Ny professor vil forbedre behandling af spiseforstyrrelser hos børn, unge og voksne
Loa Clausen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet er ny professor i klinisk psykologi med særligt fokus på spiseforstyrrelser. Professoratet er finansieret af Region Midtjylland og Aarhus Universitet og trådte i kraft 1. maj 2025.

Loa Clausen er tilknyttet både Institut for Klinisk Medicin og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien. Hun er psykolog med en ph.d. fra 2003 og har i sin forskning især beskæftiget sig med anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning (BED).
”Jeg har gennem årene forsøgt at forstå de mekanismer, der driver spiseforstyrrelser og påvirker både sygdomsudviklingen og muligheden for bedring. Det gælder både fra et klinisk og registerbaseret perspektiv,” siger Loa Clausen.
Professorens forskning har blandt andet afdækket behandlingsmønstre, patientperspektiver og effekter af forskellige behandlingsformer. Derudover har hun været involveret i studier om børn og unge med autismespektrumforstyrrelser, skizofreni og ADHD samt forstyrret spisning hos personer med diabetes og overvægt.
I øjeblikket leder hun blandt andet et projekt, der undersøger forskellige drivkræfter bag tvangsoverspisning, og om de har betydning for behandlingseffekten. Hun står også i spidsen for et studie, der tester effekten af det forebyggende program Body Project hos unge kvinder med psykiske lidelser.
”Jeg håber, at professoratet vil bidrage til et større fokus på psykologisk forskning i psykiatriske lidelser generelt og fremme behandling af spiseforstyrrelser og forstyrret spisning specifikt samt gøre det nemmere at tiltrække forskningsmidler til denne forskning. Det er også mit ønske, at jeg gennem professoratet kan bidrage til forskning der går på tværs af børne-, unge- og voksenpsykiatrien samt somatikken og psykiatrien,” siger hun.
Kontakt
Professor Loa Clausen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling
Telefon: 29119734
loa.clausen@clin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Overvægt ændrer drenges DNA-udtryk – og rammer deres børn18.6.2025 11:21:28 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie viser, at drenges overvægt i puberteten øger risikoen for astma og lungeproblemer hos deres fremtidige børn.
Adjungeret professor styrker forskning i infektionssygdomme og folkesundhed17.6.2025 11:21:31 CEST | Pressemeddelelse
Eyal Oren er ny adjungeret professor i epidemiologi på Institut for Klinisk Medicin og Klinisk Epidemiologisk Afdeling (KEA) på Aarhus Universitet. Udnævnelsen markerer starten på et tættere samarbejde mellem Aarhus Universitet og San Diego State University i Californien.
Ny professor i rygkirurgi er den første af sin slags i Danmark17.6.2025 11:16:44 CEST | Pressemeddelelse
Mikkel Mylius Rasmussen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital er udnævnt til klinisk professor i neurokirurgiske rygsygdomme – som den første inden for sit felt.
Lektor modtager 11,4 millioner til forskning i stress og hjernens sårbarhed17.6.2025 11:12:38 CEST | Pressemeddelelse
Lektor Asami Tanimura fra Institut for Biomedicin modtager en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til at etablere en ny forskningsgruppe, som skal fokusere på, hvordan oplevelser med stress tidligt i livet påvirker udviklingen af hjernen.
Aarhus-forsker modtager hæder for forskning i medicinsk uddannelse17.6.2025 11:10:34 CEST | Pressemeddelelse
Rune Dall Jensen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og forskningsleder og vicekontorchef i MidtSim, Region Midtjylland, er udnævnt til KIPRIME Fellow på Karolinska Institutet i Sverige. Hædersprisen gives til særligt lovende talenter inden for forskning i medicinsk uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum