Forskning i muskelsvind får et historisk løft: De første millioner er ude
Muskelsvindfonden satser på nye talenter og bred faglighed i første bevillingsrunde af sit forskningsprogram

Muskelsvindfondens bestyrelse har netop godkendt de første bevillinger i fondens nye forskningsprogram, som blev annonceret for mindre end et halvt år siden. Med en uddeling på seks millioner kroner markerer dette et afgørende skridt i arbejdet for at styrke forskning i og viden om neuromuskulære sygdomme i Danmark.
“Med forskningsprogrammet sætter vi forskning i muskelsvind på dagsordenen. På det neuromuskulære område er vi ikke dér, hvor vi drømmer om at være i Danmark – endnu. Men med denne investering håber vi at give feltet et nødvendigt skub og skabe momentum,« siger Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden.
ALS-studie får afgørende støtte
Et af de projekter, som modtager støtte i denne første runde, er et epidemiologisk studie om ALS. Det er overlæge og forsker Lotte Levison fra neurologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, som står bag forskningsprojektet:
»At modtage støtte fra Muskelsvindfonden er helt afgørende for, at projektet bliver en realitet. Det muliggør, at jeg fortsat kan have tid til forskning,« fortæller hun begejstret.
Studiet forventes at bidrage med ny indsigt i, hvordan ALS udvikler sig, og kan dermed potentielt bane vej for forebyggelse af sygdommen og bedre behandling.
Brede bevillinger styrker hele feltet
Den videnskabelige forskningskomité under Muskelsvindfondens forskningsprogram har stået for vurderingen af ansøgningerne og sammensætningen af bevillingerne. Heidi Aagaard, direktør i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind og formand for forskningskomitéen, ser initiativet som et vigtigt skridt for at konsolidere og styrke forskningskapaciteten på området:
“Vi har et stort og uudnyttet potentiale i de unge forskertalenter – med Muskelsvindfondens forskningsprogram kan vi tilbyde dem en reel indgang til feltet. Allerede nu er tre af de støttede projekter ph.d.-forløb, og det sender et stærkt signal om, at forskning i muskelsvind er et område med fremtid og faglig substans. Her ved første uddeling har vi valgt at give støtte til seks vidt forskellige projekter, som sammen dækker et stort spektrum – fra grundforskning til respiratorbehandling. Og det er præcis den bredde, der skal til for at skabe varige forbedringer," fortæller hun.
Professor i neurologi Jakob Blicher er enig med hende. Han kalder styrkelsen af feltet for både opløftende og afgørende:
“Personligt er jeg meget glad for, at Muskelsvindfonden med dette forskningsprogram breder støtten ud til alle relevante forskningsområder relateret til muskelsvind. Der har været et stort udækket behov længe. Muskelsvindfonden har i mange år gjort en stor indsats på rehabiliteringsområdet, mens andre forskningsområder har haft sværere ved at få støtte. Med de midler, Muskelsvindfondens forskningsprogram nu prioriterer til området, bliver forskning i hele spektret af muskelsvind styrket – det er fantastisk."
Stor interesse på kort tid
Siden programmets lancering tidligere i år har Muskelsvindfonden modtaget et stort antal kvalificerede ansøgninger fra forskere i hele landet – et tydeligt signal om det behov, Muskelsvindfonden nu hjælper med at dække:
“Når vi kan uddele betydelige midler på så kort tid, viser det tydeligt, at der er et behov – og det er vi både stolte af og motiverede af at kunne bidrage til at dække,” siger Simon Toftgaard Jespersen.
Læs mere om forskningsprogrammet her.
Læs om de projekter, der bevilges støtte i første runde her.
Kontakter
Gitte Dreier JacobsenKommunikations- og pressechef
gitte@muskelsvindfonden.dkAnne Reil-GammelgaardJournalist
anng@muskelsvindfonden.dkBilleder
Links
Om Muskelsvindfondens forskningsprogram
- I mange år har RehabiliteringsCenter for Muskelsvind (RCFM) været førende inden for forskning i, hvordan livet med muskelsvind og ALS kan forbedres, men i takt med den medicinske udvikling er behovet for forskning vokset. Vi skal sikre, at Danmark følger med – derfor etablerede Muskelsvindfonden et ambitiøst forskningsprogram i starten af 2025.
- Målet er at fremme nye behandlinger, forbedre livskvaliteten for mennesker med muskelsvind og ALS og tiltrække dygtige forskere til området.
- Programmet støtter fire forskellige områder inden for muskelsvind og ALS: 1. behandling og grundforskning. 2. Livskvalitet og rehabilitering. 3. Kompetence- og talentudvikling. 4. Internationalt samarbejde.
- Ansøgningerne vurderes af en forskningskomité bestående af faglige eksperter. Muskelsvindfondens bestyrelse beslutter herefter, hvilke projekter der skal støttes.
- Hvert år uddeles samlet 10 millioner til de mest lovende projekter. Der uddeles midler to gange årligt.
Om Muskelsvindfonden
Muskelsvindfonden er en forening, et fællesskab og en bevægelse. Vi blev skabt af og for mennesker med muskelsvind, men er også en samling fantastiske pårørende, engagerede samarbejdspartnere, gode medarbejdere, og mere end 1000 frivillige.
Siden 1983 har Muskelsvindfonden sammen med Tuborg arrangeret Grøn Koncert – for vi samler danskerne, mens vi samler ind. Overskuddet går til vores arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.
Følg pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden
Storebæltsbroen i rød: Muskelsvind får sin egen mærkedag17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 18. marts bliver en helt særlig dag for Muskelsvindfonden. For første gang nogensinde får muskelsvind sin egen mærkedag – en dag, der handler om at fejre fællesskabet, historien og om at sige tak. Dagen bliver markeret med et spektakulært syn: Storebæltsbroen lyser op i Muskelsvindfondens ikoniske røde farve.
Croquis-modeller på Christiansborg: Muskelsvindfonden udfordrer perfekthedskulturen24.2.2025 12:33:39 CET | Pressemeddelelse
Tirsdag d. 25. februar kl. 16.00 danner Fællessalen på Christiansborg rammen for noget, man sjældent ser på Borgen: Croquis-modeller. Men modellerne har ikke de glatte, retoucherede kroppe, som man ser på sociale medier – derimod ægte kroppe med ar, rynker og handicap.
Tocifret millionbeløb til forskning i muskelsvind: “Vi befinder os i begyndelsen af en ny epoke”12.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Muskelsvindfonden lancerer et ambitiøst forskningsprogram, der skal støtte og styrke forskning i muskelsvind. På et forskningsfelt, hvor behovet for forskning stadig overstiger midlerne, markerer programmet et vigtigt skridt mod at skabe opmærksomhed og tiltrække flere ressourcer. De første uddelinger er allerede foretaget, og Muskelsvindfonden ser frem til at støtte endnu flere projekter, der kan skabe fremskridt for både patienter og forskere.
Nye pærspektiver fra Muskelsvindfonden: Kom ud af dit ekkokammer21.11.2024 13:35:26 CET | Pressemeddelelse
Med en ny indsats på sociale medier inviterer Muskelsvindfonden dig til at bryde ud af dit ekkokammer og kigge forbi det journalistiske site Pærspektiv.dk – en platform, der vil udfordre dit syn på handicap og give dig nye perspektiver på diversitet, identitet og forskellighed.
Jelling Musikfestival og Muskelsvindfonden i nyt samarbejde: Pærfekt Croquis bringer kunst og musik til unge i Vejle og Kolding5.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med Muskelsvindfondens Pærfekt Croquis som omdrejningspunkt inviteres unge i Trekantområdet til et unikt møde mellem kunst og musik. Det sker i Kolding d. 5. november og i Vejle torsdag d. 7. november. I samarbejde med Jelling Musikfestivals talentprogram, Quasar, sætter arrangementet fokus på kropsforskellighed og selvaccept gennem tegning og live-musik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum