Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.

Arktis opvarmes tre-fire gange højere end det globale gennemsnit, og isen smelter hurtigere end nogensinde. Det har store konsekvenser for den arktiske natur og de sårbare arter, der er tilpasset livet i de iskolde egne. Én af de arter, der er hårdest påvirket af klimaforandringerne, er isbjørnen, som er dybt afhængig af is, når den skal have unger og jage efter sæler.
Isbjørne lever alene og i svært tilgængelige områder, der gør det vanskeligt for forskere at få viden om, hvordan klimaforandringer påvirker de arktiske toprovdyr. Derfor står WWF bag en ny isbjørne-tracker, der ved hjælp af GPS følger ti isbjørne i Canada og Svalbard. GPS-dataen bruges af forskere til at blive klogere på isbjørnenes færden i et Arktis under hastig forandring.
”Isbjørne er meget udsatte for klimaforandringer, for hele isbjørnens livscyklus er knyttet til havisen. For at kunne beskytte dyrene bedst muligt, skal vi have mere viden om deres adfærd over tid. Det er den viden, som isbjørne-trackeren kan give os”, forklarer Jacob Fjalland, tværfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden.
Det er samtidig håbet, at trackeren med tiden kan udbredes til flere arktiske områder som Grønland og kortlægge flere arktiske dyr for at få endnu større viden om klimaets påvirkning på regionens økosystemer.
Isbjørne-trackeren er åben for alle og gør det muligt at følge hver enkelt bjørn og få nøjagtig viden om dens vandringer og antal unger.
Isbjørnes kamp mod klimaet
Det er ikke nyt at tracke isbjørne med GPS. Det har WWF gjort siden 2013, men den nye isbjørne-tracker viser også havisens udbredelse og giver forskerne indblik i sammenhængen mellem is og isbjørnenes adfærd.
Havisen kommer nemlig senere og forsvinder tidligere end før, og det gør det sværere for isbjørnene at finde føde. Det medfører samtidig store problemer for isbjørnene, når de skal have unger. En hun-isbjørn vender nemlig tilbage til sit eget fødested, når hun selv skal have et kuld, men i dag sker det oftere og oftere, at isbjørnen møder vand i stedet for is, når den søger mod sin fødehule i det sene efterår.
”Vi ved fra trackeren, at der er områder, hvor isbjørnene tidligere søgte hen for at få unger, som nu er utilgængelige. Isbjørnes reproduktion er langsom, og det betyder, at bestanden har svært ved at opretholde sig selv, når den står over en trussel som klimaforandringer. Det kan altså betyde, at lokale bestande af isbjørne forsvinder,” siger Jacob Fjalland.
Der er omtrent 22.000 isbjørne tilbage i naturen.
Om isbjørnetrackeren
WWF Wildlife Tracker overvåger i alt 10 isbjørne i Svalbard og Western Hudson Bay (Canada). Data fra overvågningen bruges af forskere på hhv. Norwegian Polar Institute og University of Alberta and Environment and Climate Change Canada.
Overvågningen foregår ved hjælp af GPS-halsbånd, som ikke generer isbjørnen, og som falder af sig selv over tid. Det er kun voksne hun-isbjørne, der overvåges, da de unge isbjørne fortsat vokser, og halsbåndet derfor kan blive for stramt. Hannernes hoveder er smallere end halsen, så halsbånden kan falde af.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum