Behov for øget fokus på sikkerhed: Energistyrelsen hæver beredskabsniveauet i flere dele af energisektoren
Energistyrelsen beder olie- og fjernvarmesektorerne om at skærpe opmærksomheden på sikkerheden ved deres anlæg og hæver beredskabsniveauet til GUL. Det er samme niveau som i øvrige dele af energisektoren. Skærpelsen sker på baggrund af det generelle trusselsniveau for cyberangreb og fokus på risikoen for fysisk sabotage.
Virksomhederne i olie- og fjernvarmesektorerne skal øge sikkerheden omkring deres anlæg. Det meddeler Energistyrelsen, der nu hæver beredskabsniveauet til GUL - også betegnet som middel trussel.
”Danmarks høje forsyningssikkerhed er dyrebar, og afbrydelser er kostbare for virksomhederne og til stor gene for os alle. Vi ved, at energisektoren er mål for ondsindede angreb, og derfor skal vi først og fremmest beskytte os mod de aktuelle trusler, men vi skal også have planer klar for at genoprette forsyningen hurtigst muligt, hvis vi alligevel bliver ramt. Det gælder hele energisektoren,” siger Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.
Når sektorberedskabsniveauet nu bliver hævet, skal virksomhederne skærpe deres opmærksomhed på sikkerheden. Det indebærer blandt andet, at krav til adgangskontrol, overvågning og alarmberedskab opjusteres. Kravene varierer fra anlæg til anlæg, alt efter hvor kritiske de er for forsyningssikkerheden.
Samme niveau som resten af energisektoren
Et hævet sektorberedskabsniveau er ikke et udtryk for, at Energistyrelsen er bekymret for forsyningssituationen, der er vurderet til at være stabil på tværs af alle energikilder.
Det hævede beredskabsniveau sker på baggrund af en vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste om et øget trusselsbillede. Der er ikke indikationer på specifik planlægning af angreb eller anden skadelig aktivitet.
Energistyrelsen bad 12. juni 2024 det statslige transmissionsselskab Energinet om at hæve sektorberedskabsniveauet for el- og gassektorerne til GUL. Det skete på baggrund af en vurdering fra sikkerhedsmyndighederne. Nu skal samme beredskabsniveau altså også gælde for øvrige sektorer, der er omfattet af den nye beredskabslovgivning.
---
FAKTA
Sektorberedskabsniveauet for energisektoren
- Lov om styrket beredskab i energisektoren trådte i kraft den 7. marts 2025. Med den nye lov er flere dele af energisektoren omfattet af beredskabsregulering. Loven gælder for selskaber i el-, gas-, olie-, fjernvarme-, fjernkøling- og brintsektoren.
- Energistyrelsen er i tæt dialog med sikkerhedsmyndighederne om potentielle trusler for at sikre, at beredskabsniveauet afspejler det aktuelle trusselsbillede. Der er i dag et højt og markant trusselsniveau mod energisektoren i forhold til især cyberangreb og spionage.
- Sektorberedskabsniveauet består af fem eskalationstrin: HVID, GRØN, GUL, ORANGE og RØD. I en normalsituation er beredskabsniveauet HVID. GRØN indikerer lav trussel, GUL middel trussel og ORANGE høj trussel. RØD indikerer meget høj trussel.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet30.4.2025 15:07:09 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsens rapport ”Danmarks globale klimapåvirkning – Global afrapportering 2025” viser, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet med 3,3 mio. ton CO2e i 2023 sammenlignet med 2022.
Energistyrelsen offentliggør ny analyse om potentialet for Danmarks havvindudbygning frem mod 205028.4.2025 11:08:25 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse udarbejdet af Energistyrelsen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet giver vurdering af, hvordan Danmarks havarealer og havvindressourcer kan nyttiggøres i fremtiden.
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum