Savnet amerikaner fundet ud for Langeland
Næsten hele besætningen omkom, da et amerikansk bombefly af typen B-24 styrtede ned i Langelandsbæltet den 20. juni 1944. Blandt de omkomne var den 19-årige skytte John H. Danneker, som nu er blevet bekræftet fundet ved hjælp af DNA-undersøgelser.

Formationen af amerikanske B-24 bombefly var på vej mod deres bombemål i den tyske by Pölitz. Flyene var lettet fra Bungay i Storbritannien og befandt sig over Langelandsbæltet, da de blev beskudt af tyske flak-stillinger ved Keldsnor på det sydlige Langeland. Piloten om bord på 42-100351 mistede kontrollen over sit B-24 fly og ramte et andet amerikanske fly. Begge fly styrtede i havet, og de fleste besætningsmedlemmer blev meldt savnet. Kun tre af de 20 ombordværende besætningsmedlemmer på de to fly fik reddet sig ud under nedstyrtningerne og overlevede.
Mange år senere indledte den særlig afdeling for lokalisering af savnede amerikanske soldater, Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA), arbejdet med at finde de jordiske rester af de 17 omkomne besætningsmedlemmer fra de to fly.
I 2019 kom det frem, at der på havbunden ud for Langeland lå et amerikansk bombefly med sin intakte bombelast. I fællesskab fik Langelands Museum og Søværnets minedykkere lokaliseret flyvraget, hvorefter bomberne blev lokaliseret, sikret og uskadeliggjort af forsvarets minedykkere. Nu viste amerikanerne interesse for at se, om man kunne finde flyets besætning.
Den første prøvedykning fandt sted i 2021, og siden da har det været en årlig begivenhed, at DPAA, Trident Archäologie, frivillige fra Project Recover, det danske søværn, retsantropologer fra SDU og Langelands Museum gennemfører månedlange undersøgelser af vraget for at finde rester af besætningsmedlemmerne. Dette års undersøgelse startede 12. maj og forventes at vare fem uger. Fundne knoglerester bliver sendt til undersøgelse i USA og DNA-testet, så man kan få klarlagt, om der er tale om et af de omkomne besætningsmedlemmer.
Langelands Museum har det marinarkæologiske ansvar i området og bidrager således med faglig ekspertise i forbindelse med de fund, som foretages på havbunden. Havde museets marinarkæologer ikke været med på ekspeditionerne, var det formentlig ikke opdaget, at der under det amerikanske fly befandt sig spor af den tidlige befolkning i området endnu inden den sidste istid var overstået og havde formet det danske landskab som vi kender det i dag.
Mere end 80 efter sin dramatiske død bliver de jordiske rester af den 19-årige skytte John H. Danneker stedt til hvile på den militær kirkegård Arlington i Washington DC i USA. Han er bare en af mange omkomne amerikanske soldater som bringes hjem til USA mange år efter deres død. Tidligere er et andet besætningsmedlem, den 22-årige Robert McCollum, blevet identificeret. Det skete i december 2024.
Foreløbig arbejdes der kun på det ene fly, men det forventes, at der gennemføres lignende undersøgelser på det andet B-24 fly, når man har fundet det. Der er også amerikansk interesse for et B-17, som skulle befinde sig syd for Langeland.
Billeder




Links
Langelands Museum
Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.
Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.
På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.
Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.
Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.
Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum
Bedre forhold for demente på museerne5.5.2025 08:12:34 CEST | Pressemeddelelse
Uge 19 er den årlige demensuge, hvor der landet over bliver sat fokus på den alvorlige sygdom som rammer flere og flere. Selv om man rammes af demens, skal der være mulighed for en god tilværelse, og det er Langelands Museum med til at bidrage til.
Langeland mindes befrielsen og besættelsesårene!27.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På Langeland oplevedes besættelsesårene ikke så hårdt som andre steder i landet, men det afholder ikke Langelands Museum fra at lave flere markeringer af 80-året for befrielsen. Det sker med film, foredrag og udstilling.
Luftkrig over Langeland!25.4.2025 14:05:54 CEST | Pressemeddelelse
Mørklægningsgardiner og lyden af sirener. Luftflåder, der med larmende og lammende intensitet flyver hen over land. Flykampe, styrt og flygtende piloter... Alt det kunne man opleve på Langeland i tiden under besættelsen.
Højreradikale skæmmede mindet om faldne danskere11.4.2025 13:30:08 CEST | Pressemeddelelse
Langelands Museum mindedes på forskellig vis den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940, men markeringen af blev skæmmet af højreradikale trolde. Det gik blandt andet ud over en historie om en langelandsk soldat som faldt i kamp med tyskerne.
Dengang plast var det nye vidundermateriale...3.4.2025 12:48:24 CEST | Pressemeddelelse
Det kan i dag virke som en fjern fortid, at man så plast som løsningen på ressourcemangel og andre udfordringer i samfundet, men sådan var det under den kolde krig i det tidligere DDR. Det kan man se mere om i en ny udstilling som Langelands Museum åbner den 11. april.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum