Faste rammer, færre smerter: Forskning giver håb til smerteramt plejepersonale
I et nyt studie kommer forskere fra NFA med en mulig løsning til at forebygge rygsmerter hos plejepersonale. Personalet rapporterer nemlig færre smerter i lænden, når de over længere tid har ansvar for et stabilt antal beboere – i modsætning til, når antallet af beboere varierer og i nogle perioder er højere end normalt.

Personale på et plejehjem har dagligt ansvar for at pleje beboere med alt fra personlig hygiejne til gangstøtte. I perioder kan en medarbejder have ansvar for tre beboere og i andre perioder seks beboere. Er det sagen, er risikoen for at udvikle smerter i lænden større, end hvis plejepersonalet altid har ansvar for at hjælpe cirka det samme antal beboere.
Forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at plejepersonale oplever færre smerter, når de over tid plejer et fast antal beboere – i stedet for at de i perioder plejer flere beboere end normalt.
Studiet er baseret på data fra 513 medarbejdere fordelt på 20 plejehjem.
- Studiet viser, at plejemedarbejderne er i højere risiko for at udvikle rygsmerter, når de i perioder plejer flere beboere end det sædvanlige antal. Risikoen er derfor lavere, når medarbejderne plejer et mere stabilt antal beboere og dermed undgår perioder med udsving i antal beboere, siger Christian Tolstrup Wester, der er akademisk medarbejder på NFA og en af forskerne bag studiet.
- Det vil sige, at det ikke nødvendigvis er afgørende, om plejepersonale plejer lidt flere eller færre antal beboere sammenlignet med deres kolleger. Studiet viser, at stabilitet i antallet af beboere for den enkelte medarbejder har betydning for forebyggelse af smerter. Studiet viser også, at selv når plejepersonalet i perioder plejede én beboer mere end normalt, er risikoen for smerter betydeligt højere.
Formålet med studiet var at undersøge sammenhængen mellem antallet af beboere, som SOSU-medarbejderne plejer, og udviklingen af smerter i lænderyggen. Studiet kan give indsigt i, hvordan man kan forebygge lænderygsmerter på danske plejehjem med de personaleressourcer, der er til rådighed. Det er altså et alternativ til den mest nærliggende løsning, som er flere medarbejdere i plejesektoren.
En voksende ældre generation
I Danmark bliver vi ældre og ældre, og det betyder, at andelen af ældre stiger i forhold til andelen i den arbejdsdygtige alder. Derfor skal vi sikre, at der er nok hænder til at passe på og pleje den voksende ældre generation.
Samtidig er lænderygsmerter den mest hyppige årsag til langtidssygefravær og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Tidligere forskning fra NFA viser, at knap hver anden SOSU-hjælper og –assistent ugentligt har smerter i muskler og led, og at en stor andel af SOSU-medarbejderne forlader arbejdsmarkedet før tid.
- Vores resultater bidrager med forslag til en smerteforebyggende indsats, der potentielt kan passe til rammerne på danske plejehjem. Resultaterne peger altså på, at det er muligt at skabe bedre vilkår for et sundt og sikkert arbejdsmiljø, så vi kan imødekomme den stigende efterspørgsel på plejehjemspersonale, siger Christian Tolstrup Wester.
Flere smerter i perioder med flere beboere
Forskerne har fulgt plejepersonalet gennem en længere periode på 14 måneder, som de har inddelt i fem perioder. Her har forskerne fået adgang til plejepersonalets vagtplaner – og altså indsigt i, hvor mange beboere de dagligt skulle pleje.
Derudover har forskerne indsamlet viden om rygsmerter ved at sende månedlige sms’er til plejehjemsmedarbejderne omkring antal dage med smerter og smerternes intensitet.
Resultaterne viser blandt andet, at der er en sammenhæng mellem de perioder, hvor den enkelte medarbejder plejer flere beboere end gennemsnitligt, og risikoen for at de rapporterer smerter i lænden.
- Vi brugte vagtplanerne til at udregne det daglige antal beboere, medarbejderne plejede for hver af de fem perioder. Hver måned sendte vi en sms til medarbejderne, hvor de skulle svare på, hvor mange dage de havde rygsmerter den seneste måned. Hvis de ikke svarede ”0 dage”, fik de en ny sms omkring smerteintensiteten for den seneste måned, siger Christian Tolstrup Wester.
Om studiet
Sådan gjorde forskerne
Forskerne har undersøgt, hvordan antallet af beboere, som medarbejderne plejede dagligt, påvirkede risikoen for smerter hos medarbejderne.
Forskerne har undersøgt to organisatoriske strategier til dette, hvoraf den ene viste signifikante resultater.
Strategi 1 handler om at ”fordele beboerne mere ligeligt mellem SOSU-medarbejderne på afdelingerne”. Det vil sige, at alle medarbejdere på samme afdeling har ansvar for nogenlunde samme antal beboere.
Strategi 2 handler om at ”fordele beboerne mere ligeligt for hver enkelt medarbejder henover længere tid”. Det vil sige at den enkelte medarbejder kan have ansvar for flere eller færre beboere end sine kolleger, men har ansvar for ca. det samme antal beboere over tid.
Forskerne fandt en signifikant sammenhæng mellem Strategi 2 og færre rapporterede smerter, men ikke mellem Strategi 1 og smerter. Det betyder ikke, at strategi 1 er uden betydning, idet forskerne rent faktisk også fandt en sammenhæng dér – den var bare ikke statistisk signifikant, hvilket betyder, en sådan sammenhæng ikke kan udelukkes.
Anbefaling til praksis
På baggrund af de beskrevne fund kan forskerne anbefale, at den organisatoriske strategi ”at fordele beboerne mere ligeligt for hver enkelt medarbejder henover længere tid” afprøves på en arbejdsplads gennem et interventionsstudie. Dette, fordi det er en mulig effektiv strategi til at forebygge smerter hos medarbejderne. Det vil sige, at et øget fokus på stabilitet i antal beboere over længere tid kan være en mulig strategi til at reducere smerterne hos medarbejderne.
Styrker og svagheder ved studiet
Projektets styrker indebærer blandt andet et omfattende datamateriale og det prospektive multiniveaudesign. Dette har gjort det muligt at måle på effekterne af de forskellige niveauer på plejehjemmene (afdeling, medarbejder og beboer). Derudover blev data på de forskellige niveauer indsamlet fra uafhængige kilder og inkluderede objektive målinger i form af vagtplanerne. Denne tilgang minimerer risikoen for målebias. Desuden benyttede studiet opfølgende målinger af rygsmerter, hvilket gjorde det muligt at undersøge sammenhængen mellem arbejdsbelastningen og rygsmerter over tid.
Blandt studiets svagheder er, at data om smerter er baseret på selvrapportering. Dette kan påvirkes af hukommelses-bias og derved påvirke præcisionen af resultaterne. Desuden kan variationer i medarbejderes rapportering af smerter medføre måleusikkerhed. Subjektive vurderinger kan være påvirket af personlige faktorer som fysisk kapacitet, arbejdsevne og arbejdserfaring, hvilket kan komplicere sammenligningen af resultaterne.
Finansiering
Studiet blev finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden.
Nøgleord
Kontakter
NFA's pressetelefon (modtager ikke SMS)
Tlf:+45 39 16 52 10Om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler, uddanner forskere og rådgiver myndigheder for at bidrage til et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
NFA er en uafhængig sektorforskningsinstitution under Beskæftigelsesministeriet (BM) og den største forskningsinstitution på arbejdsmiljøområdet i Danmark. Vi vægter faglighed og nytænkning højt, og er anerkendt både nationalt og internationalt for at udføre forskning indtil højeste internationale niveau. Vi har næsten 200 videnskabelige publikationer årligt, og ca. 70 procent bliver offentliggjort i toptidsskrifter, der er relevante for NFA's forskningsområder.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Flere bruger apps til at styrke arbejdsmiljøet: Trods potentialer mangler der forskning13.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Populære apps til at registrere og styrke både arbejdsmiljø og trivsel har fået vokseværk. Men selvom en let tilgængelig app kan øge fokus på arbejdsmiljøet, kan det digitale værktøj muligvis have en slagside. Det viser en ny rapport fra NFA.
Dårligt indførte ændringer på arbejdspladsen kan få tanker om pension til at spire11.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap hver fjerde senior, der har oplevet organisationsændringer på sin arbejdsplads, har haft overvejelser om tidligere pensionering. Det viser en ny undersøgelse.
Udvikling og anerkendelse holder Europas ældre i arbejde efter pensionsalderen17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et omfattende studie på tværs af 26 europæiske lande viser, at anerkendelse i arbejdet og mulighed for faglig udvikling får seniorer til at arbejde efter pensionsalderen, mens tidspres og manglende udsigter til forfremmelse har den modsatte effekt.
Ny forskningschef på NFA: Vores forskning skal være anvendelig og gøre en forskel6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Jens Olav Dahlgaard skal lede forskning i psykisk arbejdsmiljø og sikkerhed på NFA.
Bliver seniorerne længere på arbejdsmarkedet, hvis deres ønsker om fleksibilitet og godt arbejdsmiljø opfyldes?4.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv har siden 2018 undersøgt og fundet veje til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Nu er projektet blevet forlænget med to år, og i den nye periode skal forskerne blandt andet se på, hvordan seniorernes muligheder for eksempelvis fleksibilitet hænger sammen med deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum