Van(d)vittigt godt gået, Danmark!
Danmark har netop tiltrådt FN’s globale havtraktat, der baner vejen for, at 30 procent af verdenshavene kan beskyttes. Det er værd at fejre.

Solen skinnede fra en skyfri himmel og en gigantisk hval kom op at flyve foran Christiansborg. I det hele taget var der lagt op til fest på Christiansborg Slotsplads i dag, hvor en gruppe frivillige fra Greenpeace holdt en “whalebration” for at fejre, at Danmark har underskrevet FN’s globale havtraktat.
“Vi synes, det er på sin plads, at sige et kæmpe “whale done” til den danske regering for at ratificere denne utroligt vigtige aftale. Havene har en afgørende betydning for både biodiversiteten, klimaet og os mennesker. De producerer ilt, regulerer klimaet og skaber arbejde og føde til næsten 3 milliarder mennesker. Derfor skal vi passe godt på dem. Nu gælder det så om at presse de resterende EU-lande - blandt andet Sverige - til at ratificere,” siger Lauren Bowey, kampagneleder for hav, Greenpeace Danmark.
Efter års forhandlinger og årtiers pres fra Greenpeace og andre organisationer blev FN’s havtraktat i juni 2023 vedtaget af i alt 113 lande. Aftalen danner rammen for, at 30 procent af verdenshavene inden udgangen af 2030 kan omdannes til beskyttede områder. Lige nu er mindre end én procent af verdenshavene beskyttet. For at aftalen kan træde i kraft, skal den dog ratificeres af mindst 60 lande. Foruden Danmark har 21 lande indtil nu ratificeret og indleveret aftalen til FN. Hvis beskyttelsen skal effektueres, er det afgørende, at der kommer flere lande til inden den næste internationale havkonference, der afholdes i Nice, Frankrig, fra den 9. til den 13. juni.

Den nyeste trussel mod verdenshavene
Når nok lande har tiltrådt den globale havtraktat, begynder arbejdet med at udpege de områder, der skal omfattes af den særlige beskyttelse. Men arbejdet er langt fra færdigt med det. I slutningen af april underskrev den amerikanske præsident Trump et præsidentielt dekret, der bekendtgjorde, at USA vil øge hastigheden for at udstede tilladelser til dybhavsminedrift - også i internationalt farvand. Dybhavsmineindustrien har allieret sig med præsident Trump i et åbenlyst angreb på United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) og multilateralismen. Sammen har de demonstreret, at de ingen respekt har for internationalt samarbejde, verdenshavene eller lokalsamfundene i og omkring Stillehavet.
Greenpeace opfordrer derfor alle regeringer til at forsvare de internationale regler. Det gælder i høj grad også Danmark.
“Danmarks ratifikation af den globale havtraktat i dag bør kun være begyndelsen. Når vi om lidt overtager EU-foprmandskabet, har vi en gylden mulighed for at gå ud og bruge det til at styrke den globale havbeskyttelse og også aktivt gå i front for et internationalt stop for dybhavsminedrift,” siger Lauren Bowey.

Danmark skal få styr på vores egne farvande
Selv om det i dag er på sin plads at fejre, at Danmark støtter beskyttelsen af internationalt farvand, så overskygger det dog ikke den måde, vi behandler vores egne nationale farvande på. Inden 2027 er Danmark forpligtet til at opfylde EU’s vandrammedirektiv om et godt vandmiljø, men lige nu er ikke et eneste af de danske kystområder i god økologisk tilstand.
“Den danske regering må nu bevise, at dens forpligtelse overfor havbeskyttelse er mere end bare ord. Der venter et enormt arbejde for at redde vores nationale farvande, som er kvalt af landbrugets forurening. Det er kun maj, men vores engang så smukke fjorde og kyster er allerede dækket af fedtemøg. Vores nationale marine økosystemer er praktisk talt døde, mens landbrugsindustrien fortsætter med at forurene,” siger Lauren Bowey.
SLUT
Greenpeace rapport: 30×30: From Global Ocean Treaty to Protection at Sea
Kontakter
Lauren BoweyKampagneleder for klima, Greenpeace Danmark
Lauren Bowey arbejder for at bremse klimaforandringerne og få forurenerne til at betale for den klimakrise, som nu påvirker hver eneste tomme af vores smukke planet. Hun er kandidat i kognitiv kommunikation og mor til tre, hvilket driver hendes passion for at arbejde for en retfærdig og grøn fremtid.
Rikke AgerbækPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Klima og energi
Billeder



Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Greenpeace International indleder skelsættende anti-SLAPP-sag for at beskytte ytringsfriheden2.7.2025 11:33:57 CEST | Pressemeddelelse
Greenpeace International udfordrer det amerikanske olierørselskab Energy Transfer ved domstolen i Amsterdam. Det sker i en første prøvesag under EU’s nye lovgivning, der skal beskytte ytringsfriheden og stoppe misbrug af retssystemet.
Ny kvælstofaftale: Et skridt frem, men stadig langt til målstregen19.6.2025 16:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop indgået en delvis aftale med partierne bag trepartsaftalen om den kommende kvælstofregulering. Det er et godt skridt, men man er stadig langt fra målet om at få et sundt vandmiljø. Aftalens regulering viser kun vejen til at nå i mål med kvælstofindsatsen i halvdelen af kystvandoplandene – resten afhænger af frivillige aftaler med landbruget, som historien viser, at der ikke virker.
Overvældende flertal ønsker at olie- og gasselskaberne skal betale for deres klimasynder19.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten to tredjedele af danskerne synes, at forurenerne skal betale for de klimaskader og den klimatilpasning, de er skyld i. Det viser en ny meningsmåling. Og vi danskere står ikke alene med det ønske. En global måling, der også offentliggøres i dag, viser, at 8 ud af 10 støtter en særlig klimaskadeskat på olie-, gas- og kulproducenterne.
Greenpeace klager til Erhvervsstyrelsen over Arlas vildledende klimatal og greenwashing4.6.2025 09:00:13 CEST | Pressemeddelelse
Eksperter har kaldt Arlas klimatal "vildledende" og kritiseret, at selskabet "må simpelthen ikke regne, som de gør". Nu indgiver Greenpeace klage til Erhvervsstyrelsen over, at Arlas tal for klimareduktioner fremstår langt større, end de i virkeligheden er.
Greenpeace: Norsk klimasejr ved EFTA-domstolen styrker vores klagesag mod det danske Hejre-felt21.5.2025 15:54:20 CEST | Pressemeddelelse
Greenpeace har netop vundet en knusende sejr over den norske olieindustri. Den europæiske EFTA-domstol giver Greenpeace Norge og Natur & Ungdom ret i, at staten er forpligtet til at vurdere et felts fulde klimaeffekt, før der gives tilladelse til ny olie- og gasudvinding. Også de effekter der kommer af den senere afbrænding af de fossile brændsler. Afgørelsen bør få øjeblikkelige konsekvenser for Greenpeace Danmarks klagesag over det danske Hejre-felt i Nordsøen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum