Greenpeace International indleder skelsættende anti-SLAPP-sag for at beskytte ytringsfriheden
Greenpeace International udfordrer det amerikanske olierørselskab Energy Transfer ved domstolen i Amsterdam. Det sker i en første prøvesag under EU’s nye lovgivning, der skal beskytte ytringsfriheden og stoppe misbrug af retssystemet.

Amsterdam/København, den 2. Juli 2025 – Greenpeace International indleder i dag en skelsættende retssag i Amsterdam, hvor EU’s nye anti-SLAPP-direktiv for første gang bliver afprøvet ved en domstol. [1]
EU-direktivet skal beskytte ytringsfriheden, retten til at protestere fredeligt og forhindre, at retssager misbruges til at lukke ned for kritik fra blandt andet organisationer, hvilket Greenpeace International anklager den amerikanske olierørgigant Energy Transfer for at gøre.
Det milliardstore selskab har to gange i træk anlagt de såkaldte SLAPP-søgsmål (Strategic Lawsuits Against Public Participation) mod Greenpeace International og Greenpeace i USA, efter at der i 2016 blev vist solidaritet med de fredelige protester fra oprindelige folk mod Dakota Access Pipeline – et byggeri af en stor olierørledning i North Dakota. Det første søgsmål blev afvist, men Greenpeace-organisationerne kæmper fortsat i retten i det andet verserende søgsmål, hvor en jury i North Dakota for nylig idømte organisationerne at betale over 660 mio. dollars i erstatning til Energy Transfer.
Aktivister fra Greenpeace International og allierede var tilstede ved den første høring uden for retten i Amsterdam i dag, hvor de gjorde budskabet klart med et stort banner: “ENERGY TRANSFER, WELCOME TO THE EU – WHERE FREE SPEECH IS A THING”.
Mads Flarup Christensen, international generalsekretær, Greenpace International, siger:
“Energy Transfers angreb på vores ret til at protestere er et angreb på alles ytringsfrihed. Greenpeace har i de sidste 50 år været mål for trusler, anholdelser og endda bomber, og vi har holdt ud. Vi vil fortsat modstå alle former for intimidering og undersøge alle muligheder for at holde Energy Transfer ansvarlig for dette forsøg på at misbruge retssystemet. Denne banebrydende anti-SLAPP-sag mod Energy Transfer i Holland er kun begyndelsen på at bekæmpe denne chikane-taktik, som milliardærer og kæmpe olie- og gasselskaber bruger til at lukke munden på kritikere over hele verden. Noget helt afgørende står på spil her: folks mulighed for at holde de store forurenere ansvarlige for den ødelæggelse, de forårsager.”
Søgsmålet fra Greenpeace International er en vigtig første test af EU’s nye anti-SLAPP-direktiv, der blev vedtaget i april 2024. [2]
Direktivet skal beskytte journalister, aktivister, civilsamfundsorganisationer og alle andre, der ytrer sig om forhold af offentlig interesse, mod de stratgiske SLAPP-søgsmål – grundløse chikane-sager anlagt af magtfulde virksomheder eller velhavende personer, hvor formålet er at holde den offentlige debat nede. [3] Da Greenpeace International har base i Holland, og skaderne fra Energy Transfers amerikanske SLAPP-søgsmål finder sted i Holland, så gælder både hollandsk og EU-lovgivning i sagen.
Esben Mac Sloth, chef for Greenpeace i Danmark (mobil: 26476759), siger:
“Når selskaber som Energy Transfer prøver at lukke kritik og fredelige protester ned, må vi stå fast på vores ret og kæmpe imod. Denne retssag er en test af, om Europas nye værn mod juridisk chikane virker i praksis – og et signal til alle, der som Energy Transfer forsøger at bruge retssystemet som våben mod kritik. Udfaldet vil ikke bare forme fremtiden for civilsamfundets ytringsfrihed. Det vil vise, om Europa reelt tør beskytte retten til at protestere.”
Fotos og video kan hentes HER (opdateres løbende)
Noter
[1] De nye EU-regler har til formål at imødegå det stigende antal misbrugssøgsmål mod journalister, medier, miljøaktivister og menneskerettighedsforkæmpere.
I februar 2025 igangsatte Greenpeace International den første test af EU’s anti-SLAPP-direktiv ved at anlægge sag ved en hollandsk domstol mod Energy Transfer. Greenpeace International kræver erstatning for alle tab og omkostninger, organisationen har lidt som følge af Energy Transfers gentagne og grundløse søgsmål, hvor selskabet har krævet hundredvis af millioner dollars i erstatning fra Greenpeace International og de amerikanske Greenpeace-organisationer.
[2] EU’s medlemslande skal senest den 7. maj 2026 implementere reglerne i deres nationale lovgivning, men den hollandske regering har tilkendegivet, at direktivets beskyttelse allerede kan bruges inden for rammerne af den eksisterende hollandske lovgivning.
[3] De store olieselskaber Shell, Total og ENI har også de senere år anlagt SLAPP-søgsmål mod Greenpeace-organisationer. Nogle af disse sager er blevet effektivt afvist. Det gælder blandt andet Greenpeace Frankrig, der den 28. marts i 2024 slog TotalEnergies’ SLAPP-søgsmål tilbage, samt Greenpeace UK og Greenpeace International der den 10. december i 2024 fik Shell til at opgive sit SLAPP-søgsmål. Greenpeace Rumænien blev i 2025 sagsøgt af energiselskabet Romgaz med det formål at opløse organisationen, men deres påstande blev trukket tilbage, og Romgaz blev tvunget til at betale sagsomkostningerne til Greenpeace Rumænien. Greenpeace Italien og Greenpeace Holland står over for det italienske olieselskab ENI i en igangværende retssag i Italien.
Kontakt
Esben Mac Sloth, chef for Greenpeace i Danmark. Mobil: 26476759
Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 26294938
Kontakter
Esben Mac SlothChef for Greenpeace DanmarkGreenpeace Danmark
Esben er ansvarlig for kampagnerne i Danmark. Med en baggrund i politisk kommunikation, mobilisering og aktivisme arbejder han for at sikre, at de største forurenere stilles til ansvar, og at Danmark lever op til sine klimaforpligtelser.
Poul Bonke JustesenPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Landbrug og miljø
Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøbevægelse. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Ny kvælstofaftale: Et skridt frem, men stadig langt til målstregen19.6.2025 16:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop indgået en delvis aftale med partierne bag trepartsaftalen om den kommende kvælstofregulering. Det er et godt skridt, men man er stadig langt fra målet om at få et sundt vandmiljø. Aftalens regulering viser kun vejen til at nå i mål med kvælstofindsatsen i halvdelen af kystvandoplandene – resten afhænger af frivillige aftaler med landbruget, som historien viser, at der ikke virker.
Overvældende flertal ønsker at olie- og gasselskaberne skal betale for deres klimasynder19.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten to tredjedele af danskerne synes, at forurenerne skal betale for de klimaskader og den klimatilpasning, de er skyld i. Det viser en ny meningsmåling. Og vi danskere står ikke alene med det ønske. En global måling, der også offentliggøres i dag, viser, at 8 ud af 10 støtter en særlig klimaskadeskat på olie-, gas- og kulproducenterne.
Greenpeace klager til Erhvervsstyrelsen over Arlas vildledende klimatal og greenwashing4.6.2025 09:00:13 CEST | Pressemeddelelse
Eksperter har kaldt Arlas klimatal "vildledende" og kritiseret, at selskabet "må simpelthen ikke regne, som de gør". Nu indgiver Greenpeace klage til Erhvervsstyrelsen over, at Arlas tal for klimareduktioner fremstår langt større, end de i virkeligheden er.
Greenpeace: Norsk klimasejr ved EFTA-domstolen styrker vores klagesag mod det danske Hejre-felt21.5.2025 15:54:20 CEST | Pressemeddelelse
Greenpeace har netop vundet en knusende sejr over den norske olieindustri. Den europæiske EFTA-domstol giver Greenpeace Norge og Natur & Ungdom ret i, at staten er forpligtet til at vurdere et felts fulde klimaeffekt, før der gives tilladelse til ny olie- og gasudvinding. Også de effekter der kommer af den senere afbrænding af de fossile brændsler. Afgørelsen bør få øjeblikkelige konsekvenser for Greenpeace Danmarks klagesag over det danske Hejre-felt i Nordsøen.
PlastiSpice: Når plastik bliver et krydderi i vores mad – og i vores kroppe21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mikroplastik er blevet det krydderi, du ikke længere kan vælge fra, når virksomheder ufortrødent fortsætter med at masseproducere plastik. Med en ny kampagne sætter Greenpeace fokus på, hvor afgørende en stærk, global plastikaftale er.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum