tværgående studier.
Forskerteamet, som blev ledet af professor Judith Zaugg fra Universitetet i Basel og professor Kyung Min Noh ved Aarhus Universitet, anvendte SUM-seq i tre systemer: sporing af immunresponser under makrofag-polarisering, undersøgelse af celle-differentiering i T-celler fra humane donorer, samt kortlægning af genregulering efter CRISPR-baserede genforstyrrelser i differentierende stamceller. Disse studier demonstrerer, at SUM-seq kan afdække de komplekse genreguleringsprogrammer, der styrer, hvordan celler opfører sig, udvikler sig eller reagerer på sygdomsrelevante signaler.
“Vi tror, at det vil åbne op for muligheder inden for storskalascreeninger, sygdomsmodeller og kliniske studier — og dermed bidrage til en bedre forståelse og potentiel behandling af komplekse sygdomme,” forklarer Kyung Min Noh.
Bag om forskningsresultatet
- Samarbejdspartnere: Judith Zaugg, University of Basel | Basel University Hospital, Department of Biomedicine
- Ekstern finansiering: EMBL Research Fund
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://www.nature.com/articles/s41592-025-02700-8
Kontakt
Professor Kyung Min Noh
Institut for Biomedicin, Health, Aarhus Universitet
Mail:mnoh@biomed.au.dk
Pressemeddelelsen er udviklet i samarbejde med University of Basel
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Overvægt ændrer drenges DNA-udtryk – og rammer deres børn18.6.2025 11:21:28 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie viser, at drenges overvægt i puberteten øger risikoen for astma og lungeproblemer hos deres fremtidige børn.
Adjungeret professor styrker forskning i infektionssygdomme og folkesundhed17.6.2025 11:21:31 CEST | Pressemeddelelse
Eyal Oren er ny adjungeret professor i epidemiologi på Institut for Klinisk Medicin og Klinisk Epidemiologisk Afdeling (KEA) på Aarhus Universitet. Udnævnelsen markerer starten på et tættere samarbejde mellem Aarhus Universitet og San Diego State University i Californien.
Ny professor i rygkirurgi er den første af sin slags i Danmark17.6.2025 11:16:44 CEST | Pressemeddelelse
Mikkel Mylius Rasmussen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital er udnævnt til klinisk professor i neurokirurgiske rygsygdomme – som den første inden for sit felt.
Lektor modtager 11,4 millioner til forskning i stress og hjernens sårbarhed17.6.2025 11:12:38 CEST | Pressemeddelelse
Lektor Asami Tanimura fra Institut for Biomedicin modtager en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til at etablere en ny forskningsgruppe, som skal fokusere på, hvordan oplevelser med stress tidligt i livet påvirker udviklingen af hjernen.
Aarhus-forsker modtager hæder for forskning i medicinsk uddannelse17.6.2025 11:10:34 CEST | Pressemeddelelse
Rune Dall Jensen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og forskningsleder og vicekontorchef i MidtSim, Region Midtjylland, er udnævnt til KIPRIME Fellow på Karolinska Institutet i Sverige. Hædersprisen gives til særligt lovende talenter inden for forskning i medicinsk uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum