Øresundsbron

Nye tal: Rekordhøj integration over Øresund

Del

Øresundsintegrationen er gået ind i en ny vækstfase lige i tide til Øresundsbrons 25-års jubilæum.

Siden åbningen af broen den 1. juli 2000 er integrationen i Øresundsregionen som helhed steget kraftigt, med nogle udfordringer undervejs. Det viser jubilæumsudgaven af Øresundsindex, som måler integrationen ud fra ni parametre.

Graf over udviklingstrends i Øresundsregionen fra 2000 til 2024, inkl. grænsependling, personrejser, godstrafik, virksomheder og overnatninger.
Trendudvikling over Øresund Øresundsindex/Øresundsinstituttet

– Med jubilæumsindekset har vi fået friske tal, som viser, at integrationen og samarbejdet mellem vores to lande aldrig har været så godt som nu. Samtidig er jeg sikker på, at vi har de bedste år foran os," siger Linus Eriksson, administrerende direktør for Øresundsbron.

Jubilæumsindekset steg til 234 i 2024 sammenlignet med et indeks på 100 i 2001, det første år med helårsstatistik. Det er rekordhøjt og skyldes blandt andet øget pendling, flere virksomheder og mere trafik

– Øresundsbron har slået daglige, månedlige, årlige og togrekorder i de sidste to år. Sidste år toppede pendlingen over broen. Men regionen er så meget mere end trafik, siger Linus Eriksson.

Øresundsbrons første 25 år kan sammenfattes i fire perioder:

  1. En indledende vækstfase for den samlede integration over Øresund frem til finanskrisen i 2008.
  2. Herefter fulgte mange år præget af stagnation.
  3. Dette blev efterfulgt af et fald i integrationen på tværs af sundet under pandemien.
  4. Senest er grænseregionen ved hjælp af et rekordstærkt dansk arbejdsmarked og en svag svensk krone gået ind i en ny vækstperiode med en række rekorder i 2024: antallet af personrejser over Øresund med bil, tog og færge, biltrafikken over broen, grænsependling og overnatninger på den anden side af sundet.


Efter åbningen af Øresundsbron var optimismen i regionen stor, og integrationen steg hurtigt. Mange danskere flyttede til Skåne, og pendlingen steg kraftigt, hvilket kulminerede under finanskrisen i 2008, hvor indekset lå på 220. Antallet af flytninger over Øresund faldt derefter kraftigt, men er steget igen i de senere år.

Grænsependlingen er steget kraftigt. I fjerde kvartal af 2024 var grænsependlingen over Øresund på sit højeste niveau nogensinde med 21.585 pendlere.

Antallet af personrejser slår også rekord i 2024 med 38 millioner rejsende med bil, tog eller færge, hvilket svarer til 105.000 personrejser om dagen. Der er også en markant stigning i antallet af virksomheder i nabolandet, især for svenske virksomheder i Østdanmark.

Godstrafikken er også steget kraftigt, men toppede i 2022. Studerende og overnatninger på den anden side af grænsen samt danskejede sommerhuse har oplevet mindre vækst. Alt i alt betyder det, at jubilæumsudgaven af Øresundsindex vil nå 234 i 2024, hvilket er det højeste niveau i Øresundsbrons historie.

Effekten af Øresundsbron har især vist sig i udviklingen af antallet af grænsependlere over Øresund. I året før åbningen af Øresundsbron pendlede 2.788 personer over Øresund. I fjerde kvartal af 2024 nåede antallet af Øresundspendlere op på 21.585, hvilket er en ny rekord.

Jubilæumsindeks 2025: 234 – læs analysen her (måler udviklingen siden 2001, Indeks 2001 = 100)

Fakta: Ni parametre måler integrationen

  • Danske virksomheder i Skåne og svenske virksomheder i Østdanmark
  • Godstrafik over Øresund med tog og lastbil over Øresundsbron og med færge mellem Helsingborg og Helsingør
  • Personrejser over Øresund med bil, tog og færge
  • Antal pendlere over Øresund med bil, tog og færge
  • Antal danske studerende i Sverige og svenske i Danmark
  • Antal personer, der flytter over Øresund
  • Antal svenskfødte i Østdanmark og danskfødte i Skåne
  • Antal danskejede sommerhuse i Skåne
  • Antal danske gæsteovernatninger i Skåne og svenske gæsteovernatninger i Østdanmark

Fakta og tal: Jubilæumsindeks 

  • I anledning af Øresundsbrons 25-års jubilæum den 1. juli i år har Øresundsinstituttet fået til opgave af Øresundsbro Konsortiet at udarbejde en særlig jubilæumsudgave af Øresundsindekset.
  • Jubilæumsindekset viser udviklingen i integrationen over Øresund målt på de samme ni indikatorer som det almindelige Øresundsindeks. Måleperioden for Jubilæumsindekset strækker sig dog tilbage til 2001, det første hele år med Øresundsbron. Det almindelige Øresundsindeks har 2015 som basisår.
  • På grund af ændringer i nogle statistikker i løbet af 25 år er tidsserierne for alle ni parametre ikke helt identiske mellem Jubilæumsindekset og det almindelige Øresundsindeks. Læs mere om dette i appendiks. Jubilæumsindekset og det almindelige Øresundsindeks har forskellige indekstal på grund af deres forskellige lange tidsperioder. Det almindelige Øresundsindeks udgives separat.

Fakta: Øresundsindex

  • Øresundsindex giver en årlig måling af, hvordan Øresundsregionen udvikler sig på ni områder - alt fra trafik og arbejdsmarked til erhvervsliv og hverdagsintegration.
  • Her er indikatorerne i Øresundsindex: 1) personrejser over Øresund, 2) pendling over Øresund, 3) studerende i nabolandet, 4) godstransport over Øresund, 5) virksomheder i nabolandet, 6) migration over Øresund, 7) beboere i nabolandet, 8) gæsteovernatninger over Øresund, 9) danske feriehuse i Skåne.
  • Øresundsindex suppleres af Øresundsindex/Trafikstatistik to gange om året, som er baseret på rejse- og trafikstatistikker fra infrastruktur- og transportoperatører, der opererer over Øresund.
  • Øresundsbro Konsortiet er finansiør og initiativtager til Øresundsindekset, men analyse og dataindsamling foretages af det uafhængige dansk-svenske videnscenter Øresundsinstituttet på vegne af Øresundsbro Konsortiet.
  • Gennem et samarbejde med Skånetrafiken, Helsingborg Havn, Trafikverket og Öresundslinjen indsamles statistik for at få et samlet billede af trafikudviklingen i Øresundsregionen.
Graf%20der%20viser%20%E6ndringer%20i%20%D8resundsindex%20fra%202001%20til%202024%20med%20forskellige%20indikatorer%20som%20%22Samlet%20index%22%20og%20%22Gr%E6nsependling%22.
Øresundsindex 2001-2024: Forandring Øresundsindex/Øresundsinstituttet

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Øresundsbron

Øresundsbron bygger broer mellem mennesker, muligheder og oplevelser i hele Øresundsregionen. Øresundsbro Konsortiets opgave er at eje og drive Øresundsbron - en bro, en tunnel og den kunstige ø, Peberholm. En 16 kilometer lang fast forbindelse mellem Danmark og Sverige.

Følg pressemeddelelser fra Øresundsbron

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Øresundsbron

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye