Stop for USAID koster naturen milliarder
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.

USA er én af de største bidragsydere til naturbevarelse i verden. Eller nærmere var. Alene i 2023 støttede USAID med 375 millioner dollars – svarende til 2,5 milliarder kroner – alt fra bekæmpelse af krybskytteri og beskyttelse af sårbare skovområder.
Men USAID er stoppet, og det vækker stor bekymring hos WWF Verdensnaturfonden.
”Den manglende støtte fra USAID har meget store konsekvenser for mange udsatte arter og deres levesteder. Det truer med at forværre naturens tilstand i områder, hvor naturkrisen allerede er meget alvorlig,” forklarer Trine Glue Doan, direktør for fodaftryk i WWF Verdensnaturfonden.
Særligt hårdt ramt er lande som Vietnam, Congo og Brasilien. Manglen på støtte fra USAID går blandt andet udover en lang række projekter som fjernelse af snarefælder i Vietnams skove, bekæmpelse af skovrydning i Brasiliens regnskove og beskyttelse af kritisk truede gorillaer i Congo.
Naturen er nøglen
I klodens tropiske områder er biodiversiteten størst, og det er samtidig også her, befolkningen oftest er mest afhængig af naturen i det daglige liv. Naturen giver nemlig adgang til alt fra rent drikkevand, friske fødevarer og beskytter mod ekstremt vejr.
Derfor er stoppet for USAID også særligt kritisk i udviklingslande, hvor det truer med at underminere en bæredygtig økonomisk og social udvikling i nogle af verdens mest sårbare områder.
”Det her er en kæberyster for naturen og for de millioner af mennesker, der er dybt afhængige af den. Men vi både kan og skal fortsætte arbejdet med at vende naturkrisen. Det understreger blot behovet for, at virksomheder, som har et fodaftryk på verdens natur, påtager sig et ansvar for at bidrage til at beskytte den, og at lande som Danmark øger støtten til naturbaserede udviklingsprojekter,” siger Trine Glue Doan. Derfor er det positivt, at den danske regering fortsætter niveauet på 0,7 procent af BNP til udviklingsindsatser.
Der er allerede mange danske virksomheder, som udviser ansvarlighed og arbejder seriøst med biodiversitet. Se flere eksempler her.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum