Fund af forurening på legeplads i børneinstitution i Tårnby
Region Hovedstaden har fundet forurening i jorden på en legeplads i en børneinstitution i Tårnby. Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer ikke, at forureningen medfører en akut sundhedsfare for børnene.
Regionen satte sidste år gang i en forureningsundersøgelse af jorden på børneinstitutionen, Vesterled, i Tårnby.
Resultaterne for undersøgelsen er nu kommet og viser, at jorden på legepladsen er forurenet med flere stoffer, blandt andet arsen, og der er også fundet bly på hele grunden - enkelte steder kraftig jordforurening med bly.
Ingen akut sundhedsfare
Regionen og Tårnby Kommune er i tæt dialog med børneinstitutionen, der har orienteret forældrene om situationen. Styrelsen for Patientsikkerhed, STPS, er også involveret, og er kommet med en sundhedsfaglig udtalelse om forureningen. I den skriver de:
”Det er vigtigt at bemærke, at der i daginstitutionen ikke er målt koncentrationer, som medfører en akut sundhedsfare for børnene. Sundhedsrisikoen ved børnenes ophold og leg på legepladsen må generelt anses for at være lille”. Styrelsen skriver også, at de ikke finder anledning til at anbefale, at børnene skal undersøges af en læge.
”Jeg kan godt forstå, hvis forældre og personale er bekymrede for børnene. Jeg håber, de kan blive betrygget af, at Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at børnene ikke har været udsat for en akut sundhedsfare. Tårnby Kommune har allerede afspærret forureningen, og regionen arbejder på så hurtigt som muligt at få den fjernet,” siger formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder (C).
De næste skridt
Af forsigtighedshensyn anbefaler STPS, at der iværksættes tiltag, som afskærer børnene fra kontakt til den forurenede jord. Regionen arbejder allerede på at få fjernet den forurenede jord og reetablere området med ren jord. Tårnby Kommune har i mellemtiden sørget for at sætte hegn op, så børnene ikke kan komme til de områder, hvor jorden er forurenet.
”Som borgmester ser jeg selvfølgelig med stor alvor på fundet af forurening i jorden på et af vores børnehuse. Jeg er samtidig tryg ved, at der både fra regionens side og her i Tårnby Kommune allerede er sat gang i en indsats for at afskærme området, løse problemet og fjerne forureningen. Jeg vil følge det arbejde tæt hen over det næste stykke tid,” siger borgmester i Tårnby Kommune, Allan S. Andersen.
Tårnby Kommune og Region Hovedstaden afholder i denne uge et informationsmøde, hvor forældre og personale kan blive orienteret om sagen og stille spørgsmål til myndighederne.
FAKTA:
I forbindelse med en renovering af belægningen i børneinstitutionen, blev der fundet olie i jorden. Derfor kortlagde Region Hovedstaden, der er jordforureningsmyndighed, i 2023 en mindre del af grunden som forurenet.
Da undersøgelsen i 2024 blev sat i gang, valgte regionen også at undersøge for mulig forurening fra den frugtplantage, der har været på grunden fra cirka 1923 til 1960. Jorden er derfor også blevet undersøgt for de stoffer, der erfaringsmæssigt er sprøjtet med i gamle frugtplantager for at bekæmpe svampe, bladlus og andre insekter. Det er nogle af de stoffer, der nu er fundet i undersøgelsen.
De øverste 10 cm af jorden er generelt lettere forurenet med bly. Enkelte jordprøver viser også lettere forurening med tjærestof, cadmium og kviksølv. I dybden 10 til 50 cm under jordoverfladen er der i fire jordprøver fundet forurening med arsen, to jordprøver med bly og i en enkelt jordprøve er der fundet kviksølv. Disse fund er lige over de grænseværdier, der kaldes afskæringskriterier.
Yderligere info
Presseenheden i Region Hovedstaden på 70209588 / presse@regionh.dk
Presseenheden i Tårnby Kommune på 32 47 18 90 og 32 47 12 05 / kommunikation@taarnby.dk
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum