Nyt dansk AI-partnerskab skal bane vejen for bedre medicinske behandlinger og hurtigere opdagelse af bivirkninger
Et nyt dansk partnerskab vil udvikle en AI-motor, der skal sikre patienter bedre behandlinger ved at hjælpe klinikere med at opsamle evidens hurtigt og præcist og opdage vigtige sammenhænge, som ellers ville tage år at finde.

En ny dansk AI-motor skal give klinikere et stærkere grundlag for at vælge den mest effektive behandling med færrest bivirkninger. Partnerskabet, der er støttet med 12,1 mio. kr. af Innovationsfonden, vil løfte medicinsk udvikling til et nyt niveau – uden at gå på kompromis med videnskabelige kvaliteter såsom gennemsigtighed og reproducerbarhed.
Sådan lyder det fra Tove Holm-Larsen, en af hovedkræfterne bag det nye AI-partnerskab ”EVA – Evidence in an AI age”, der vil kombinere AI’s hastighed med videnskabens grundighed for at revolutionere den medicinske udvikling.
-I 50 år har arbejdet med at dokumentere evidens været en hjørnesten i videnskabeligt arbejde. Især indenfor medicin har man finpudset evidensbaseret metode for at sikre at patienter altid får sikker og effektiv medicin. EVA tager udgangspunkt i den evidensbaseret metode og insisterer på at anvende AI som en teknik til at øge hastigheden af højkvalitets videnskab i stedet for at lade teknikken bestemme metoden. Vores ambition er, at den høje videnskabelig kvalitet bag evidens baseret medicin i løbet af kort tid kan bredes ud til andre videnskabelige discipliner netop fordi AI kan gøre det hurtigere og billigere, siger hun.
I Medicinrådet ser man store perspektiver i partnerskabet, der skal sikre, at AI får en større rolle i udvælgelsen af ny medicinske behandling og dokumentationen af effekt og bivirkninger.
-I årtier har evidensbaseret medicin (EBM) været fundamentet for udvælgelse af den bedste og mest sikre medicin. Men i takt med, at mængden af videnskabelige publikationer eksploderer, er vi udfordret, når vi skal vælge den bedste og billigste løsning til danskere og EU-borgere. Derfor er det vigtigt for os at øge hastigheden af vores arbejde via AI uden at gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet, siger Linda Aagard Thomsen, afdelingsleder i Medicinrådet.
I partnerskabet EVA medvirker førende eksperter i medicinsk forskning og AI for at sikre, at teknologien kommer til at skabe reel værdi for danske patienter. En af dem er professor og AI-ekspert Anders Søgaard.
-AI’s evne til at analysere enorme datamængder i realtid skaber nye, fantastiske muligheder for at samle viden. Men der er også store problemer som fx risikoen for hallucinationer. Det er ikke nødvendigvis et problem, hvis man vil have et godt overblik over den københavnske madscene, men det er et kæmpe problem indenfor videnskab, hvor evidens og eksakt viden er essentielt. Jeg er spændt på at være en del af EVA-partnerskabet og glæder mig til at undersøge, hvordan vi sikrer os, at vi kan anvende AI som en teknik til at skabe bedre og hurtigere evidens, siger han.
Fakta:
- EVA er et nyt dansk AI-partnerskab støttet af Innovationsfonden, der har til formål at anvende kunstig intelligens i evidensbaseret medicin for at udvikle hurtigere, bedre, sikrere og billigere lægemidler.
- Innovationsfondens investering: 12,1 mio. kr.
Samlet budget: 17,2 mio. kr.
Varighed: 2 år
Officiel titel: EVA – Evidence in an AI age - EVA-partnerskabet består af 3 use cases: hhv. At vurdere værdien af nye lægemidler, at identificere nye anvendelsesmuligheder for allerede godkendte lægemidler og identificere uopdagede bivirkninger.
- EVA-partnerskabet drives af et erfarent team med dyb indsigt i både medicinsk forskning og kunstig intelligens.
- Partnerskabet består af flere aktører, herunder Medicinrådet, KIOX, Syddansk Universitet (SDU) og Universitetet i Gent (UGhent).
- Life Science industrien er repræsenteret af Leo Pharma og Johnson&Johnson
- EVA er støttet af Innovationsfonden (Innovation Fund Denmark).
- Link til hjemmeside: https://evapartnership.org/
Om partnerne:
EVA-partnerskabet drives af et erfarent team med dyb ekspertise inden for både medicinsk forskning og kunstig intelligens.
To af hovedkræfterne er Tove Holm-Larsen, gæsteprofessor i sundhedsøkonomi og leder af Silvi.ai, og Rasmus Hvingelby, CTO hos Silvi.ai og ekspert i maskinlæring.
Derudover er der knyttet en række førende projektpartnere, bl.a. Anders Søgaard, professor i AI ved KU, og Linda Aagaard Thomsen, afdelingschef i Medicinrådet. De bidrager med viden om AI og medicinske vurderinger. Andre nøglepersoner tæller eksperter i lægemiddeludvikling Mikkel Walmar og Inge Tarnow fra KIOX, Karel Everaert, professor i urologi ved Gent Universitet, samt biostatistikere og epidemiologer som Christian Dahlendorff, Anton Pottegård og Jesper Hallas.
EVA udvikles desuden i tæt samarbejde med industripartnere fra bl.a. LEO Pharma og Johnson & Johnson.
Kontakter
Tove Holm-LarsenCEOSilvi.ai
Tlf:30305526thl@silvi.aiLine SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Forskningsprojekt vil knække koden til kvantelyskilder og kvantenetværk12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk-tysk forskningssamarbejde skal udvikle nye lyskilder, der har potentiale til at revolutionere kryptografi og netværk mellem kvantecomputere. Innovationsfonden investerer 40 mio kr. i projektet.
Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning.
Nyt forskningssamarbejde skal føre til billig og ren energi fra vand8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stort nyt forskningssamarbejde mellem Danfoss, DTU Kemiteknik og SaltPower™ skal udvikle højtryksmembraner og høste energi fra osmose. Innovationsfonden investerer 15 mio. kroner i projektet
Nyt projekt forbinder hjernesignaler med teknologi for at give bedre motorisk kontrol til patienter ramt af stroke8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved at udnytte hjernesignaler og intelligent databehandling sigter et nyt forskningsprojekt mod at revolutionere teknologier til patienter med en lammelse i arm og hånd efter et stroke. Med en investering på knap 24 millioner kroner fra Innovationsfonden, bygger NeuroMate-projektet bro mellem neurovidenskab og teknik for at genoprette funktionel uafhængighed og forbedre livskvaliteten for personer ramt af stroke.
Ny mikrochip skal hjælpe patienter med epilepsi7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Baseret på forskning i ”brain-computer-interface” fra Aarhus Universitet, skal et nyt dansk forskningsprojekt færdigudvikle en mikrochip, som er i stand til med høj præcision at genkende mønstre i signaler fra hjernen, og rapportere når patienter oplever epileptiske anfald. Innovationsfonden har investeret 17,5 mio. kr. i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum