Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

OBS TIL MEDIER: Videomateriale og grafer er vedhæftet pressemeddelelsen.
Det bliver desværre mere og mere almindeligt at se lastbiler med hundredvis af grisetryner stikkende ud gennem tremmegitre på de europæiske motorveje.
Danske landmænd læsser som aldrig før levende grise på lastbiler og sender dem på lange, udmattende transporter ned gennem Europa til blandt andet Tyskland, Polen, Italien og Rumænien. Det viser aktindsigter, som Dyrenes Beskyttelse har søgt hos Fødevarestyrelsen.
I 2024 blev flere end 16,7 millioner levende grise eksporteret fra Danmark, heraf over 13 millioner på lange transporter af mere end otte timers varighed. Og her tælles grise, der er transporteret med fly fra Danmark, endda ikke med.
"Det er blevet sådan, at danske svineproducenter nu eksporterer flere levende grise til udlandet, end de lader slagte herhjemme. Langt størstedelen er smågrise, som stuves sammen på meget lidt plads og sendes på lange transporter på tværs af kontinentet. Det er dyrevelfærdsmæssigt forkasteligt og en åbenlyst forkert retning for vores fødevaresystem,” siger Ditte Erichsen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.
Den danske griseeksport foregår dog ikke udelukkende indenfor EU’s grænser. Op mod en halv million af de transporterede grise blev i 2024 sendt til lande udenfor EU, heriblandt Serbien, Malaysia, Vietnam, Mexico og Brasilien.
Lange transporter har store konsekvenser for dyrene
Den nuværende EU-lovgivning tillader, at levende grise kan transporteres i op til 24 timer uden krav om pause eller hvil, og det udnyttes altså i stor stil af det danske landbrug, som i løbet af de seneste årtier har vokset sig til EU’s absolut største eksportør af smågrise.
Men flere end 45.000 grise betaler hver dag en høj pris for den økonomiske besparelse, som de danske svineproducenter opnår ved at lade deres dyr opfede og senere slagte i udlandet. Transporten har nemlig store dyrevelfærdsmæssige omkostninger, og risikoen for tørst, sult, overophedning, udmattelse og anden lidelse øges i takt med transportens længde.
”Dyretransporter og god dyrevelfærd er ikke forenelige. Derfor bør dyretransporter begrænses mest muligt og gennemføres så skånsomt som muligt. De nuværende regler for transport af landbrugsdyr er alt for lempelige, hvilket betyder, at dyrene udsættes for stor belastning, selv når reglerne overholdes”, siger Ditte Erichsen.
Grisene koger i lastbiler uden køleanlæg
Når de mange millioner smågrise transporteres, vejer de omtrent 30 kilo og har samme størrelse som en fuldvoksen labrador. Op mod 700 smågrise læsses i fem lag på ladet af lastbilerne, hvor der er så lidt plads, at fire-fem grise må deles om en kvadratmeter.
Læg dertil at grise ikke kan svede og derfor er meget følsomme overfor varme. Når så mange klemmes sammen på så lidt plads, har grisene ingen mulighed for at komme af med varmen, når temperaturen stiger ombord på lastbilerne under de lange transporter sydpå.
For at gøre ondt værre, så har lastbilerne, som bruges til at transportere dyr, typisk ikke køleanlæg i lastrummet. Derfor har Fødevarestyrelsen i år allerede i maj opfordret transportørerne til så vidt muligt at undgå at holde stille, da dyretransporterne ”kan have svært ved” at holde den indvendige temperatur under den tilladte grænse på 30°C, når køretøjet holder stille.
Har man nogensinde været på kør-selv-ferie ved man dog, at det er umuligt at sikre sig mod kødannelse og andre uforudsete stop på vejen ned gennem Europa. Af samme årsag accepterer Fødevarestyrelsen, at transporttiden i et vist omfang overskrider de tilladte 24 timer, netop fordi man ikke kan væbne sig mod uforudsete stop og forsinkelser undervejs.
”Det er jo åbenlyst selvmodsigende. På den ene side anerkender man, at lastbilerne hurtigt bliver alt for varme, når de holder stille. Men samtidig accepterer man transporter, der er længere end de ellers tilladte 24 timer, fordi man ved, at dyretransporterne ikke kan undgå at skulle stoppe undervejs”, siger Ditte Erichsen.
Muligheden for uforudsete stop betyder, særligt i sommermånederne, at der er en stor risiko for hastigt stigende temperaturer, som har alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for grisene.
Tallene fra Fødevarestyrelsen viser, på trods af risikoen for kritiske temperaturstigninger, at eksporten af grise på lange dyretransporter stort set er uændret året rundt – også til områder med meget høje temperaturer i sommerperioden.
”Dyrene udsættes for et enormt pres under de lange transporter, der i sig selv er stressende og opslidende for dem. Når man dertil lægger høje temperaturer og lastbiler, der ikke er udstyret med køleanlæg, så har man opskriften på en reel dyrevelfærdskatastrofe”, lyder det fra Ditte Erichsen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.
Forbyd transporter over otte timer
Til sommer overtager Danmark EU-formandskabet og tager dermed plads for bordenden som leder af forhandlingerne, når de 20 år gamle EU-regler om dyretransport skal revideres.
Her har Danmark, som det mest svineeksporterende land i EU, både en gylden mulighed og et særligt ansvar for at højne den lovmæssige beskyttelse af de millioner af dyr, som hvert år transporteres rundt i Europa. I den forbindelse ønsker Dyrenes Beskyttelse, at der i den reviderede udgave af EU-reglerne indføres en grænse på otte timers transport af levende dyr.
”Det er nødvendigt at hæve ambitionsniveauet centralt i EU. I den forbindelse er det helt oplagt, at der indføres en grænse, så dyretransporter ikke må overskride otte timer. Det er altafgørende. Vi kan ikke acceptere, at dyrene presses så hårdt”, siger Ditte Erichsen.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
![Embedkode til medier: <div class="infogram-embed" data-id="8bd510d4-30cc-471e-8bfe-6e5f29eac89b" data-type="interactive" data-title="Ny: Lange grisetransporter 2007-2024"></div><script>!function(e,n,i,s){var d="InfogramEmbeds";var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,"script","infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");</script>](/data/images/public/11749177/14393875/d7ac281d-71db-4716-97ab-be8f763b86eb-w_240.png)
![Embedkode til medier: <div class="infogram-embed" data-id="d8d3caab-c186-446a-981b-e1e4b9ce2056" data-type="interactive" data-title="Ny: Lange grisetransporter 2024: Månedsopgørelse"></div><script>!function(e,n,i,s){var d="InfogramEmbeds";var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,"script","infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");</script>](/data/images/public/11749177/14393875/47f61d3f-bd3e-47a4-b1db-e5e55554fb33-w_240.png)
Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum