Spektakulær operasaga om magtsyge folder sig ud i Aarhus Retsbygning
Retten i Aarhus danner under Aarhus Festuge ramme om første del af den storstilede treårige opera ’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’, der foregår i sagatid, men spinder stærke tråde til vores aktuelle verdensbillede.

En verden styret af magtbegær, kynisme, løgne og historieomskrivning.
Beskrivelsen kunne lyde som vores kaotiske og faretruende nutid, men vi rækker helt tilbage til 900-tallet i operaen ’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’ skabt af den Reumert-nominerede duo komponist Niels Rønsholdt og iscenesætter Louise Beck.
Over de næste tre år vil denne spektakulære operasaga i tre dele blive opført tre forskellige steder i landet. Første del finder sted i Retten i Aarhus i forbindelse med Aarhus Festuge 2025. Anden del opføres i Københavns Universitets bibliotekssal i 2026, mens sidste del opføres i Kongehallen i Sagnlandet Lejre i 2027.
”Den demokratiske grundsætning om ’den stærkes pligt til at sikre den svages ret’ vendes om i operaens titel, og forestillingen stiller på den måde spørgsmålet om det i virkeligheden ikke er omvendt, inde bag skåltalerne og vores humanistiske selvgodhed?”, siger Louise Beck, kunstnerisk leder for OPE-N og medskaber af ’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’.
Slægtstragedie affødt af mindreværd og magtsyge
Historien i ’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’ er en klassisk slægtstragedie om død og ulykke med den gamle konge og hans datter i centrum.
Første del tager afsæt i det skæbnesvangre møde mellem den døde hersker og hans datter, som opsøger sin far i gravhøjen for at få hans magiske våben, det forbandede sværd Tyrfin. Derfra udspiller sig en fortælling om farligt mindreværd, forblindende magtbegær og afvisning af viden og fornuft til fordel for løgnen og historieomskrivningen på vejen mod toppen. Lyder det bekendt?
’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’ er et møde mellem en gammel og en ny verdensorden. Niels Rønsholdt og Louise Beck bruger fortiden til at rette et skarpt blik på vores samtid for at forstå, hvordan vi er kommet hertil.
Opera i usædvanlige rammer
Magtbegrebet ”del og hersk” baserer sig på dét at isolere, splitte, at tilbageholde viden og sammenhænge. Dette greb kommer til fulde til udtryk i forestillingens første del i det tidligere Rigsarkiv ved Aarhus Byret, hvor publikum adskilles og mister overblikket.
Den historiske bygning, også kendt som Smykkeskrinet, er normalt ikke åben for offentligheden, og det er tilmed første gang, at et nyt værk skrives direkte til den specielle ramme.
Første del af ’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’ bliver opført i Rigsarkivets gamle læsesal, der har en fantastisk akustik. Publikum kan se frem til en usædvanlig, interaktiv og klingende musikoplevelse fremført af to af landets bedste kor, Ars Nova Copenhagen og Ensemble Edge fra Aarhus.
Om ’Den Stærkes Ret – Den Svages Pligt’
-
Forestillingen er produceret af OPE-N i samarbejde med Aarhus Festuge, CPH Operafestival og i samråd med Det Kgl. Bibliotek, Københavns Universitet og Sagnlandet Lejr.
-
Første del finder sted i Retten i Aarhus i forbindelse med Aarhus Festuge 2025.
Anden del opføres i Københavns Universitets bibliotekssal i 2026
Tredje og sidste del opføres i Kongehallen i Sagnlandet Lejre i 2027.
-
Første del af forestillingen kan opleves i dagene 4-6. september 2025 kl. 17., 19. og 21. Forestillingen varer ca. 45 minutter.
-
Billetsalg åbner kl. 09.00 via: https://aarhusfestuge.unitedtickets.dk/tour/den-starkes-ret-den-svages-pligt
Støttet af:
Den Jyske Kunstfond
Augustinus Fonden
Dansk Komponist Forening
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
A.P. Møller og Hustru
Chastine Mc-Kenney Møllers Fond til Almene Formål
Den Obelske Familiefond
William Demant Fonden
Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck's Fond
Korsangernes Fællesråd
Dansk Skuespillerforbund produktionsstøttemidler
Nøgleord
Kontakter
Lau LehrmannPresse- og kommunikationsansvarlig, Aarhus Festuge
Tlf:29 20 94 86lau@aarhusfestuge.dkBilleder




Om Aarhus Festuge
Med 1000 arrangementer på 10 dage er Aarhus Festuge en af Nordeuropas største kulturbegivenheder, med internationale kunstnere, lokale artister, samt oplevelser for både børn og voksne. Her kan man opleve kunst og kultur på højeste niveau, når hele Aarhus summer af musik, teater, arkitektur, gastronomi, kunst, debatter og alt derimellem.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Festuge
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Festuge
Aarhus Festuge markerer jubilæum med stor festdag23.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Festugens 60 år bliver fejret med en hel dag med aktiviteter i hele midtbyen i samarbejde med en lang række aarhusianske aktører.
Den Sorte Skole præsenterer magisk kirkeværk til Aarhus Festuge21.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Festuge kalder til fordybelse og kontakt med naturen i sin 60-års jubilæumsudgave med usædvanlige koncerter og lydinstallationer i flere af Aarhus' kirker.
Aarhus Festuge præsenterer jubilæumsplakat9.5.2025 08:57:49 CEST | Pressemeddelelse
Den danske surrealistiske kunstner Peter Larsen står bag den "tidløse" plakat til Aarhus Festuges 60 års jubilæum.
Unikt arkitekturløb vender tilbage i Aarhus Festuge29.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Arkitekturløb finder for tredje år i træk sted under Aarhus Festuge. Deltagerne kan se frem til at løbe gennem flere af Aarhus' ikoniske bygninger, kendte kulturinstitutioner og nye bydele.
Aarhus Festuge åbner programtilmelding til 60-års jubilæum11.4.2025 08:44:58 CEST | Pressemeddelelse
Fra i dag kan alle i Aarhus og omegn byde ind med arrangementer til Festugens 60-års jubilæumsfejring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum