CIPs og Vestforbrændings CO₂-fangstprojekt prækvalificeret til CCS-puljen
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Vestforbrænding har sammen nået en vigtig milepæl i arbejdet med at etablere Danmarks næste storskalaanlæg til CO₂-fangst.

Joint venture-selskabet kendt som Gaia, som er etableret med det formål at udvikle CO₂-fangstanlægget ved Vestforbrænding, er blevet prækvalificeret til at deltage i Energistyrelsens CCS-pulje - en pulje for CO₂-fangst og -lagring. I alt havde 16 selskaber ansøgt, og 10 blev udvalgt til den officielle prækvalifikation. Det markerer et væsentligt fremskridt for et af Danmarks mest ambitiøse og modne CCS-projekter.
Gaia-projektet har til formål at indfange op til 500.000 ton CO₂ årligt fra Vestforbrændings affaldsenergianlæg – et væsentligt bidrag til Danmarks klimamålsætninger og de kommunale klimaplaner.
"Dette er resultatet af mange års forberedelse og udspringer af en ambitiøs og visionær målsætning fra vores bestyrelse om at blive CO₂-neutrale i 2030. Med dagens nyhed tager vi endnu et stort skridt mod at nå det mål – og mod at blive et af de første affaldsenergianlæg i Danmark med et fuldskala CO₂-fangstanlæg," siger Steen Neuchs Vedel, direktør i Vestforbrænding.
CIPs investering i Gaia kommer fra deres Energy Transition Fund, som fokuserer på den næste generation af vedvarende teknologier med henblik på at reducere udledninger i vanskeligt omstillelige sektorer.
"Vi er stolte over at være prækvalificeret og meget tilfredse med at se vores både vigtige og betydningsfulde projekt bevæge sig fremad. Gaia har stærke lokale rødder og afspejler en tydelig vilje fra kommunernes side til at forpligte sig på ambitiøse klima-initiativer. Vi har tillid til, at regeringen vil støtte de mest modne og effektfulde løsninger blandt ansøgerne. Vores stærke partnerskab med Vestforbrænding har gjort det muligt at udvikle projektet til et robust stadie og projektet styrker samtidig vores erfaring med CO₂-fangst, hvilket er meget vigtigt for vores Energy Transition Fund," siger Nikos Samaritis, administrerende direktør i CIPs Energy Transition Fund.
Den næste milepæl for Gaia-projektet er det indikative tilbud, som skal afleveres til Energistyrelsen i august:
"Den her milepæl er et vidnesbyrd om hele Gaia-holdets dedikation og store indsats. Vi har arbejdet intensivt for at nå hertil, og jeg vil gerne takke alle involverede. Nu hvor vi er prækvalificeret, har vi fuldt fokus på at forberede materialet til det indikative tilbud, der skal afleveres i august," siger Dennis Sanou, projektdirektør for Gaia.
Gaias udvælgelse som en af de førende kandidater i Energistyrelsens proces understreger styrken i offentligt-private partnerskaber, når det gælder levering af klimainfrastruktur i stor skala. Denne milepæl kommer i forlængelse af andre vigtige skridt, herunder, at projektet i januar 2025 fik godkendt sin miljøkonsekvensvurdering af Miljøstyrelsen.
Den endelige udvælgelse til tilskud forventes senere i år.
Om Copenhagen Infrastructure Partners (CIP)
Copenhagen Infrastructure Partners P/S (CIP) blev grundlagt i 2012 og er i dag verdens største dedikerede fondsforvalter med fokus på greenfield-investeringer inden for vedvarende energi og er globalt førende inden for offshore vindenergi. CIPs fonde fokuserer på offshore og onshore vindenergi, solcelleanlæg, biomasse, waste-to-energy, transmission og distribution, reservekapacitet, lagring, avanceret bioenergi og Power-to-X.
CIP forvalter 13 fonde og har til dato rejst cirka 32 milliarder EUR til investeringer i energi og tilknyttet infrastruktur fra mere end 180 internationale institutionelle investorer. CIP har projekter i mere end 30 lande og flere end 2500 medarbejdere på tværs af platforme og projekter globalt. Læs mere om CIP på www.cip.com
Om Vestforbrænding
Vestforbrænding er et af Danmarks største affalds- og energiselskaber og er ejet af 19 kommuner på Sjælland. Vi modtager affald fra virksomheder og en million borgere - og arbejder dagligt for, at affaldet bliver behandlet bedst muligt med omtanke for klima og miljø. Størstedelen af affaldet bliver afsat til genanvendelse. Resten bliver brændt på vores anlæg i Glostrup og udnyttet til at producere el og fjernvarme.
Kontakter
Christopher MortensenDirektionskonsulent, Vestforbrænding
Tlf:24876465cmor@vestfor.dkBilleder
Om Vestforbrænding
Vestforbrænding er Danmarks største affaldsenergiselskab. Vi er ejet af 19 storkøbenhavnske og sjællandske kommuner, som vi tilbyder løsninger inden for indsamling og behandling af affald samt levering af fjernvarme og elektricitet. På vores hjemmeside www.vestfor.dk kan du læse om Vestforbrændings selskabskonstruktion, vores historie, økonomi og værdisæt.
Følg pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding
Risiko for nabogener fra Vestforbrænding15.5.2025 09:48:59 CEST | Pressemeddelelse
Vestforbrænding indleder planlagt vedligeholdelse af vores anlæg i Glostrup frem til 26. juni. Arbejdet er omfattende og kan skabe øget støj og trafik på og ved anlægget - lugtgener kan også forekomme.
Stor interesse for Vestforbrændings nye fjernvarmeudbud29.4.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 11. april udløb fristen for at søge om at blive prækvalificeret til Vestforbrændings anden etape af deres store fjernvarmeudrulning. Og interessen er stor. Vestforbrænding har modtaget mange ansøgninger fra virksomheder, der ønsker at få lov til at byde på en eller flere totalentrepriser.
Gratis kompost til din have28.3.2025 10:36:28 CET | Pressemeddelelse
Du kan hente kompost på Vestforbrændings genbrugsstationer fra den 28. marts til den 9. maj
Nyt stort udbud i Vestforbrændings varmeplan24.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
En stor arbejdsindsats og en vellykket dialog med potentielle leverandører resulterer nu i, at Vestforbrænding netop har sendt de næste seks leverancer af sin Varmeplan 2030 i udbud. Udbuddet omfatter fjernvarmearbejde i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø og Frederikssund, hvor ca. 17.000 husstande får mulighed for at udskifte olie- eller gasfyret til fjernvarme.
Vestforbrænding vinder 18 udbud17.2.2025 12:04:52 CET | Pressemeddelelse
Vestforbrænding har udbudt behandlingen af restaffald på vegne af 18 kommuner. Det sker efter, kommunerne nu er forpligtede til at konkurrenceudsætte behandlingen af forbrændingsegnet affald. Det er første gang i vores del af landet, at der har været udbudt forbrændingsegnet affald fra husholdningerne. Derfor har der også været spænding om både processen og udfaldet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum