Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, Danmarks Jægerforbund, SEGES Innovation og Scandinavian Drone Solutions dokumenterer, at man kan redde rådyrlam fra at blive dræbt under forårets græsslæt ved at lokalisere dem med droner og flytte dem til sikre områder. Undersøgelsen viser, at denne redningsmetode ikke øger lammenes dødelighed – fx ved at blive præderet af rovdyr efter flytning - sammenlignet med deres naturlige overlevelseschancer.
- I projektet har vi i slutningen af maj 2024 fundet, flyttet og GPS-mærket i alt 20 rådyrlam, og den efterfølgende analyse af data viser, at flytningen til et naboareal med passende mulighed for skjul, vil være en effektiv metode til at reducere risikoen for høstdrab ved græsslåning, siger seniorkonsulent Thomas Nitschke fra Teknologisk Institut.
Kan reddes før høst
Årligt risikerer mellem 10.000 og 20.000 rådyrlam at blive dræbt under græsslæt i Danmark. Med moderne droneteknologi udstyret med termiske kameraer kan lammene nu identificeres og reddes, før græsmarkerne høstes.
- En drone med termisk kamera er en god og sikker metode til identifikation af rådyrlam forud for græsslåning, men det kræver en systematisk overflyvning af arealet på et tidspunkt af dagen hvor solen endnu ikke nævneværdigt har opvarmet jorden, forklarer COO Jens Rahbek fra ScandiDrones.
Nye muligheder for landmændene
- Landmanden har tidligere ikke med sikkerhed kunne forhindre høstdrab af rådyrlam i forbindelse med græsslåning, men de seneste års undersøgelser peger nu på flere muligheder for at kunne undgå dette, siger chefkonsulent Torben Spanggaard Frandsen, SEGES.
- Der kan forud for græsslæt enten udsprøjtes et effektivt afværgemiddel, der får moderen til at hente sit rålam, eller der kan flyves med drone og termisk kamera, så rådyrlammet manuelt kan flyttes ud af marken forud for græsslåning, supplerer han.
Omfattende dokumentation
Forskerne har fulgt 20 rådyrlam ved hjælp af GPS-sendere gennem flere uger. Undersøgelsen dokumenterer, at:
- 22,2 procent af lammene præderes inden for det første døgn efter flytning (77,8 procent overlever det første døgn eller længere efter flytning)
- Den naturlige dødelighed for rådyrlam ligger på omkring 15-22 procent
- Råen flytter typisk lammene hver dag, men i gennemsnit kun 69 meter fra døgn til døgn.
- Tidligere har vi haft en mistanke om at ræven kunne spore de rådyrlam der bliver manuelt flyttet ud af marken forud for græsslåning, men undersøgelsen viser ikke en forøget dødelighed af de flyttede rådyrlam, så det kan landmanden roligt gøre, siger seniorforsker Carsten Riis Olesen fra Danmarks Jægerforbund.
Projektet er finansieret af jagttegnsmidlerne fra Miljøstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Seniorkonsulent Thomas Nitschke, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3377, mail: tnit@teknologisk.dk
Seniorforsker Carsten Riis Olesen, Danmarks Jægerforbund, mobil: 88887517, mail: cro@jaegerne.dk
Vedhæftede filer
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum