Nyt lærerpanel skal hjælpe med at udvikle epx
Børne- og undervisningsministeriet nedsætter nu et lærerpanel, der skal hjælpe med at udvikle den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx.
Udviklingen af den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx, skal ske med inddragelse af dem, der står i klasseværelserne og underviser de unge til dagligt.
Det mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der nu nedsætter et panel af lærere til at understøtte ekspertgruppen, der skal udvikle indholdet på epx.
Erfaring og konkrete eksempler fra undervisningen
Lærerpanelet består af 13 lærere fra 10. klasse, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser, herunder eux-uddannelsen.
Panelet skal hjælpe ekspertgruppen med at udvikle indholdet på epx og bidrage med konkrete erfaringer og input, viden og eksempler fra deres undervisningspraksis. Derudover kan lærerpanelet afprøve og udvikle ideer for ekspertgruppen og være til rådighed for sparring og dialog.
Lærerpanelet skal mødes mindst tre gange, inden ekspertgruppen afleverer sine anbefalinger senest den 1. december i år.
Ekspertgruppen for indhold på epx skal selv være med til at definere nærmere, hvordan lærerpanelet bedst kan understøtte deres arbejde.
Lærerpanelet består af:
- Anita Gomez, underviser i 10. klasse på Ungecenter 2610
- Lars Brønd, underviser på eud på Techcollege
- Mette Brændgaard, underviser på eud på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier
- Søren Bundgaard Axelsen, underviser i 10. klasse på Aarhus Tech
- Manisha de Montgomery Nørgård, lektor på HF på Frederiksberg HF
- Nicolai Mourier Fernández, lektor på HF, eud og eux på HF og VUC Nord
- Thomas Holm Monberg Larsen, lektor på eud og eux på Hotel- og Restaurantskolen
- Trine Vorre, lektor på eud og eux på Tietgenskolen
- Tony Andersen, lektor på stx og HF på Odense Katedralskole
- Tanja Bække Jungersen, underviser i 10. klasse på Hjørring Ny 10
- Peter Krogh, underviser i 10. klasse på UNX-Ung Nord10
- Jens Hedegård Norsk Nielsen, underviser i 10. klasse på US10 Tårnby
- Henriette Winther Jacobsen, underviser i 10. klasse på Ungdomscenter Vejle
Panelet er udpeget på baggrund af indstillinger fra Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Uddannelsesforbundet og Danmarks Lærerforening (DLF).
Om ekspertgruppen for indhold på epx
Ekspertgruppen for indhold på epx skal afrapportere senest 1. december 2025 og skal blandt andet komme med anbefalinger til, hvordan teoretisk viden og praktiske færdigheder kan anvendes sammen i undervisningen på epx og hvilke fag, faglinjer og prøveformer, der skal være på uddannelsen.
Ekspertgruppens anbefalinger udgør afsættet for de politiske forhandlinger om epx-uddannelsens indhold og struktur og efterfølgende udarbejdelse af lovforslag.
Derudover er der nedsat en følgegruppe til at følge ekspertgruppens arbejde, som består af bl.a. organisationer, der repræsenterer uddannelsesinstitutioner, underviserorganisationer, elev- og studenterorganisationer samt arbejdsmarkedets parter. Følgegruppen skal bidrage til, at vigtige perspektiver fra interessenter samlet set inddrages i ekspertgruppens arbejde.
Læs mere om ekspertgruppen her.
Om epx
Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti indgik i februar i år Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, epx.
Epx er en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, hvor eleverne får en kombination af praktisk og teoretisk undervisning. Uddannelsen skal slå dørene op i 2030.
Uddannelsen bliver en toårig gymnasieuddannelse med mulighed for en etårig overbygning.
Aftalen skal sikre, at alle unge efter grundskolen får mulighed for at begynde på en uddannelse i nærheden af, hvor de bor, hvor der er et stærkt ungdomsmiljø, og som holder alle døre åbne til videre uddannelse.
Aftalen giver omkring 10.000 flere unge årligt adgang til gymnasiet.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt pressetelefonen på tlf. 2240 0930 for pressehenvendelser til ministeren eller ministeriet.
Eller skriv til presse@uvm.dk
Det er ikke muligt at sende sms'er til pressetelefonen.
Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Kommunerne investerer massivt i bedre faglokaler til folkeskolerne9.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som følge af folkeskolens kvalitetsprogram planlægger kommunerne forbedringer af folkeskolernes faglokaler for over 1,4 milliarder kroner frem mod 2026, viser en ny undersøgelse fra KL.
Ny aftale om massiv investering i erhvervsuddannelserne er på plads6.5.2025 20:57:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om at styrke erhvervsuddannelserne markant. Med aftalen investeres en halv milliard kroner årligt i erhvervsuddannelserne.
Nyt forbud vedtaget: Børn og unge må ikke længere bruges som tolke for deres forældre6.5.2025 16:17:21 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være lovligt for børn og unge under 18 år at tolke, hvis deres forældre eller andre familiemedlemmer er i mundtlig kontakt med det offentlige. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag besluttet ved vedtagelsen af et nyt lovforslag.
Minister ønsker skolebiblioteket tilbage22.4.2025 11:00:00 CEST | Nyhed
Børne- og undervisningsministeren foreslår, at de pædagogiske læreringscentre på landets folkeskoler igen skal hedde skolebiblioteker.
Hvordan får man en mere praktisk afslutning på folkeskolen? Nu er vejledning til juniormesterlære klar10.4.2025 10:39:05 CEST | Nyhed
Muligheden for en praktisk afslutning på folkeskolen giver anledning til mange spørgsmål. Nu er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet klar med en vejledning til landets kommuner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum