Hundredvis af skoler vil være med i forsøget med skolemad – nu venter lodtrækningen
Interessen for forsøg med skolemad er stor. Her er listen over frie grundskoler og folkeskoler, der har tilmeldt sig. Nu begynder en lodtrækningsproces for at finde de endelige deltagere i forsøget.
Arbejdet med at finde frem til hvilke skoler, der i løbet af efteråret og senest efter juleferien skal begynde at servere skolemad til nogle af deres elever, er nu et skridt længere. Kommuner har frem til d. 2. maj kunne tilmelde deres interesserede folkeskoler til forsøgsordningen for skolemad. På samme måde har frie grundskoler kunne tilmelde sig forsøgsordningen. I alt har 282 folkeskoler i 76 kommuner samt 64 frie grundskoler tilmeldt sig forsøget.
”Jeg er glad for, at så mange skoler har lyst til at være med i forsøget med skolemad. Nu skal der trækkes lod om, hvilke skoler der skal være med. Jeg glæder mig til at se, hvad denne meget store økonomiske investering kommer til at betyde for elevernes sundhed, læring og trivsel,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har nu behandlet tilmeldingerne og samlet et overblik:
Oversigt over tilmeldinger til den nationale forsøgsordning for skolemad (pdf)
Skolerne udvælges ved lodtrækning
Der er flere folkeskoler og frie grundskoler, der har tilmeldt sig, end der er afsat midler til. Derfor foretages nu en lodtrækning, der skal udvælge de endelige forsøgsdeltagere. Skoler, der ikke udtrækkes til forsøget, vil få afslag. Lodtrækningen foretages under hensyn til blandt andet en balanceret geografisk og socioøkonomisk fordeling.
Særligt i Hovedstadsområdet har der været mange tilmeldinger. For at sikre at forsøget bliver geografisk balanceret og repræsenterer hele Danmark, vil der i lodtrækningen tilstræbes, at denne skævhed i ansøgningen udlignes. Det vil betyde, at relativt flere skoler i Hovedstadsområdet vil få afslag på at deltage i forsøget.
Blandt de tilmeldte skoler er der en fin socioøkonomisk balance. Dvs. at de tilmeldte skoler, når det kommer til socioøkonomi målt på forældrenes indkomst, i vid udstrækning ligner den samlede befolkning.
Med og uden forældrebetaling
I lodtrækningen bliver skolerne fordelt på tre forskellige finansieringsmodeller:
- 70 procent af eleverne får skolemad uden forældrebetaling.
- 15 procent får skolemad med en forældrebetaling på 15 kroner pr. måltid.
- 15 procent får skolemad med en forældrebetaling på 25 kroner pr. måltid.
De tre finansieringsmodeller skal sikre, at forsøget giver viden om, hvilken betydning forskellige niveauer af forældrebetaling har på blandt andet tilslutning og tilfredshed.
Skoler får endelig besked inden sommerferien
De udvalgte skoler vil få besked om forsøgsdeltagelse snarest muligt og inden udgangen af 1. halvdel af juni. For de deltagende folkeskoler gælder, at der skal være sikret tilslutning fra kommunalbestyrelsen senest d. 31. august 2025.
Skoler, der udtrækkes til at deltage i forsøget, skal senest på første skoledag i januar 2026 tilbyde eleverne skolemad.
Læs mere
Vejledning om pulje til afprøvning af skolemadsordninger i den nationale forsøgsordning for skolemad (2025-2028) (pdf)
Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre om en national forsøgsordning for skolemad (pdf)
Om forsøget
Forsøget skal indsamle viden om og erfaringer med skolemad i Danmark. Ambitionen er at få erfaringer med forskellige måder at organisere skolemadsordninger på og få mere viden om skolemads betydning for elevernes sundhed, læring og trivsel.
Kontakter
Børne- og Undervisningsministeriets presse(modtager ikke sms)
Tlf:+45 22 40 09 30presse@uvm.dkFølg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Nyt lærerpanel skal hjælpe med at udvikle epx19.5.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Børne- og undervisningsministeriet nedsætter nu et lærerpanel, der skal hjælpe med at udvikle den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx.
Kommunerne investerer massivt i bedre faglokaler til folkeskolerne9.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som følge af folkeskolens kvalitetsprogram planlægger kommunerne forbedringer af folkeskolernes faglokaler for over 1,4 milliarder kroner frem mod 2026, viser en ny undersøgelse fra KL.
Ny aftale om massiv investering i erhvervsuddannelserne er på plads6.5.2025 20:57:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om at styrke erhvervsuddannelserne markant. Med aftalen investeres en halv milliard kroner årligt i erhvervsuddannelserne.
Nyt forbud vedtaget: Børn og unge må ikke længere bruges som tolke for deres forældre6.5.2025 16:17:21 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være lovligt for børn og unge under 18 år at tolke, hvis deres forældre eller andre familiemedlemmer er i mundtlig kontakt med det offentlige. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag besluttet ved vedtagelsen af et nyt lovforslag.
Minister ønsker skolebiblioteket tilbage22.4.2025 11:00:00 CEST | Nyhed
Børne- og undervisningsministeren foreslår, at de pædagogiske læreringscentre på landets folkeskoler igen skal hedde skolebiblioteker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum