Ny aftale om mere energieffektive bygninger er på plads
Staten har indgået en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, der skal forbedre energieffektiviteten af de offentligt ejede bygninger. Aftalen betyder også, at energimærkningsordningen for bygninger bliver digitaliseret og gjort mere simpel.
Energirenoveringer kan være mange ting. Det kan være et skift fra sort til grøn varmekilde, udskiftning af vinduer og bedre isolering. Fælles for tiltagene er, at de bidrager til en mere energieffektiv bygning.
Og mere energieffektive bygninger er noget, som staten, kommunerne og regionerne længe har haft fokus på. Det er bl.a. derfor, at så mange bygninger er blevet renoveret løbende og på den måde har fået et længere og mere energieffektivt liv.
Nu skal en ny aftale mellem staten, KL og Danske Regioner sikre bedre rammer for renoveringsindsatsen i det offentlige frem mod 2030. Den betyder, at staten, kommunerne og regionerne i samarbejde kan indfri de nye krav i det omarbejdede energieffektivitetsdirektiv. Med direktivet skal knap 4 millioner m2 af den offentlige bygningsmasse i Danmark være renoveret til mindst energimærke B senest i 2040. Det svarer til cirka 27.000 danske parcelhuse.
Aftalen går fleksibelt til indfrielsen af direktivet. Det betyder, der ikke bliver trukket et fast krav ned over de enkelte kommuner og regioner, men i stedet skal kommunerne, regionerne og staten arbejde sammen om at udpege de bygninger, som skal renoveres senest i 2040.
”Det er vigtigt, at vi tager den virkelighed, som kommunerne og regionerne er i, med i ligningen, så vi skruer op for renoveringen der, hvor behovet, mulighederne og effekten er størst – og det er præcis det, vi gør med aftalen her. Jeg er glad for, at Kommunernes Landsforening og Danske Regioner bakker op og tager opgaven på sig. Det er grøn handling, der virker,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
”Jeg er glad for, at vi sammen med regeringen og Danske Regioner er enige om en målrettet og fleksibel tilgang til at implementere kravene i EU-direktivet. Som landets største bygningsejere fylder dette meget for kommunerne, og vi er allerede i fuld gang med at gøre vores bygninger mere energieffektive og i en stand, der både er bedre for klimaet og borgerne. Det er samtidig også positivt, at vi er enige om en ny model, som gør energimærkningsordningen mere anvendelig og relevant for kommunerne,” siger formand for KL Martin Damm.
”Energieffektivisering er en vigtig indsats i arbejdet med den grønne omstilling. Vi er derfor tilfredse med aftalen, hvor stat, regioner og kommuner går sammen om en fælles indsats for energieffektive bygninger og samarbejder om Danmarks implementering af EU’s Energieffektiviseringsdirektiv. Regionerne er i gang med en meget stor omstilling af bygningsmassen med de nye sygehusbyggerier, der afløser ældre og mindre energieffektive bygninger. Det giver også et stort og vigtigt energimæssigt løft af den samlede bygningsmasse,” siger Danske Regioners formand Anders Kühnau.
En mere simpel energimærkning
Der har længe været et ønske om, at bygningsejere lettere kan opdatere energimærket, hvis de allerede har et. Som led i aftalen med KL og Danske Regioner har Energistyrelsen udviklet nogle nye og mere simple modeller, der letter administrationen og åbner for, at kommuner og regioner i højere grad kan bruge egen data i samarbejdet med energimærkningsfirmaer om opdateringen af energimærkerne. Bl.a. bliver det muligt at indarbejde renoveringer i et energimærke løbende.
De konkrete rammer for energimærkemodellerne vil blive udviklet i dialog med relevante aktører og træder i kraft til maj 2026.
Fakta om aftalen
- Bygninger, som er omfattet af renoveringskravet i det nye energieffektivitetsdirektiv, er de kommunalt, regionalt og statsligt ejede bygninger, der er større end 250 m2, og som pr. 1. januar 2024 var under energimærke B.
- Kravet fra energieffektivitetsdirektivet betyder, at 3,9 mio. m2 af de offentlige bygninger skal være renoveret op til minimum energimærke B senest i 2040.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Ny politisk aftale om grøn strøm fra havvindmøller bidrager til et grønnere og mere sikkert Danmark19.5.2025 16:08:41 CEST | Pressemeddelelse
I en usikker verden skal Danmark og Europa producere mere grøn energi selv. Det baner en bred politisk aftale vejen for med rammerne for nye udbud af havvindmølleparker, der potentielt kan levere strøm til tre millioner husstande.
Klimahandling: Stor interesse for at fange og lagre dansk CO216.5.2025 10:05:42 CEST | Pressemeddelelse
Hele 16 projekter har meldt interesse i at kunne søge puljen for CO2-fangst og lagring, og 10 af dem kunne gå videre. De 10 projekter er nu udvalgt og kan søge om de knap 29 milliarder kroner, der er i puljen. Det skal omsættes til CO2-reduktioner og sikre et vigtigt bidrag til klimamålet for 2030.
Bred aftale sikrer forbrugerne bedre mod svindlere i elbranchen9.5.2025 07:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver tryggere for danskerne at købe strøm. En bred politisk aftale sætter nu ind mod brodne kar i elbranchen og gør markedet mere troværdigt og gennemsigtigt.
København: Ministre og ledere fra hele verden sætter retningen for COP308.5.2025 15:17:39 CEST | Pressemeddelelse
Ministre og ledere har i to dage været samlet i København for at drøfte løsninger på klimakrisen frem mod COP30 i Belém i november 2025.
Ungeklimarådet har fået syv nye medlemmer2.5.2025 12:26:04 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med resten af Ungeklimarådet skal de syv nye medlemmer af Ungeklimarådet rådgive og udvikle anbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum