Fortidens vækkes til live i ny lydoplevelse på Rosenborg Slot
Hvad talte fortidens konger og dronninger med hinanden om? Og hvordan lød det, når Christian 5. inviterede til fest i Riddersalen på Rosenborg Slot? Den fiktive tjenestepige Pernille tager imod og inviterer publikum indenfor i 1600-tallets verden på Rosenborg Slot i "Lyden af Rosenborg". Lydoplevelsen er skabt af forsker ved Københavns Universitet Christine Jeanneret og komponist Martin Daske. Onsdag 4. juni kl. 17.30 kan interesserede høre mere om lydprojektet på Rosenborg Slot ved en gratis artist talk med Christine Jeanneret og Martin Daske.

Fuglefløjt, fodtrin fra soldater, munter klinken fra en fest, stemmer fra gæster. Alle er de lyde, der gennem tiden har fyldt rummene på Rosenborg Slot – men i dag er helt forstummet. Nu bliver fortiden vakt til live i ny lydoplevelse på Rosenborg Slot. Den fiktive tjenestepige Pernille er jeg-fortælleren, der trækker publikum til side og beretter om nogle af de historiske detaljer og intime sider af dagligdagen, som den kongelige livsførelse på 1600-tallets Rosenborg kunne byde på.
"Lyden af Rosenborg" er en kunstnerisk fortolkning af historien. Baseret på omfattende lydforskning af Christine Jeanneret fra Københavns Universitet får besøgende på slottet et indtryk af 1600-tallets ceremonielle verden og de begreber om ære, pragt og iscenesættelse, der kendetegnede den. Christine Jeanneret har i samarbejde med komponist og lyddesigner Martin Daske skabt otte levende scener, der opleves fra publikums egne smartphones.
"Vi er vant til lyd fra radio og tv, men den er flad, fordi den kun kommer fra ét sted. 3D-lyd omslutter dig, skaber bittesmå vibrationer i ørerne og giver en stemningsfuld og rumlig oplevelse. Lyden bevæger sig omkring dig og går direkte ind i kroppen gennem øregangen, hvilket skaber en meget levende atmosfære at opleve slottets historie", forklarer lydforsker Christine Jeanneret.
Cirka halvandet år har Christine Jeanneret og Martin Daske brugt på at udvikle lydscenerne på Rosenborg Slot. En scene i Vinterrummet viser, hvor magtfuld Christian 4. var.
"Vinterrummet var meget innovativt, da det blev bygget i renæssancen. Christian 4. fik installeret lydkanaler, der ledte musikken fra et levende orkester i kælderen op i modtageværelset for at imponere sine gæster. Forestil jer, hvor vildt det var at stå i rummet for 400 år siden, når kongen havde givet et hemmeligt praj og der pludselig kom musik ud af væggene. Det var en magtdemonstration og noget, der virkelig imponerede gæsterne. Hele den séance og gæsternes reaktioner bringes til live gennem 3D-lyden," siger Christine Jeanneret.
Gratis artist talk om "Lyden af Rosenborg"
Onsdag 4. juni kl. 17.30 – 18.30 er der mulighed for at høre mere om projektet ved en artist talk med lydforsker Christine Jeanneret og komponist Martin Daske. Foredraget har titlen "Lyden af Rosenborg: En immersiv lydoplevelse" er gratis at deltage i og er på engelsk.
Læs mere om artist talken og book billet her: https://denkongeligesamling.dk/rosenborg-slot/kalender/lyden-af-rosenborg/
Læs mere om "Lyden af Rosenborg" her: https://denkongeligesamling.dk/rosenborg-slot/kalender/lyden-af-rosenborg/
FAKTABOKS: Om "Lyden af Rosenborg"
Lydoplevelsen bringer nyt liv til Rosenborg Slots historie gennem 3D-lyd på baggrund af lydforsker Christine Jeannerets lydforskning over tre artikler og en kommende bog. Rosenborg Slot er en del af Den Kongelige Samling, der formidler monarkiets historie og også rummer Christiansborg Slot, Amalienborgmuseet, Eremitageslottet og Koldinghus.
FAKTABOKS: Sådan føles 3D-lyd:
"Lyden af Rosenborg" er en lydoplevelse, der opleves fra publikums egne smartphones.
3D-lyd skaber små vibrationer i ørerne og giver en rumlig fornemmelse af lyd, så fx fodtrin og stemmer bevæger sig rundt omkring lytteren.
"Lyden af Rosenborg" gengiver lyde, stemmer og scener fra slottets storhedstid.
Man kan man blandt andet høre fuglefløjt, konger og tjenestefolk, fodtrin fra soldater, døre som smækker, musik fra renæssancen og en kongelig affære.
"Lyden af Rosenborg" er en kunstnerisk fortolkning af historiske kilder og materiale fra Rosenborg Slot. Oplevelsen er skabt af lydforsker Christine Jeanneret i samarbejde med komponist Martin Daske.
Projektet er støttet af William Demant Fonden og Carlsbergs Mindelegat.
Kontakter
Nanna EbertKommunikationschef, Den Kongelige Samling
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder
Om Kongernes Samling
Kongernes Samling er organisationen bag Amalienborgmuseet, Christiansborg Slot, Eremitageslottet, Koldinghus og Rosenborg Slot. Vi formidler monarkiets historie på vores fem slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.
Følg pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling
H.M. Dronning Margrethe deltog i fejringen af 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner på Christiansborg Slot29.4.2025 15:22:38 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag 29. april var H.M. Dronning Margrethe til stede på Christiansborg Slot for at være en del af afslutningen af Gobelinfestivalen, der 26.-27. april markerede 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner i Riddersalen.
H.M. Dronning Margrethe deltager i fejringen af 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner på Christiansborg Slot23.4.2025 09:13:47 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag 29. april kl. 10.00 vil H.M. Dronning Margrethe være til stede på Christiansborg Slot for at være en del af afslutningen af Gobelinfestivalen, der markerer 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner i Riddersalen. Festivalen, der er arrangeret af Den Kongelige Samling, finder sted 26.-27. april og byder på en weekend fyldt med kunst, håndværk og historiefortælling i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot. Arrangementet 29. april er et lukket arrangement. Akkreditering for pressen senest mandag 28. april.
Kongernes Samling skifter navn til Den Kongelige Samling8.4.2025 15:15:37 CEST | Pressemeddelelse
Kongernes Samling har besluttet at skifte navn til Den Kongelige Samling. Navneskiftet er en del af en strategisk indsats for at nå ud til alle danskere. Ved at gå fra det kønnede 'kongernes' til det ukønnede 'kongelige' signaleres det, at museet ikke kun formidler kongernes historie, men også dronningernes, hoffets og Danmarks riges historie. I forbindelse med navneskiftet går Den Kongelige Samling i dag også i luften med en ny hjemmeside.
25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner fejres med gratis festival på Christiansborg Slot4.4.2025 11:10:00 CEST | Pressemeddelelse
I år er det 25 år siden, at H.M. Dronning Margrethe modtog Bjørn Nørgaards farverige gobeliner på Christiansborg Slot og valgte at give dem videre til det danske folk. Siden da har tusindvis af gæster oplevet de imponerende værker, der fortæller 1000 års fælles Danmarkshistorie. Nu inviterer Kongernes Samling til gobelinfestival på Christiansborg Slot. Festivalen, der finder sted fra 25. april til 27. april, hylder kunsten, håndværket og historien med gratis adgang til bl.a. talks og åbne værksteder med konservatorer, designere og vævere. Kongernes Samling inviterer også besøgende på festivalen til at deltage i det interaktive værk ”Vi husker sammen”, hvor traditionelt håndværk møder moderne teknologi.
Koldinghus inviterer til kongelig leg i interaktivt børneunivers i ny, permanent udstilling4.4.2025 11:08:33 CEST | Pressemeddelelse
Fra 21. juni 2025 kan besøgende på Koldinghus opleve KONGEBARN - en ny permanent udstilling. Her inviteres børn i alderen 5-11 år til at lege, opleve og sanse sig gennem historien med genstande fra museets kongelige samling i en udstilling, hvor de selv er i centrum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum