Mejeriforeningen

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

Del

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående af Michelin-kokkene Eric Vildgaard og Brian Mark Hansen samt madiværksætter Timm Vladimir.

Dommerne (fra venstre) køkkenchef på Søllerød Kro, Brian Mark Hansen, indehaver og køkkenchef på Restaurant Jordnær, Eric Vildgaard, Rasmus Holmgaard, Mejeriforeningen og madiværksætter, Timm Vladimir, er i fuld gang med bedømmelsen ved Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Dommerne (fra venstre) køkkenchef på Søllerød Kro, Brian Mark Hansen, indehaver og køkkenchef på Restaurant Jordnær, Eric Vildgaard, Rasmus Holmgaard, Mejeriforeningen og madiværksætter, Timm Vladimir, er i fuld gang med bedømmelsen ved Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025. Foto: Chris Tonnesen.

”Her er nogle, der ved, hvad de laver”. ”Det smager jo vanvittigt godt”. ”Meget høj klasse”. ”Håndværksmæssige færdigheder”.

Sådan lyder det begejstret fra dommertrioen i Gourmetprisen – Mejeriforeningens årlige dyst, hvor Danmarks bedste mejeriprodukter kåres – med fokus på smag, originalitet og x-faktor.

Og dommerne er også et team, som virkelig ved, hvad de har med at gøre, når det gælder gastronomi: To Michelin-belønnede kokke, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær og Brian Mark Hansen, Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023, flankeret af madiværksætter Timm Vladimir.

I alt 71 mejeriprodukter er i år tilmeldt Gourmetprisen, hvor der kåres en vinder i hver af i alt fem kategorier. Dommernes vurdering spænder fra kontant kritik til uforbeholden begejstring – både over de enkelte produkter og til danske mejeriprodukter i det hele taget.

Danske mejerier er verdens bedste til blåskimmeloste, lyder det, og i flere kategorierne er der stor ros til de mejerier, der stiller op med produkter fremstillet af enten fåre- eller gedemælk.

”Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi,” lyder det således i kommentaren til vinderen af konsummælkskategorien – en syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri.

GOURMETPRISEN 2025 - VINDERE OG FINALISTER: 

Konsummælksprodukter

Vinder: Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Superspændende produkt, der bare smager helt vildt godt! Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi. Mildt staldet i starten, men bliver hurtigt grøn og græsset. Blid bitter note. Lang flot eftersmag. Til trods for fedtindholdet er den mere rensende end coatende i munden. Hele produktet føles godt for både krop og sjæl. Mejeriinnovation, når det er bedst!

Finalister:

Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri og Gedeyoghurt fra Nørgaards Gedemejeri

Smør og blandingsprodukter

Vinder: Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre.

Finalister: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri

Hårde oste

Vinder: Fyrtårnsost fra Thise Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Wow, den her ost smager jo nærmest som en god årgangschampagne med sin dybe frugt og toastede noter af nødder og karamel - med et strejf af blomster. Harmonisk og mega interessant. Minder os om en velmodnet comté - et imponerende vidnesbyrd om, hvor langt det danske ostehåndværk er kommet. Meget høj klasse.

Finalister: Gedegouda med bukkehornsfrø fra Nørgaards Gedemejeri og Henrykt fra Mammen Mejerierne

Bløde oste

Vinder: Sølvræv fra Arla Gjesing Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Ok, her er nogle, der ved, hvad de laver! Helt klart feltets bedste ost. Supercremet og lækker. Kraftigt ammoniakket, men lige til det rette punkt. Den holder balancen perfekt. Konsistensen er vanvittig, og udenpå er osten utroligt smuk med sin fine grå skimmel. Det her må være Danmarks bedste blåskimmelost!

Finalister: Den Hvide Dame fra Arla Troldhede Mejeri og Figen fra Bornholms Andelsmejeri

Is og desserter

Vinder: Dansk flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Glimrende pistacieis med en god og lækker tekstur. Her er en legering, der har virket - isen er flot stabiliseret og fast pga. tørstoffet i nødderne. Smagen er ren og klar. Den høje kvalitet af råvarerne er tydelig, og det samme er de håndværksmæssige færdigheder, som vi kan takke for det flotte resultat.

Finalister: Cacao Upcycled fra Hansens Is og Jordbærsmil fra Hansens Flødeis

 

Dommerne Gourmetprisen 2025

Brian Mark Hansen, køkkenchef på Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023. Søllerød Kro har siden 2007 haft en Michelin-stjerne.

Eric Vildgaard, køkkenchef hos og medejer af Restaurant Jordnær i Gentofte, som fra åbningsåret 2017 opnåede en Michelin-stjerne og i dag har hele tre stjerner.

Timm Vladimir, skuespiller, tv-vært og indehaver af madskolen Timm Vladimirs Køkken, som blev til, efter han vandt tv-dysten Masterchef i 2011.

FAKTA om Gourmetprisen

Gourmetprisen uddeles hvert år af Mejeriforeningen med det formål at hylde danske mejeriprodukters gastronomiske værdi. Alle typer af mejeriprodukter kan være med i konkurrencen. Produkterne skal være produceret i Danmark, og dommerne finder tre finalister og kårer en vinder ud fra blandt andet smag, originalitet og x-faktor.

Der kåres en vinder i hver af disse fem kategorier:

  • Konsummælksprodukter (det er for eksempel mælk, creme fraiche, yoghurt, hytteost og lignende)
  • Smør og blandingsprodukter
  • Bløde oste (det er for eksempel skimmelost)
  • Hårde oste (det er for eksempel gul ost)
  • Is og desserter

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri vandt kategorien Konsummælksprodukter i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri vandt kategorien Konsummælksprodukter i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Foto Chris Tonnesen Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen og eller det pågældende produkt
Download
Blåskimmelosten Sølvræv fra Arla Unika, produceret på Gjesing Mejeri, er vinder i kategorien bløde oste i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Blåskimmelosten Sølvræv fra Arla Unika, produceret på Gjesing Mejeri, er vinder i kategorien bløde oste i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Foto: Chris Tonnesen Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen og eller det pågældende produkt
Download
Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt, produceret af Aabybro Mejeri, er vinder i kategorien smør og blandingsprodukter i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt, produceret af Aabybro Mejeri, er vinder i kategorien smør og blandingsprodukter i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Foto: Chris Tonnesen Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen og eller det pågældende produkt
Download
Fyrtårnsost fra Thise Mejeri er vinder i kategorien hårde oste i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Fyrtårnsost fra Thise Mejeri er vinder i kategorien hårde oste i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Foto: Chris Tonnesen Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen og eller det pågældende produkt
Download
Flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri er vinder i kategorien is og desserter i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri er vinder i kategorien is og desserter i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025.
Foto: Chris Tonnesen Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen og eller det pågældende produkt
Download
Dommertrioen i Mejeriforeningens konkurrence om Danmarks bedste mejeriprodukter, Gourmetprisen 2025, er (fra venstre) madiværksætter Timm Vladimir, køkkenchef Søllerød Kro Brian Mark Hansen samt indehaver og køkkenchef på Restaurant Jordnær Eric Vildgaard.
Dommertrioen i Mejeriforeningens konkurrence om Danmarks bedste mejeriprodukter, Gourmetprisen 2025, er (fra venstre) madiværksætter Timm Vladimir, køkkenchef Søllerød Kro Brian Mark Hansen samt indehaver og køkkenchef på Restaurant Jordnær Eric Vildgaard.
Foto: Chris Tonnesen. Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen
Download
Sådan ser det ud, når dommerne ved Gourmetprisen bedømmer de mange mejeriprodukter. Her er det nogle af produkterne i kategorien bløde oste, der er på bordet.
Sådan ser det ud, når dommerne ved Gourmetprisen bedømmer de mange mejeriprodukter. Her er det nogle af produkterne i kategorien bløde oste, der er på bordet.
Foto: Chris Tonnesen Må bruges i forbindelse med omtale af Gourmetprisen
Download

Mejeriforeningen

Mejeriforeningen er brancheorganisation for de danske mejerier og mejeri-handelsvirksomheder. Vi formidler mejeriprodukters sundhedsmæssige og kulinariske kvaliteter og gastronomiske rækkevidde, og arbejder for at fremme sunde madvaner, indenfor rammerne af De officielle Kostråd. 

Mejeriforeningen understøtter mejeribruget i Danmark i at kunne levere sunde og sikre mejeribaserede fødevarer, som er produceret på ansvarlig vis.

Følg pressemeddelelser fra Mejeriforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Mejeriforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye