Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Ny politisk aftale om grøn strøm fra havvindmøller bidrager til et grønnere og mere sikkert Danmark

Del

I en usikker verden skal Danmark og Europa producere mere grøn energi selv. Det baner en bred politisk aftale vejen for med rammerne for nye udbud af havvindmølleparker, der potentielt kan levere strøm til tre millioner husstande.

Regeringen og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har indgået aftale om rammerne for nye udbud af 3 GW havvind fordelt på tre havvindmølleparker. Det vil mere end fordoble den danske produktion af havvind.

Danmarks behov for grøn strøm kan dermed blive dækket et godt stykke ind i en fremtid, hvor der bliver behov for mere strøm til flere formål som elbiler, datacentre og produktion af brint. Det er afgørende i en tid, hvor Danmark skal kunne klare sig selv med sikker grøn energi uafhængig af andre lande.

Aftalepartierne har valgt at lytte til opstillerne af havvind og til markedet, der har været præget af usikkerhed og stigende omkostninger. Markedet har efterspurgt større fleksibilitet, og at staten skal påtage sig risikoen for udviklingen af elpriserne.

Derfor står aftalepartierne sammen om at give mere attraktive vilkår til dansk havvind og er enige om at give statsstøtte, så havvindmøllerne kommer op at stå. Det er budprisen og udviklingen af elpriserne, der afgør, om det bliver nødvendigt at støtte projekterne, eller der omvendt kommer penge ind til staten.

Se den politiske aftale her.

"Vi har brug for mere sikker grøn strøm og energi for at gøre Danmark og Europa uafhængige af energi fra Rusland. Det tager vi et stort skridt hen imod nu. Der har globalt været bump på vejen i at få havvind op de seneste år, og derfor er vi også blevet enige om, at staten vil give en hjælpende hånd til projekterne, hvis det bliver nødvendigt. Vi har valgt placeringer i både Øst- og Vestdanmark, så parkerne gavner elprisen i hele Danmark, og der kommer lokale arbejdspladser og erhvervsmuligheder på begge sider af Storebælt. De mange partier bag aftalen har valgt handlingens vej og at tage ansvar i en usikker tid, og det vil jeg gerne sige tak for,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

”Med denne aftale holder Danmarksdemokraterne sit løfte til vælgerne om, at vedvarende energi hører til på havet og på taget af bygninger og ikke i de åbne landskaber. Det er vores klare forventning, at vi ved at udbyde så store mængder strøm kan mindske opsætningen af vedvarende energianlæg i landdistrikterne. Danmarksdemokraterne er desuden glade for, at regeringen har efterkommet vores krav om at yde retfærdig kompensation til de naboer, der bliver berørt af energiledninger fra havvindmølleparkerne,” siger Mads Fuglede, klima-, energi- og forsyningsordfører i Danmarksdemokraterne.

“Det er afgørende, at vi når vores klimamål og gør alt, hvad vi kan for at sikre udbygningen af vedvarende energikilder, og at der er strøm nok til den grønne omstilling i fremtiden. Derfor er det godt, at vi nu endelig har aftalt en Cfd-model, så havvind får ordentlige vilkår, og vi i staten påtager os den nødvendige risiko for, at vi kan fortsætte arbejdet mod klimaneutralitet,” siger Anne Valentina Berthelsen, energi- og forsyningsordfører for Socialistisk Folkeparti.

”For Det Konservative Folkeparti er det en mærkesag at få mere vedvarende energi for at styrke den grønne omstilling og gøre os uafhængige af russisk gas, samtidig med at danskerne får billigere strøm i hjemmet. Derfor er vi med i aftalen, hvor vi har arbejdet for at sikre elektrificering og fremme lagring af grøn energi. Desuden sikrer vi mulighed for tidligere idriftsættelse af havvind, og en opfølgning på regulering af direkte linjer. De indsatser vil både understøtte den grønne omstilling, men også forventeligt nedbringe støttebehovet på de 3 havvindparker betragteligt. Vi har derudover haft fokus på krav til sikkerhed og miljø, der vil understøtte rammerne for at få dansk og europæisk teknologi, innovation og arbejdspladser til parkerne,” siger Dina Raabjerg, energi- og forsyningsordfører for Det Konservative Folkeparti.

”Godt at bestræbelserne fortsætter for at sikre markant udbygning med havvind, så Danmark kan blive selvforsynende med vedvarende energi til elektricitet. Enhedslisten mener, at den bedste økonomiske løsning for udbygning af havvind vil være at oprette et offentligt energiselskab, der kunne stå for etablering og drift.  Nu bliver det en dyrere løsning med statsstøtte til private aktører,” siger Søren Egge Rasmussen, Energiordfører for Enhedslisten.

“Med denne aftale tager vi et politisk ansvar for at få de første tre havvindmølleparker i spil for at sikre grøn strøm samt styrke Europas konkurrenceevne – men det er kun en begyndelse. Derfor er vi glade for, at aftalen også tegner retningen for udbud af de resterende havvindmølleparker, som allerede var i støbeskeen. Men uden øget elektrificering og fortsat udbygning af vind og sol på land kommer vi ikke i mål. I Radikale Venstre er vi meget tilfredse med, at vi får videreført designkrav, som understøtter havnaturen og ikke mindst overvågning af havmiljøet omkring parkerne, så vi i fremtiden kan sikre endnu bedre samspil mellem natur og klima, når vi skal udbyde havvindmølleparker på dansk grund,” siger Samira Nawa, klima-, energi- og forsyningsordfører for Radikale Venstre.

”Danmark og Europa har akut brug for mere grøn strøm. Vi ser stadig, hvordan Europas afhængighed af russisk gas finansierer Putins krige. Vi havde gerne set en mere ambitiøs aftale, der ikke slækker på de visioner, vi fastlagde for havvind i 2023. Vi skal tænke stort og grønt. For klimaets skyld. For Europas skyld. For kommende generationers skyld,” siger Torsten Gejl, klima-, energi- og forsyningsordfører for Alternativet.

”Det er en god og vigtig aftale for den grønne omstilling og Danmarks fremtidige energisikkerhed. Vi har måtte erkende, at opstillingen af havvind kræver forudsigelighed og finansiering, men vi gør, hvad vi kan for at skærme dem, som engagerer sig i at lave vedvarende energi på land og skal nu arbejde benhårdt på elektrificering og Power2X,” siger Christian Friis Bach, klima-, energi- og forsyningsordfører for Venstre.

”Vi skal bruge mere grøn strøm. Meget mere grøn strøm. Og Danmark har nogle af verdens bedste områder til at opsætte havvindmøller, ligesom danske virksomheder beskæftiger tusindvis af medarbejdere i energisektoren. Så Socialdemokratiet er rigtig glade for, at et klart flertal i Folketinget står bag aftalen om at udbyde tre nye vindmølleparker på havet, og på en måde, der passer til de aktuelle vilkår på markedet”, siger Jesper Petersen, Klima- Energi- og Forsyningsordfører for Socialdemokratiet.

”Vi har brug for mere grøn strøm, så vores eget elforbrug bliver helt grønt i en fremtid, hvor vi skal bruge strømmen til mere, fordi vi udfaser olie, kul og naturgas. Derfor er det helt afgørende, at vi får opstillet flere vindmøller på havet. Med de tre nye parker fordobler vi Danmarks samlede kapacitet af havvind. Og med de to parker i Nordsøen kan vi producere grøn strøm, der bl.a. kan bruges til at producere brint, hvilket er afgørende for det kommende brintrør fra Esbjerg og ned til den tyske grænse,” siger Henrik Frandsen, Klima-, Energi- og Forsyningsordfører for Moderaterne.

FAKTA

  • Der udbydes 3 GW fordelt på tre havvindmølleparker – fordelt i Øst- og Vestdanmark. Havvindmølleparkerne vil samlet kunne levere strøm til tre millioner husstande.
  • Det forventes, at der opsættes 150 møller på hver 20 MW. Møller forventes at have et 150 meter højt tårn og en vingediameter på 260 meter med en samlet højde på 280 meter.
  • Aftalepartierne har prioriteret 27,6 mia. kr. statsstøtte med en forsikring på op til 55,2 mia. kr. via en 2-sidet kapabilitetsbaseret contract for difference-model.
  • Det er budprisen og udviklingen af elpriserne, der afgør, om det bliver nødvendigt at støtte projekterne, eller der omvendt kommer penge ind til staten.
  • Det forventes, at virksomhederne selv vil investere 57 mia. kr. i opførslen af de tre havvindmølleparker.
  • Parkerne udbydes med en række adgangskrav, der skal hæve barren ift. miljømæssig bæredygtighed og social ansvarlighed.
  • Udbuddene for alle tre parker åbner i efteråret 2025. Nordsøen Midt og Hesselø vil forventet have budfrist i foråret 2026, og Nordsøen Syd vil have forventet budfrist i efteråret 2027.
  • De første to parker udbydes med etableringsfrist i 2032. Den sidste park har etableringsfrist i 2033.
  • De øvrige forundersøgte arealer ifm 6 GW-udbuddene skal på sigt i spil i et tempo, hvor markedet kan bære det, og som kan understøtte, at Danmark bliver nettoeksportør af grøn strøm.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye