Digital hjælp til seksuelt overgrebsramte skal mindske barrierer for støtte
Forskning fra Syddansk Universitet har ført til en ny version af voldtaegt.dk – en brugervenlig platform for overgrebsramte, deres netværk og fagfolk.
Seksuelle overgreb sætter dybe spor – ikke kun hos den ramte, men også hos pårørende og fagfolk, som står tæt på. Derfor har forskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med Center for Voldtægtsofre i Aarhus udviklet en opdateret digital platform, som nu skal gøre det lettere at finde støtte, forstå reaktioner og navigere i systemet.
Projektet, der er støttet af TrygFonden, er netop afsluttet og har ført til relanceringen af www.voldtægt.dk – en platform med ny struktur, visuelle formidlingsformer og målrettet indhold til forskellige brugergrupper.
– Vi har ønsket at skabe et tilbud, der ikke kun informerer, men også støtter og spejler brugernes virkelighed. Vores tilgang har været traumeinformeret og dybt forankret i brugernes egne oplevelser, siger lektor og psykolog Maj Hansen, forskningsgruppen THRIVE, Institut for Psykologi, SDU.
Behov for opdatering
Tidligere var voldtægt.dk præget af teksttunge sider og uoverskuelig navigation. Nu er siden struktureret i tre hovedspor – for overgrebsramte, pårørende og fagpersoner – og indholdet er blevet kortere, mere visuelt og inkluderende.
– Dem, vi har talt med, har haft svært ved at læse længere tekster, fordi de har stået i en krisesituation. Vi har derfor reduceret i tekster, tilføjet flere modaliteter, lavet en engelsk sektion, inkorporeret nye tilgængelighedsfunktioner og gjort indholdet mere inkluderende. Det handler om at gøre hjælpen tilgængelig – også følelsesmæssigt, forklarer postdoc og psykolog Maria Hardeberg Bach, THRIVE, Institut for Psykologi, SDU, der har haft kontor på Center for Voldtægtsofre under projektet og været med til at lede brugerinddragelsen.
– Vi er meget taknemmelige for det store engagement, der har været i projektet – både fra dem, som deltog i brugerinddragelser og fra medarbejderne på Center for Voldtægtsofre og herunder især videnscenterkoordinator Sascha Strauss Krogh, som har spillet en afgørende rolle i projektet, siger Maria Hardeberg Bach.
Inddragelse på tværs
Projektet har involveret overgrebsramte, pårørende og fagfolk på forskellig vis. Denne proces har bidraget med konkrete input til funktionalitet, sprog og layout – og sikret, at brugernes stemmer er direkte afspejlet i løsningerne.
Blandt de nye tiltag er:
- Komplet relancering af hjemmesiden voldtægt.dk
- En animationsfilm om reaktioner efter seksuelle overgreb
- Informationsvideoer med fagpersoner fra politi, sundhedsvæsen og bistandsadvokater
- Retningslinjer for onlineterapi, der bruges ved samtaler på afstand
– Det særlige ved projektet er, at vi ikke kun har undersøgt en forskningsmæssig relevant problemstilling – vi har også skabt noget, der rent faktisk er i brug og gør en forskel, siger Maria Hardeberg Bach.
Forskning, der flytter noget
Samarbejdet har været funderet i aktionsforskning, hvor universitet og praksisfelt arbejder tæt sammen. For Maj Hansen er det afgørende, at forskningen ikke forbliver på papiret:
– Vi håber, at dette projekt kan inspirere andre til at udvikle initiativer og tilbud i tæt samarbejde med brugerne. For os handler det om at gøre forskningen tilgængelig og mærkbar i praksis. Dette er noget, som vi vægter højt i THRIVE.
Øget synlighed er næste skridt
Siden relanceringen i efteråret 2024 har hjemmesiden haft en markant stigning i besøgstal, men potentialet er langt større. Især unge – som er den gruppe, der oftest udsættes for seksuelle overgreb – er en vigtig målgruppe.
Projektgruppen har allerede sendt informationsmateriale ud til relevante aktører og vil fremover arbejde for, at platformen bliver endnu mere synlig og integreret i det danske sundheds- og støttesystem.
Se resultaterne af projektet her: https://www.voldtaegt.dk/
Nøgleord
Kontakter
Marianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkMaj HansenLektor, forskningslederTHRIVE, Institut for Psykologi, Syddansk Universitet
Tlf:65 50 23 03mhansen@health.sdu.dkMaria Hardeberg BachPostdocTHRIVE, Institut for Psykologi, Syddansk Universitet
Tlf:65 50 92 09mhbach@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum