TUBA

Terapi hjælper unge fra familier med misbrug

Del

Bedre selvværd, styrkede relationer og håb for fremtiden er nogle af de bokse, unge fra familier med misbrug kan sætte flueben ved efter et specialiseret terapiforløb. For en svær opvækst behøver ikke spænde ben hele livet.

Angst, depression og gentagne sygemeldinger var hverdag for 33-årige Ditte Elbæk. Det er blot nogle af konsekvenserne af en opvækst i højt alarmberedskab, med for meget ansvar og bekymringer om sin fars alkoholmisbrug.

Men da Ditte for et år siden startede i et specialiseret terapiforløb, begyndte hendes liv at forandre sig.

”Jeg ser helt anderledes lyst på tingene nu. Der skal mere til at slå mig ud af kurs end tidligere. Jeg er blomstret op og har fået mere overskud til at leve det liv, jeg altid har drømt om, men som der ikke var plads til før,” fortæller Ditte. 

Ditte en langt fra alene om at opleve en positiv effekt af et specialiseret behandlingstilbud for unge fra familier med misbrug.

I 2024 havde organisationen TUBA 2.556 unge i terapiforløb, og 84 procent fortæller efter endt forløb, at de har fået et lysere syn på fremtiden. I samme undersøgelse fortæller størstedelen af de unge, at de er blevet bedre til at håndtere deres problemer, har fået et bedre forhold til dem selv og har fået styrket deres sociale relationer.

Et tydeligt før og efter

Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser hvert 10. barn i Danmark op med en forælder med et alkoholmisbrug. Dertil kommer de mange, der vokser op med forældre med stofmisbrug. Konsekvenserne kan være alvorlige. Mange udvikler både psykiske, fysiske og sociale problemer. Men sådan behøver det ikke at gå, lyder det fra Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA.

”De unge, vi møder i TUBA, er virkelig seje. De har udholdt en barndom, der bestemt ikke er for børn. Alligevel tager de kampen op og kæmper for et bedre liv. De tør kigge ind i og håndtere de ting, der gør ondt. Det er fantastiske unge mennesker, som står et svært sted i livet, og som har brug for nogen, der forstår, hvad de har gået igennem, og som kan hjælpe dem til et bedre liv,” siger Kåre Skarsholm.

For Ditte var der også et tydeligt før og efter terapi. Selvom alkoholmisbruget stadig fylder i familien, står hun i dag stærkere i sig selv.

”Det har været livsændrende for mig. Jeg har virkelig fået noget at arbejde videre med, og jeg føler kun lige, min rejse er begyndt. For det er først nu, jeg skal til at leve,” slutter Ditte.

Kontakter

For interviews, lokale cases og andet kontakt TUBAs kommunikationsafdeling.

Links

Om TUBA

TUBA tilbyder terapi, rådgivning og fællesskab til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis, og TUBA har 33 lokalafdelinger fordelt rundt omkring i landet. Alle ansatte i TUBA er uddannede psykoterapeuter eller psykologer, også de mere end 100 frivillige terapeuter, der er tilknyttet organisationen.

Hver dag hjælper TUBA omkring 100 unge, mens der i 2024 var 2.556 unge i terapiforløb. Knap 600 fik hjælp gennem chatrådgivning, sms og brevkasse. Foruden terapi og rådgivning tilbyder TUBA også en årlig sommerhøjskole, skriveskole og samarbejder tæt med frivilligforeningen Tubanu. 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye