Nyt lærerpanel skal hjælpe med at udvikle epx
Børne- og undervisningsministeriet nedsætter nu et lærerpanel, der skal hjælpe med at udvikle den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx.
Udviklingen af den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx, skal ske med inddragelse af dem, der står i klasseværelserne og underviser de unge til dagligt.
Det mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der nu nedsætter et panel af lærere til at understøtte ekspertgruppen, der skal udvikle indholdet på epx.
Erfaring og konkrete eksempler fra undervisningen
Lærerpanelet består af 13 lærere fra 10. klasse, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser, herunder eux-uddannelsen.
Panelet skal hjælpe ekspertgruppen med at udvikle indholdet på epx og bidrage med konkrete erfaringer og input, viden og eksempler fra deres undervisningspraksis. Derudover kan lærerpanelet afprøve og udvikle ideer for ekspertgruppen og være til rådighed for sparring og dialog.
Lærerpanelet skal mødes mindst tre gange, inden ekspertgruppen afleverer sine anbefalinger senest den 1. december i år.
Ekspertgruppen for indhold på epx skal selv være med til at definere nærmere, hvordan lærerpanelet bedst kan understøtte deres arbejde.
Lærerpanelet består af:
- Anita Gomez, underviser i 10. klasse på Ungecenter 2610
- Lars Brønd, underviser på eud på Techcollege
- Mette Brændgaard, underviser på eud på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier
- Søren Bundgaard Axelsen, underviser i 10. klasse på Aarhus Tech
- Manisha de Montgomery Nørgård, lektor på HF på Frederiksberg HF
- Nicolai Mourier Fernández, lektor på HF, eud og eux på HF og VUC Nord
- Thomas Holm Monberg Larsen, lektor på eud og eux på Hotel- og Restaurantskolen
- Trine Vorre, lektor på eud og eux på Tietgenskolen
- Tony Andersen, lektor på stx og HF på Odense Katedralskole
- Tanja Bække Jungersen, underviser i 10. klasse på Hjørring Ny 10
- Peter Krogh, underviser i 10. klasse på UNX-Ung Nord10
- Jens Hedegård Norsk Nielsen, underviser i 10. klasse på US10 Tårnby
- Henriette Winther Jacobsen, underviser i 10. klasse på Ungdomscenter Vejle
Panelet er udpeget på baggrund af indstillinger fra Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Uddannelsesforbundet og Danmarks Lærerforening (DLF).
Om ekspertgruppen for indhold på epx
Ekspertgruppen for indhold på epx skal afrapportere senest 1. december 2025 og skal blandt andet komme med anbefalinger til, hvordan teoretisk viden og praktiske færdigheder kan anvendes sammen i undervisningen på epx og hvilke fag, faglinjer og prøveformer, der skal være på uddannelsen.
Ekspertgruppens anbefalinger udgør afsættet for de politiske forhandlinger om epx-uddannelsens indhold og struktur og efterfølgende udarbejdelse af lovforslag.
Derudover er der nedsat en følgegruppe til at følge ekspertgruppens arbejde, som består af bl.a. organisationer, der repræsenterer uddannelsesinstitutioner, underviserorganisationer, elev- og studenterorganisationer samt arbejdsmarkedets parter. Følgegruppen skal bidrage til, at vigtige perspektiver fra interessenter samlet set inddrages i ekspertgruppens arbejde.
Læs mere om ekspertgruppen her.
Om epx
Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti indgik i februar i år Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, epx.
Epx er en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, hvor eleverne får en kombination af praktisk og teoretisk undervisning. Uddannelsen skal slå dørene op i 2030.
Uddannelsen bliver en toårig gymnasieuddannelse med mulighed for en etårig overbygning.
Aftalen skal sikre, at alle unge efter grundskolen får mulighed for at begynde på en uddannelse i nærheden af, hvor de bor, hvor der er et stærkt ungdomsmiljø, og som holder alle døre åbne til videre uddannelse.
Aftalen giver omkring 10.000 flere unge årligt adgang til gymnasiet.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt pressetelefonen på tlf. 2240 0930 for pressehenvendelser til ministeren eller ministeriet.
Eller skriv til presse@uvm.dk
Det er ikke muligt at sende sms'er til pressetelefonen.
Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Nyt håndslag skal sikre endnu bedre kvalitet på erhvervsuddannelserne25.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolerne har indgået et håndslag, der skal sikre et fælles ansvar for at styrke kvaliteten på erhvervsuddannelserne.
Ny undersøgelse: Lærere fravælger at undervise i emner, der kan opleves som kontroversielle19.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at næsten hver fjerde lærer har udeladt at undervise i emner, der opleves som kontroversielle.
Ny rapport: Omkring hver femte voksen har svært ved at anvende information til at løse komplekse problemer16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring hver femte dansker mellem 16 og 65 år har svært ved at forstå og anvende information til at løse komplekse problemer i hverdagen og på arbejdet og til at tilpasse deres løsning til ny information. Det viser resultaterne i en ny temarapport fra den internationale undersøgelse PIAAC.
Pejlemærker for placering af epx er på plads11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti er med en ny delaftale blandt andet blevet enige om de pejlemærker, der danner grundlag for, hvor den nye gymnasieuddannelse, epx, skal placeres.
De første bøger fra folkeskolens kvalitetsprogram er klar til udlån2.6.2025 10:04:28 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år blev der afsat 540 millioner kroner til flere fysiske bøger i folkeskolen over de næste ti år. Nu lander de første 11 titler hos Center for Undervisningsmidler (CFU) i junimåned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum