Nyt forskningssamarbejde skal føre til billig og ren energi fra vand
Stort nyt forskningssamarbejde mellem Danfoss, DTU Kemiteknik og SaltPower™ skal udvikle højtryksmembraner og høste energi fra osmose. Innovationsfonden investerer 15 mio. kroner i projektet

Når saltvand og ferskvand mødes, opstår der helt naturligt en kraft kaldet osmose, hvor ferskvandet "trækkes" over mod saltvandet gennem en speciel membran. Den osmotiske proces skaber et tryk, som kan udnyttes til at drive en turbine, der producerer elektricitet. På den måde kan man få grøn energi ud af vandets naturlige bevægelser, helt uden CO₂-udledning. Jo mere mættet saltvandet er, jo højere vil trykforskellen også være, og dermed vil potentialet for udvinding af energi også være større.
I et nyt forskningssamarbejde mellem Danfoss, DTU Kemiteknik og SaltPower™ vil man udnytte højtryksmembranerne til at høste mere energi fra den osmotiske proces.
- Ved at arbejde med højere tryk kan vi åbne nye industrielle anvendelser og øge energiproduktionen med op til 60%. Det skaber muligheder ikke kun for vedvarende energi, men også inden for geotermisk energi, varmegenvinding til datacentre og Zero Liquid Discharge-teknologier, siger Jørgen Mads Clausen, grundlægger af SaltPower™.
Det nye forskningssamarbejde understøtter Danmarks mål om at udfase fossile brændstoffer helt inden 2050 og bidrager til udviklingen af vedvarende energikilder, der kan levere en stabil og pålidelig energiforsyning.
Målet med projektet er at udvikle særligt effektive PRO-membransystemer, der kan udnytte over 95 % af den osmotiske energi, så teknologien kommer tættere på praktisk og kommerciel brug. I dag er teknologien stadig dyr, især fordi membranerne er dyre at fremstille, og systemerne endnu ikke er store og effektive nok. Projektet vil derfor fokusere på at optimere membranerne og forbedre turbinerne, så prisen på den producerede energi bliver lavere, og teknologien modnes yderligere. Projektet vil benytte avanceret 3D-print til membrankomponenter, en kemikaliefri fremstillingsmetode og avancerede beregningsværktøjer som CFD-simuleringer og maskinlæring for at maksimere systemets ydeevne.
- DTU Kemiteknik er dedikerede til den avancerede udvikling af ny energiteknologi og bidrager med viden om simuleringer og membranteknologi til projektet i tæt samarbejde med SaltPower og Danfoss, siger institutleder, professor Kim Dam-Johansen.
Michael Bjørn, Vice President og chef for Danfoss High Pressure Pumps tilføjer:
- Vi er stolte af at kunne bidrage og tilføre ny innovation til udstyr til osmotiske processer. At sikre maksimal energieffektivitet i pumper, turbiner og energigenvindingsenheder til osmotiske processer er essentielt, både når de anvendes til energiproduktion og til vandbehandling. Dette er vores måde at bidrage til dekarboniseringen af vand- og energisektorerne.
Fakta
Innovationsfondens investering: 15 mio. kr.
Samlet budget: 20.5 mio. kr.
Varighed: 2.5 år
Kontakter
Christian HalkenMD & CCOSaltPower
Tlf:+45 3093 2820cha@saltpower.netJørgen M. ClausenEjerSaltPower
Tlf:+45 4054 4040jorgen.clausen@danfoss.comLine SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Nyt projekt forbinder hjernesignaler med teknologi for at give bedre motorisk kontrol til patienter ramt af stroke8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved at udnytte hjernesignaler og intelligent databehandling sigter et nyt forskningsprojekt mod at revolutionere teknologier til patienter med en lammelse i arm og hånd efter et stroke. Med en investering på knap 24 millioner kroner fra Innovationsfonden, bygger NeuroMate-projektet bro mellem neurovidenskab og teknik for at genoprette funktionel uafhængighed og forbedre livskvaliteten for personer ramt af stroke.
Ny mikrochip skal hjælpe patienter med epilepsi7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Baseret på forskning i ”brain-computer-interface” fra Aarhus Universitet, skal et nyt dansk forskningsprojekt færdigudvikle en mikrochip, som er i stand til med høj præcision at genkende mønstre i signaler fra hjernen, og rapportere når patienter oplever epileptiske anfald. Innovationsfonden har investeret 17,5 mio. kr. i projektet.
Sikker ørekirurgi: Avanceret teknologi skal minimere risikoen for patienter5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt vil skabe en innovativ og strømlinet løsning til forberedelse og navigation ved ørekirurgi. Projektet vil integrere og videreudvikle state-of-the-art teknologier og nye computer-vision-algoritmer. Forskningsprojektet er drevet af klinikere, og målet er at nedbringe risikoen for komplikationer ved de sværeste ørekirurgiske operationer. Innovationsfonden har investeret 15,4 mio. kr. i projektet.
Forskere vil bekæmpe skjult folkesygdom med avancerede blodprøver2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Personlig medicin og tusindvis af informationer fra én enkelt blodprøve kan bane vejen for tidligere opsporing og præcis behandling af fedtlever – en sygdom, mange ikke ved, de har. Det er målet med et ny forskningsprojekt, som Innovationsfonden investerer 15,6 mio. kr. i.
Kvantekapløb i lysets hast: Nyt dansk projekt vil levere fotoner til fremtidens supercomputere29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal designe, fabrikere og teste lyskilder, der kan udsende kvantiseret lys til anvendelse i fremtidens fotoniske kvantecomputere. Innovationsfonden har investeret 18.9 mio. kr. i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum