Rådet for Sikker Trafik

Undersøgelse: For mange unge dropper sikkerhedsselen – det koster liv (regionale tal)

Del

Generelt er danskerne gode til at bruge sikkerhedsselen. Men der er stadig mange unge, der dropper selen eller kører flere i bilen, end der er seler til. For at ændre det sender Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden trafikskadede og pårørende til trafikdræbte ud på skolerne. Det har en effekt.

Cirka hver 3. ung har op til flere gange prøvet at køre flere i bilen, end der er seler til. Det vil Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden ændre det ved at lade tusindvis af unge møde trafikskadede personer.
Cirka hver 3. ung har op til flere gange prøvet at køre flere i bilen, end der er seler til. Det vil Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden ændre det ved at lade tusindvis af unge møde trafikskadede personer. Rådet for Sikker Trafik

Klik, klik, klik! Den gode nyhed først: Stort set alle der sætter sig ind i en bil, spænder selen nærmest uden at tænke over det. Det har været med til at redde tusindvis af liv i trafikken.

Men der er stadig en udfordring blandt de yngste bilister med at de glemmer selen, viser en undersøgelse af danskernes brug af sikkerhedssele, som Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke har gennemført i 2024. 

For mens 95 % af alle bilister svarer, at de hver gang eller næsten hver gang bruger sikkerhedssele, når de sidder bag rattet, så gælder det 90 % af de 17-24-årige bilister.

Desuden svarer flere end hver tredje (35 %) af de 17-24-årige, at de en eller flere gange inden for det seneste år har kørt med flere personer i bilen, end der var seler til.  

Selen er en livredder, som det er utroligt vigtigt at bruge. Den sikrer, at du ikke ryger rundt i kabinen eller ud ad vinduet, hvis uheldet er ude, og det er med til at minimere skaderne. Desværre ser vi stadig ulykker, hvor unge menneskers liv bliver ødelagt, og hvor en sele kunne have reddet deres liv, siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Unge skal møde trafikskadede

For at få flere unge til at bruge sele og generelt tænke mere over deres adfærd i trafikken lader Rådet for Sikker Trafik unge på skoler og ungdomsuddannelser møde personer, der enten selv er kommet til skade i en trafikulykke, eller som har mistet en nær pårørende i en ulykke. 

Indsatsen hedder Sikker Trafik LIVE. Og siden årsskiftet har GF Fonden, der arbejder målrettet med at styrke trafiksikkerhed og fremme den gode trafikadfærd, valgt at støtte indsatsen. Det betyder, at cirka 40.000 elever i landets 8.-10. klasser, på erhvervsuddannelser og i gymnasier i løbet af 2025 kommer til at høre et foredrag, der skal påvirke deres adfærd i trafikken.

Sikker Trafik LIVE er fedt et projekt, fordi det påvirker en generations syn på trafiksikkerhed, og fordi det er en effektiv måde at kommunikere til målgruppen på. De unge er fremtiden, og hvis de får nogle gode vaner, fra de begynder at færdes i trafikken, så tager de dem forhåbentlig med sig resten i livet. Derfor ser vi foredragene som en langsigtet investering i vores alle sammens trafiksikkerhed, fortæller uddelingschef i GF Fonden, Helle Nielsen.

Evalueringer af tidligere foredrag har vist, at de personlige ulykkeshistorier går ind under huden på unge. Cirka 7 ud af 10 elever svarer i op til et år efter foredraget, at de har bedt venner og/eller familie om at tage sele på, hvis de ikke havde spændt sikkerhedsselen. 

Unge kan føle sig udødelige, og det er farligt i trafikken. Men samtidig har de et åbent sind, er nysgerrige og bliver påvirket af andres fortællinger. Derfor ved vi, at det virker, når de møder et menneske ansigt til ansigt, der fortæller, hvordan de har fået slået deres liv og livsdrømme i stykker, fordi de ikke tænkte sig om i trafikken. Når GF Fonden nu støtter projektet vil endnu flere i fremtiden bliver mere sikre i trafikken, og det er jeg taknemmelig for, siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Om Sikker Trafik LIVE
Sikker Trafik LIVE består af 24 trafikskadede personer og 16 pårørende til trafikdræbte. Deres foredrag har fokus på de største risikofaktorer i trafikken blandt unge. Det er bl.a. høj fart, uopmærksomhed, spritkørsel, manglende brug af hjelm eller sikkerhedssele. 
Det er Rådet for Sikker Trafik, der står bag foredragskorpset, og som med støtte fra GF Fonden i år når ud til cirka 40.000 unge på skoler og ungdomsuddannelser. Foredragene er gratis.

Fakta: Undersøgelse af danske bilisters brug af sikkerhedssele:
 
Spørgsmål: Hvor ofte bruger du sikkerhedssele, som fører af en bil?

  • 95 % af alle bilister svarer “hver gang” eller “næsten hver gang”.
  • 90 % af de 17-24-årige bilister svarer “hver gang” eller “næsten hver gang”.

(kilde: nationalt repræsentative spørgeskemaundersøgelse gennemført af Wilke for Rådet for Sikker Trafik blandt 5.170 respondenter i 2024).

Spørgsmål: Har du indenfor det seneste år kørt som fører eller passager i en bil, hvor der var flere i bilen, end der var seler til?

Gennemsnit blandt 17-24-årige:

  • Ja, op til flere gange: 8 %
  • Ja, et par gange: 13 %
  • Ja, en enkelt gang: 14 %
  • I alt: 35 % (en eller flere gange)

Fordeling på køn – 17-24-årige drenge/mænd:

  • Ja, op til flere gange: 10 %
  • Ja, et par gange: 17 %
  • Ja, en enkelt gang: 15 %

Fordeling på køn – 17-24-årige piger/kvinder: 

  • Ja, op til flere gange: 5 %
  • Ja, et par gange: 9 %
  • Ja, en enkelt gang: 14 %


Regionale tal (17-24-årige): Har du indenfor det seneste år kørt som fører eller passager i en bil, hvor der var flere i bilen, end der var seler til?:

  • Region Hovedstaden: 9 % svarer op til flere gange / 16 % svarer et par gange / 15 % svarer en enkelt gang.
  • Region Sjælland: 6 % svarer op til flere gange / 12 % svarer et par gange / 13 % svarer en enkelt gang.
  • Region Syddanmark: 7 % svarer op til flere gange / 11 % svarer et par gange / 12 % svarer en enkelt gang.
  • Region Midtjylland: 8 % svarer op til flere gange / 12 % svarer et par gange / 14 % svarer en enkelt gang. 
  • Region Nordjylland: 4 % svarer op til flere gange / 7 % svarer et par gange / 19 % svarer en enkelt gang.

(kilde: nationalt repræsentativ spørgeskemaundersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Rådet for Sikker Trafik blandt 2.432 respondenter i aldersgruppen 17-24 år i 2024).

Kontakt:
Rådet for Sikker Trafiks presseafdeling: 39163969, presse@sikkertrafik.dk 
Rikke Lundvald, kommunikationskonsulent, GF Fonden: 25572040, rlun@gffonden.dk

Billeder

Cirka hver 3. ung har op til flere gange prøvet at køre flere i bilen, end der er seler til. Det vil Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden ændre det ved at lade tusindvis af unge møde trafikskadede personer.
Cirka hver 3. ung har op til flere gange prøvet at køre flere i bilen, end der er seler til. Det vil Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden ændre det ved at lade tusindvis af unge møde trafikskadede personer.
Rådet for Sikker Trafik
Download
Cirka hver 3. ung har prøvet op til flere gange at køre flere i bilen, end der er seler til inden for det sidste år. Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden vil ændre det ved at lade tusindvis af unge møde trafikskadede personer.
Cirka hver 3. ung har prøvet op til flere gange at køre flere i bilen, end der er seler til inden for det sidste år. Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden vil ændre det ved at lade tusindvis af unge møde trafikskadede personer.
Rådet for Sikker Trafik
Download

Rådet for Sikker Trafik er en privat organisation, der arbejder for at øge trafiksikkerheden. Medlemmerne af Rådet er dels offentlige myndigheder og dels private organisationer.

Rådet for Sikker Trafiks arbejde omfatter bl.a. kampagner, undervisningsmaterialer og rådgivning. Administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik er Jakob Bøving Arendt.

Se mere på www.sikkertrafik.dk

Rådet for Sikker Trafik står bag en række landsdækkende kampagner, der skal få trafikanterne til at køre mere sikkert. Adfærden i trafikken er skyld i ni ud af ti alvorlige ulykker.

Følg pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye