Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.

Danmark risikerer at tabe terræn i det globale AI-kapløb. Selvom generativ kunstig intelligens (AI) har vist potentiale til at øge softwareproduktiviteten med op til 43 %, viser nye tal fra markedsrapporter, at kun 48 % af danske softwarevirksomheder overhovedet overvejer at integrere teknologien. Det skal et nyt, landsdækkende forskningsprojekt ændre på.
Med en investering fra Innovationsfonden på næsten 20 mio. kr. og et samlet budget på 30,4 mio. kr. skal projektet AI4SE1DK (Human-Centered Adoption of Artificial Intelligence for Software Engineering in Denmark) frem mod 2029 sikre, at Danmark ikke bare følger med udviklingen – men går forrest.
Human-Centered Adoption of Artificial Intelligence henviser til teknologier, der er designet med en dyb forståelse for menneskers behov, adfærd og kontekst. I praksis betyder det AI-værktøjer, der ikke kun er effektive, men også forståelige, transparente, respektfulde over for brugerens selvbestemmelse og i overensstemmelse med samfundets værdier.
Projektet bygger videre på danske forretningsprincipper kendetegnet ved flade hierarkier og høj grad af tillid, teamkulturer med fokus på samarbejde og videndeling samt idealer som lighed, gennemsigtighed og socialt ansvar. Projektet udvikler løsninger, hvor menneskelig anvendelse og etik er centrale værdier i softwareudviklingsprocesser og værktøjsunderstøttelse.
“Danmark skal ikke bare adoptere AI – vi skal forme, hvordan AI anvendes ansvarligt- Derfor bygger vi brugercentrerede løsninger, som både styrker produktiviteten og respekterer de mennesker, der skal arbejde med teknologien,” siger Mikkel Baun Kjærgaard, professor og projektleder ved Syddansk Universitet.
AI med tillid og tilpasning som kerneværdier
Projektet fokuserer på tre centrale mål:
- Lukke adoptionskløften og gøre AI anvendelig for hele software sektoren – også små og mellemstore virksomheder.
- Styrke tilliden til AI til udviklingen af kritiske systemer.
- Engagere 10 % af den danske softwarebranche i projektresultaterne – over 10.000 udviklere og beslutningstagere.
Virksomheder som Systematic, Umbraco, Ericsson, DCR Solutions, Software Improvement Group, European Spallation Source (ESS) og Unik System Design A/S er allerede med. Sammen med seks danske vidensinstitutioner vil de teste og udvikle løsninger i fire konkrete brugsscenarier – fra no-code platforme til AI-agenter i kritisk softwareudvikling.
“Vi lægger grunden til et paradigmeskifte i, hvordan Danmark adopterer avanceret AI. Det handler ikke kun om teknologi – det handler om mennesker, tillid og samfund,” siger Daniel Russo, videnskabelig leder af projektet og lektor på Aalborg Universitet.
Danmark som globalt forbillede for ansvarlig AI
Målet er ikke kun at effektivisere – men at skabe en best practice-model for ansvarlig AI-integration, som kan inspirere resten af verden. Resultaterne forventes at få betydning for både eksport, arbejdsmarked og Danmarks rolle i fremtidens digitale økonomi.
“AI kommer til at forandre softwareudvikling fundamentalt – men kun hvis vi klæder fremtidens udviklere på til at bruge teknologien ansvarligt og effektivt. Det handler om mere end tekniske færdigheder. AI må ikke blive en sort boks i udviklingsprocessen; det kræver en solid forståelse for etik, gennemsigtighed og den sammenhæng, teknologien skal bruges i,” siger Thomas Jesper Hansen, CTO hos Systematic A/S, og uddyber:
“Som virksomhed, der leverer software til kritiske sektorer som sundhed, national sikkerhed og forsvar, er vi glade for at bidrage til et projekt, der fremmer både innovation og integritet i fremtidens softwareudvikling.”
Projektet sigter også mod FN’s Verdensmål med et særligt fokus på anstændige jobs – og kan dermed være et stærkt dansk bud på, hvordan AI og etik går hånd i hånd.
Kontakter
Daniel RussoVidenskabelig DirektørAalborg Universitet
daniel.russo@cs.aau.dkMikkel Baun KjærgaardProfessorSDU
mbkj@mmmi.sdu.dkFaktaboks
Titel: Human-Centered Adoption of Artificial Intelligence for Software Engineering in Denmark
Mål: Involvere mere end 10.000 udviklere og beslutningstagere i Danmark
Fokusområder: No-code platforme, AI-agenter, menneskecentreret design, etik og gennemsigtighed i softwareudvikling
Virksomheder: Systematic, Umbraco, Ericsson, DCR Solutions, Software Improvement Group, European Spallation Source (ESS), Unik System Design A/S
Universiteter: Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Alexandra Instituttet og tre andre danske vidensinstitutioner
Periode: 2024–2029
Samlet budget: 30,4 mio. kr.
Finansiering: 19,9 mio. kr. fra Innovationsfonden
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Professor inden for kronisk inflammatorisk tarmsygdom på SDU og OUH12.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har udnævnt læge, ph.d., dr.med. Casper Steenholdt til klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Udnævnelsen sker med tilknytning til Klinisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og i samarbejde med Afdeling for Medicinsk Gastroenterologi S på Odense Universitetshospital (OUH), hvor han samtidig tiltræder som overlæge.
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum