Danskerne panter for pengene – og forstår de miljøgevinsterne, panter de endnu mere
At få penge som belønning er den største motivationsfaktor, når danskerne panter dåser og flasker. Men de, som kender til gevinsterne for miljøet, panter endnu mere, viser en ny analyse af danskerne pantvaner. Dansk Retursystem lancerer på den baggrund i dag en ny kampagne, der skal løfte danskernes forståelse af pantsystemet og få endnu flere dåser og flasker retur og genanvendt.

Danskerne panter på livet løs. 93 procent af de drikkevareemballager med pant, der sælges i Danmark, indleveres hvert år og genanvendes til nye dåser og flasker, hvilket gør returprocenten i det danske pantsystem til en af verdens højeste.
Det er særligt den økonomiske belønning, der motiverer danskerne til at pante. 65 % af danskerne peger på, at pengene betyder mest, når de vælger at pante, mens 26 % vægter miljøhensyn højest.
”At få penge i hånden har altid været vigtigt for forbrugerne – og vi oplever, at det betyder meget i en tid, hvor inflation og nervøsitet for den økonomiske udvikling har præget hverdagen. Miljøhensyn er dog klart nummer to - og motiverer også dem, hvor pantpengene vejer tungest. Den nye analyse peger på, at de danskere, der kender til miljøgevinsterne ved pantsystemet, panter mere end andre. Vi mener derfor, at der er et potentiale i at øge danskerne viden om pantsystemet og de gevinster, vi skaber sammen”, siger Heidi Schütt Larsen, vicedirektør med ansvar for cirkulær økonomi hos Dansk Retursystem.
I Danmark bliver der hvert år solgt over 2 milliarder flasker og dåser. Dansk Retursystem mener, det afgørende, at emballager med pant ikke ender i affaldsbeholdere eller i værste tilfælde naturen, men forbliver i pantsystemet, hvor de genanvendes i høj kvalitet og bliver til nye dåser og flasker.
Den nye analyse viser, at flertallet af danskerne mangler viden om, hvordan de forskellige slags pantemballager behandles. Kun for plastflasker er der et lille flertal på 52%, der ved, hvordan emballagerne typisk behandles. Blandt de danskere, der ved, at det bedre for miljø og klima at pante end at sortere emballager som metal-, plast- og glasaffald, er det hele 95%, der angiver, at de panter alle deres daser og flasker.
Ny kampagne skal få de sidste dåser og flasker ”hjem”
På baggrund af analysen lancerer Dansk Retursystem i dag en ny kampagne, der skal løfte danskerne forståelse af pantsystemet og bidrage til at få de sidste dåser og flasker ”hjem” i pantsystemet.
”Fra vores mange analyser ved vi, at der typisk er flere forhold, der motiverer danskerne til at pante. Vi er hele Danmarks pantsystem, og derfor skal vi kunne forklare alle danskere, hvorfor de skal pante, hvad der er god pantadfærd og hvilke miljøgevinster, vi opnår, når dåser og flasker indleveres som pant. Det er vores sigte med kampagnen. Ikke mindst skal vi tage højde for de sociale situationer, som har betydning for, om danskerne får pantet. Her har vi særlig fokus på de unge, der ofte er ”på farten” med to go-emballage i hånden og befinder sig i situationer, hvor god pantadfærd er vanskeligere end i hjemmet”, siger Heidi Schütt Larsen.
De unge panter mindst
De 18-29-årige er den gruppe, der er mindst tilbøjelige til at pante. Dog er det fortsat 88 procent af ”de unge”, der angiver, at de panter alle deres dåser og flasker med pant.
We Pant A Lot-kampagnen tager livtag med seks centrale misforståelser om pant på en anderledes og humoristisk måde. Kampagnen består en række korte film og udspiller sig i et univers, hvor en dansk familie møder udlandet og i hverdagssituationer formidler pantens værdi og betydning med humor. Filmene vil særligt blive vist på sociale medie i ugerne 19-26.
Se kampagnen her: Wepantalot.dk
Fakta om pantsystemet
- I Danmark kommer 93 % af alle solgte flasker og dåser retur og bliver genanvendt i pantsystemet. Det er vores returprocent, og den er blandt verdens højeste. Af de 93 % bliver 97 % genanvendt, heraf 99,7 % genanvendt i flaske-til-flaske-loop. Det er forskelligt for emballagetyperne, hvor stor en del der går i flaske-til-flaske loop.
- Genanvendelse i pantsystemet fik reduceret klimaaftrykket med godt 234.000 ton CO2 i 2024.
- Den samlede CO2-udledning fra pantsystemet var i 2024 knap 1 % højere end i 2019, men målt pr. emballage er udledningen reduceret med 32 % i samme periode.
- De er meget få flasker og dåser, der ender i naturen. Faktisk udgør pant under 0,35 % (0,48 % i 2022) af affald i naturen. Dansk Retursystem har fået kortlagt, hvor mange flasker og dåser med pant, der bliver til henkastet affald. Kortlægningen foretages af Hold Danmark Rent.
- Dansk Retursystem har drevet pantsystemet siden 2002. Dansk Retursystem er ejet af bryggerierne og drives non-profit. Miljøministeriet fører tilsyn med Dansk Retursystem.
Nøgleord
Kontakter
Flere informationer og aftaler om interview på tlf: 30 67 13 90.
Pressekontakt Mette Klint
Tlf:30 67 13 90kommunikation@dansk-retursystem.dkBilleder










Links
Hver dag pantes 5,8 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 234.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb12.3.2025 09:48:36 CET | Pressemeddelelse
Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport. Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før.
Nu bliver låget siddende på flasken19.2.2025 12:38:25 CET | Pressemeddelelse
Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.
NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik30.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver automationsvirksomheden NTO, der skal levere optælleanlægget til Dansk Retursystems nye pantfabrik i Fredericia. Anlægget skal håndtere flasker og dåser med pant, fra de kommer ind på fabrikken, til de bliver optalt, og flasker og dåser derefter sendes til genanvendelse.
Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf6.5.2024 11:04:42 CEST | Pressemeddelelse
Nederlandske Bollegraaf Group har vundet udbuddet om sorteringsanlægget til Dansk Retursystems kommende pantfabrik i Fredericia. Her vil der dagligt skulle sorteres 2,5-3,5 mio. flasker og dåser, som kommer ind gennem pantsystemet vest for Storebælt.
Kasper Schmidt bliver ny CEO i Dansk Retursystem5.4.2024 13:21:55 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Retursystem henter Kasper Schmidt som ny administrerende direktør. Han kommer fra en stilling som CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S og tiltræder 1. august hos Dansk Retursystem, som driver det danske pant- og retursystem. Her afløser han Lars Krejberg Petersen, der har ønsket at fratræde i 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum