Videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt, viser ny undersøgelse
Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu.

Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er enige om, at havenes biodiversitet er truet, men der er stadig grund til optimisme, hvis vi handler nu for at redde den for fremtiden, ifølge en ny undersøgelse foretaget af Marine Stewardship Council (MSC) forud for World Oceans Day (8. juni) og FN's havkonference (9.-13. juni).
Resultaterne, der er analyseret af det globale indsigts- og rådgivningsfirma GlobeScan, viser, at over to tredjedele af de næsten 60 førende haveksperter, der blev spurgt, mente, at klimaforandringerne var den største trussel mod havenes sundhed og biodiversitet, men overfiskeri og ændringer i levestederne rangerede også højt med hensyn til deres indvirkning.
På trods af bekymringerne over truslerne mod havet var næsten halvdelen (45 %) optimistiske og pegede på fremskridt inden for videnskab og politik som grunde til at håbe på positive fremskridt i beskyttelsen af havene - en holdning, der deles i den nyligt udgivne dokumentarfilm »Ocean« med David Attenborough.
Forskere fra lande fra Salomonøerne til Costa Rica og fra Finland til Japan sagde, at internationale politikker, traktater og forvaltningsrammer skulle gå hurtigere og længere i deres bestræbelser på at bevare et sundt hav for fremtidige generationer og fremhævede regionale tilgange til bæredygtig fiskeriforvaltning, som allerede havde en positiv indvirkning på at vende udviklingen.
Efter undersøgelsen og forud for FN's havkonference i Nice, Frankrig, lægger Marine Stewardship Council vægt på at støtte stater i at underskrive aftalen om havets biodiversitet i områder uden for national jurisdiktion (også kendt som BBNJ eller High Seas Treaty). Mindst 60 stater skal underskrive traktaten, som har til formål at bevare og bæredygtigt udnytte den marine biodiversitet i områder uden for national jurisdiktion, før den træder i kraft.
Dr. Beth Polidoro, forskningsdirektør i Marine Stewardship Council, siger: »Der er enighed blandt forskere over hele verden om, at vores have er truet af menneskelig påvirkning, hvad enten det er gennem overfiskeri eller den fortsatte trussel fra klimaforandringer.
»Det positive er, at vi stadig er i stand til at ændre kursen, standse de negative påvirkninger og sikre sunde oceaner fulde af liv for fremtidige generationer.
»Fiskerier, der allerede viser dette engagement, skal støttes, og regeringerne skal skabe et miljø, der gør det muligt at fremskynde positive fremskridt på globalt plan.«
Marine Stewardship Council har også udgivet Preserving ocean life: How sustainable fishing supports biodiversity, en rapport, der viser et udvalg af positive casestudier, hvor fiskere bruger teknologi, værktøjer og forskellige teknikker til at minimere deres indvirkning på havets biodiversitet og beskytte livet i havet for fremtidige generationer.
Peter Thomson, FN's generalsekretærs særlige udsending for havet, som har skrevet forordet til rapporten, siger: »Vi ved, at bæredygtigt fiskeri fungerer bedst, når vi skaber synergi mellem regeringers, industriers, lokalsamfunds og internationale organisationers positive handlinger.
»Disse inspirerende historier viser, at beskyttelse af biodiversitet og bæredygtig produktion af fisk og skaldyr er to sider af samme sag.«
Rapporten omhandler fiskerier over hele verden og sætter fokus på de positive, innovative ændringer, de har foretaget for at beskytte truede arter, herunder pelikaner i Den Californiske Golf, skildpadder i Det Indiske Ocean, hajer i det østlige Stillehav og marsvin i Det Keltiske Hav.
Svar på undersøgelsen:
»Med god videnskab og forvaltning kan nedgangen i havets sundhed og biodiversitet standses og med tiden vendes.« Dr. Francis C. Neat, professor i bæredygtigt fiskeri og havets biodiversitet, World Maritime University, Malmø, Sverige
»Der er en voksende bevidsthed om, at menneskeheden er afhængig af et sundt hav for at kunne overleve. Der er en række succeser, og vi ved, hvad vi skal gøre for at få en effektiv forvaltning af fiskeriet. Med plads og tid vil havet komme sig.« Dr. Charlotte Hopkins, University of Hull, Storbritannien
»Havet er bemærkelsesværdigt modstandsdygtigt - hvis vi bare giver det en chance. Men det vil kræve en ændring af, hvad de fleste mennesker værdsætter. Så for at redde havet (og os selv) er vi nødt til at ændre samfundet, og det kræver, at alle arbejder sammen.« Dr. Judy Mann-Lang, The Two Oceans Aquarium Foundation, Sydafrika
»Det er i sidste ende et problem for mennesker - et usundt hav vil gøre livet sværere for os. Fiskeri er den mest ligetil aktivitet for os at styre, men det er en løbende udfordring, da andre eksterne faktorer påvirker fiskebestandene.« Dr. Alexander Fordyce, ledende forsker ved Nature-based Insights, University of Oxford
»På trods af de aktuelle udfordringer for havenes sundhed er jeg optimistisk på grund af den stigende globale bevidsthed og indsats for at bevare havene. Fremskridt inden for havforskning, strengere regler for plastforurening og indsatsen for at afbøde klimaforandringerne giver håb om, at havene kan komme sig, hvis disse tiltag opskaleres og opretholdes.« Dr. Transform Aqorau, vicekansler, Salomonøernes nationale universitet
»I dele af vores region har manglen på ordentlige fiskeriregler og håndhævelse resulteret i overfiskning af mange bestande og ikke mindst ødelæggelse af levesteder. Men jeg tror på, at naturen altid kommer tilbage. Der er en iboende modstandskraft i havets økosystemer, og med god forvaltning og pleje kan de komme tilbage.« Dr. Sunil Mohamed, formand for Sustainable Seafood Network of India og pensioneret chefforsker, Central Marine Fisheries Research Institute, Indien
»Vi lever i meget usikre tider, men på trods af dette har nogle havområder indtil nu været mere modstandsdygtige, end vi forventede, og vi kan være optimistiske for nogle regioner, men det kan ikke siges om hele systemet.« José Alberto Zepeda Domínguez, forskningsprofessor, Universidad Autónoma Baja California, Marine Social-Ecological Systems
»Jeg underviser i havbevarelsespolitik, og jeg har mødt nogle meget kloge unge mennesker, som er motiverede for at hjælpe. Det giver mig mere end noget andet håb. Men de udfordringer, vi står over for, er meget alvorlige.« David Shiffman, havbeskyttelsesbiolog ved Arizona State University
SLUT
NOTER TIL REDAKTIONEN
For yderligere information eller for at arrangere et interview med en af eksperterne i forbindelse med denne historie, kontakt Alexander Worziger.
Om undersøgelsen
Online-undersøgelsen fra Marine Stewardship Council (MSC) bestod af syv spørgsmål og blev delt med havforskere over hele verden for at spørge dem om de trusler og muligheder, som havets sundhed og biodiversitet står over for. Den blev gennemført i løbet af marts 2025 af 58 personer.
Om Preserving ocean life: How sustainable fishing supports biodiversity
Denne rapport indeholder inspirerende og nogle gange uventede eksempler på, hvordan fiskere over hele verden ændrer og forbedrer deres praksis, så de kan fiske bæredygtigt og samtidig minimere indvirkningen på havets biodiversitet.
Læs hele rapporten
Vigtige fakta og tal:
- Forbruget af vanddyr er steget fra 9,1 kg pr. indbygger i 1961 til 20,7 kg i 2022 (State of World Fisheries and Aquaculture Report).
- Udryddelsesraten (den hastighed hvormed arter fosvinder) er i øjeblikket 100 til 1.000 gange højere end den naturlige baseline-rate, en tendens, der accelererer (Dasgupta Review, 2021)
Om MSC Marine Stewardship Council (MSC) er en international nonprofitorganisation, der arbejder med over 700 fiskerier verden over, og som fastsætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-programmet tilskynder til indførelse af bæredygtige fiskerimetoder og hjælper med at skabe et mere bæredygtigt marked for fisk og skaldyr. For mere information besøg msc.org.
Nøgleord
Kontakter
Alexander WorzigerKommunikations og Marketingchef, DanmarkMarine Stewardship Council
Tlf:+45 53694007alexander.worziger@msc.orgOm MSC
Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
MSC-certificering af tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak4.6.2025 09:33:51 CEST | Pressemeddelelse
Industrifiskeriet efter tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak er nu MSC-certificeret
MSC's Ocean Stewardship Fund tildeler +2 mio. dollars til projekter, der fremskynder bæredygtigt fiskeri samt forskning & udvikling for beskyttelse af livet i havet13.5.2025 06:59:20 CEST | Pressemeddelelse
85 projekter rundt om i verden har modtaget støtte til at fremme bæredygtig fiskeripraksis. Disse initiativer dækker en bred vifte af indsatser fra hjerneforskere, der udvikler midler til at afskrække havpattedyr, til internationale samarbejder, der sigter mod at beskytte stærkt vandrende fiskebestande.
Salget af miljømærket tun stiger med 24% – nycertificering af tunfiskerier fra Japan til Senegal øger tilgængeligheden af den bæredygtig tun2.5.2025 08:53:13 CEST | Pressemeddelelse
Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 % fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra fiskedisken, frossen tun, tun i færdigretter eller foder til kæledyr samt tun på dåse.
Producenter og detailhandlen kan spille en afgørende rolle i beskyttelsen af bestandene af sild, makrel og blåhvilling11.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Producenter og detailhandlen har en afgørende rolle at spille i beskyttelsen af bestanden af såkaldt små pelagiske fisk, ifølge Marine Stewardship Council (MSC), mens efterspørgslen fortsætter med at vokse på både konsum- og fodermelmarkederne.
Amanda Seafoods og Rema 1000 vinder priser på årets MSC-møde15.11.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
NGO’en Marine Stewardship Council uddelte den 13. november priser ved årsmødet for partnere og interessenter i Aalborg. De blev tildelt virksomheder med særligt engagement i bæredygtig brug af havets og havets ressourcer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum