Anbefalinger skal bidrage til at færre kommer til skade, når de arbejder med maskiner i landbruget
Regeringens Ekspertgruppe for Arbejdsulykker anbefaler, at aktørerne i branchen går sammen i et partnerskab for at styrke sikkerhedskulturen i landbruget. Det skal understøtte en stabil drift, hvor man ikke går på kompromis med sikkerheden.

Hvert år dør fem mennesker i gennemsnit, mens de er på arbejde i landbruget. Godt halvdelen af disse dødsulykker sker, hvor arbejdet involverer en maskine. Derfor er arbejde med maskiner i landbruget det første emne for Ekspertgruppen for Arbejdsulykker, som nu er klar med en rapport med anbefalinger til forebyggelse.
Ekspertgruppens formand Dan Radmer Henriksen siger:
” Ekspertgruppens analyse viser, at der er tre hovedårsager til, at ulykkerne sker. Det er måden maskinerne bliver brugt på, maskinernes indretning og helt overordnet en kultur i landbruget, hvor fokus på drift i praksis betyder, at man går på kompromis med sikkerheden. I ekspertgruppen har vi arbejdet med anbefalinger, som skal ændre ved de årsager, som vi er stødt på gentagne gange.”
Ekspertgruppen for Arbejdsulykker anbefaler derfor, at aktørerne i branchen går sammen og danner et stærkt partnerskab med en klar målsætning om, at skabe en sikkerhedskultur i landbruget, hvor der stadig opnås gode resultater på produktionssiden uden at gå på kompromis med sikkerheden. Partnerskabet skal arbejde sammen med de myndigheder, som kan bidrage til at understøtte implementeringen af ekspertgruppens anbefalinger ved fx at styrke undervisningen i maskinsikkerhed på erhvervsskolerne og bidrage til, at udvalgte maskiner indrettes mere sikkert.
Formand Dan Radmer Henriksen tilføjer:
”Jeg håber, at aktørerne i branchen tager godt imod anbefalingerne og er klar til at gå sammen i et forpligtende partnerskab. Hvis branchen i højere grad end i dag får holdninger og værdier om et sikkert arbejdsmiljø, vil det også afspejle sig i det daglige arbejde i form af lavere risikovillighed og sammenhæng mellem sikkerhed og planlægning af arbejdet. Landmanden skal sikre sig, at maskinen anvendes under de rette omstændigheder, og at maskinen er den rigtige til opgaven. Samtidig skal både landmand og ansatte vide, hvordan maskinen skal bruges, og lige så vigtigt hvordan den ikke skal bruges. Den udvikling kan branchens netværk støtte op om i alle de sammenhænge, hvor de har kontakt med landmændene.”
Fakta om ekspertgruppens analyse
Ekspertgruppen har brugt metoden Accimap til at lave dybdegående undersøgelser af 17 ulykker ved arbejde med maskiner i landbruget. Metoden bygger på princippet om, at ulykker sjældent er resultatet af enkelte fejl eller hændelser, men snarere et komplekst samspil af faktorer i samfundet og på myndigheds-, branche- og virksomhedsniveau, der påvirker hinanden. Ekspertgruppen har samlet data fra de undersøgte ulykker og udarbejdet en tværgående analyse af, hvilke medvirkende årsager til ulykkerne der går igen i undersøgelserne.
Kontakter
Lars Flindt PedersenPressechef Arbejdstilsynet
Tlf:72209394lfp@at.dkFølg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Er du sikker på, dine chauffører er sikre nok, når de håndterer gods og varer?31.3.2025 09:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Chauffører spiller en afgørende rolle for, at vi kan få fragtet vigtigt gods og varer rundt i Danmark. Men tre chauffører kommer i gennemsnit til skade hver dag, mens de udfører arbejdet. Arbejdstilsynet sætter derfor fokus på god sikkerhedskultur i godstransport med bl.a. nye virksomhedsforløb og opsøgende møder der, hvor chaufførerne læsser af og på.
Hjælp regeringens ekspertgruppe med at forebygge ulykker ved fald fra højden27.2.2025 09:59:20 CET | Pressemeddelelse
Fald fra højden i forbindelse med tagarbejde er hyppigt forekommende i byggebranchen og kan have meget alvorlige konsekvenser – selv fra lav højde. Derfor er fald fra højden ved tagarbejde i fokus hos regeringens Ekspertgruppe for Arbejdsulykker. Ekspertgruppen har brug for hjælp og opfordrer byggebranchen til at deltage i ulykkesundersøgelser, så ulykker med fald fra højden i forbindelse med tagarbejde kan undgås i fremtiden.
Arbejdstilsynet sætter i 2025 fokus på sikkerhed i transport af gods30.1.2025 08:57:18 CET | Pressemeddelelse
En lang række aktører har indflydelse på, om både chauffører og gods når sikkert frem. Bedre sikkerhedsledelse og samarbejde mellem aktørerne er omdrejningspunkterne i en ny indsats fra Arbejdstilsynet, der skal forebygge ulykker i branchen transport af gods.
Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark2.12.2024 09:28:44 CET | Pressemeddelelse
Arbejdstilsynet har netop lanceret en ny guide på websitet Workplace Denmark, som skal gøre det nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum