UNICEF: Børns trivsel i verdens rigeste lande er faldet markant efter COVID-19-pandemien

Del

COVID 19-pandemien forværrede nogle i forvejen bekymrende tendenser blandt børn og unge i verdens rigeste lande: de klarer sig dårligere i skolen, flere er overvægtige, og generelt er de mindre tilfredse med deres liv. Sammenlignet med andre lande udmærker Danmark sig ved at være ét af de bedste lande at være barn i.

En pige tegner med kridt ved et gadearrangement i Køln
En pige tegner med kridt ved et gadearrangement i Køln © UNICEF/Etges

I mange af verdens rigeste lande har børn siden COVID-19-pandemiens begyndelse oplevet et markant fald i deres mentale trivsel og fysiske helbred samt i deres faglige kundskaber. Det fremgår af en ny analyse fra UNICEF Innocenti – Global Office of Research and Foresight.

Rapporten ’Børns trivsel i en uforudsigelig verden’ sammenligner data fra 2018 og 2022 og tegner et billede af, hvordan pandemien og de globale nedlukninger har påvirket børn i 43 OECD- og EU-lande. Siden den seneste sammenlignelige rapport for fem år siden har Holland og Danmark fastholdt deres placeringer som de bedste lande at være barn i, målt på mental trivsel, fysisk helbred og faglige kundskaber – efterfulgt af Frankrig.

”Sammenlignet med andre lande trives børn og unge i Danmark overordnet bedre. Men rapporten minder os også om, at de fremskridt, som vi har opnået for børn og unges trivsel gennem de seneste årtier, hverken er givet eller garanteret - og påvirkes af globale kriser. Derfor er det afgørende, at vi tænker langsigtet og forebyggende – og ikke blot reagerer på symptomer, men arbejder systemisk for at sikre, at børn og unge også i fremtiden har gode betingelser for at trives,” siger Kristina Helland Strandby, chef for børnerettigheder og børneinddragelse i UNICEF Danmark.

Rapporten udkommer på et tidspunkt, hvor der i det danske samfund er stor opmærksomhed på trivselsdagsordenen – og blot få måneder efter, at Trivselskommissionen udkom med sine 35 anbefalinger til, hvordan trivslen kan øges blandt Danmarks børn og unge.

"Den nye rapport bekræfter det, vi allerede har vidst og handlet på i Danmark: At børn og unges trivsel er under pres i store dele af den vestlige verden. Trivselskommissionen er netop et konkret svar på den udvikling, rapporten beskriver. Og det understreger behovet for, at flere lande følger efter og tager børn og unges trivsel alvorligt,” siger Kristina Helland Strandby.

Rapporten fremhæver også, at børns livstilfredshed er faldet markant i 15 ud af 26 lande, hvor der er tilgængelige data. Kun Japan har oplevet en positiv udvikling på dette område.

Når det gælder børns fysiske helbred, viser rapporten, at andelen af overvægtige børn er steget betydeligt i 14 ud af 43 lande – en fortsættelse af en mangeårig tendens.

På tværs af de 43 lande vurderes det, at omkring 8 millioner af de 15-årige – svarende til cirka halvdelen af aldersgruppen – ikke har de forventede færdigheder inden for læsning og regning, hvilket betyder, at de reelt ikke kan forstå en simpel tekst. Det er en stigning på fire procent siden 2018. Andelen er højest i lande som Bulgarien, Colombia, Costa Rica, Cypern og Mexico, hvor mere end to tredjedele af de 15-årige er i denne kategori.

Samlet peger rapporten på, at selv højindkomstlande kan have svært ved at sikre børn gode vilkår i deres opvækst og en positiv fremtid. Den understreger, at pandemiens konsekvenser truer de fremskridt, der er opnået på børns trivsel, og at disse fremskridt bliver stadig mere sårbare over for globale kriser – herunder klimaforandringer.

UNICEF opfordrer regeringer og interessenter til at handle på følgende områder:

  • Styrke børns færdigheder, herunder læse-, regne- og digitale kompetencer samt sociale og emotionelle evner – især for børn, der er faldet bagud under pandemien og for udsatte børn.
  • Forbedre mental sundhed gennem forebyggelse, oplysning og adgang til specialiserede tilbud samt gennem indsats mod vold og mobning – både online og offline.
  • Fremme fysisk sundhed ved at sikre adgang til sund og nærende mad og begrænse markedsføring af usunde fødevarer.
  • Involvere børn, så vi bedre forstår deres oplevelser og synspunkter, og arbejde med dem for at finde løsninger, der fremmer deres trivsel.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye