Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.

Humanoide robotter – robotter, der ligner og bevæger sig som mennesker – er ikke længere blot science fiction.
Humanoide robotter vurderes at kunne blive en væsentlig del af fremtidens arbejdsmarked, særligt i sektorer med mangel på arbejdskraft eller behov for øget fleksibilitet. På længere sigt kan teknologien også være med til at løse komplekse samfundsudfordringer – fra aldrende befolkninger til arbejdsmiljøproblemer.
Op til årets robotmesse i Odense ROBOTBRAG 2025 – herunder DIRA Business – torsdag offentliggør Teknologisk Institut nyt Teknologisk Udsyn Humanoide robotter: Når robotterne ligner mennesker, der konstaterer det aktuelle stadie for humanoide robotter og kortlægger potentialet for dem i dansk erhvervsliv. Samtidig præsenterer Teknologisk Institut den første humanoide robot af sin slags i Danmark – en Unitree G1.
- Humanoide robotter er næste store teknologiske spring, og vi kommer til at forholde os til dem. Danmark er allerede stærke på automatisering og samarbejdende robotter, men humanoide robotter kræver, at vi rykker hurtigt - med testmiljøer i virkeligheden, fokus på arbejdsmiljø og klare etiske rammer. Spørgsmålet er ikke, om de kommer – men hvordan vi bliver gode kolleger til humanoide robotter, så de bliver en del af den danske måde at samarbejde på - hvor mennesket forbliver i centrum, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.
Industri, logistik og sundhedspleje
Den nye rapport fastslår, at humanoide robotter globalt står overfor en markant udvikling, hvor markedet ventes at vokse 45-50 procent årligt.
Teknologien har potentiale til at revolutionere sektorer som industri, logistik og sundhedspleje ved at kunne udføre opgaver i menneskeskabte miljøer – fra produktionslinjer til ældrepleje. Humanoide robotter har altså særlige fordele i miljøer, hvor traditionelle robotter kommer til kort.
Rapporten samler indsigter fra over 15.000 forskningspublikationer, 6.000 patenter og interviews med danske og internationale eksperter og virksomheder. Den viser, at selvom teknologien har stort potentiale, er langt de fleste danske virksomheder afventende.
Tidligt stadie
Teknologien er stadig på et tidligt stadie og kræver betydelige fremskridt inden for fx batteriteknologi, finmotorik og styrke. De humanoide robotter har på nuværende tidspunkt også stadig for svage kroppe til at kunne gøre en forskel hos de fleste virksomheder.
Derfor er de fleste danske virksomheder ifølge rapporten stadig afventende; de ønsker at se teknologien bevist i praksis, før de selv investerer. Fx vurderer Grundfos i rapporten, at der kan gå op til 15 år, før teknologien er moden nok til fuld integration i produktionen hos dem.
Løse farlige og krævende opgaver
Anderledes ser danske Energinet, der ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark, på potentialet i den nærmeste fremtid. Innovationsafdelingen hos Energinet håber på at kunne få løst farlige og krævende opgaver i energisektoren, og derfor planlægger de også at teste de humanoide robotter af i løbet af næste år.
– De her humanoide robotter kan potentielt blive en gamechanger for os. Det ville jo være fantastisk at have en eller flere humanoide robotter, der bor fast ude på vores offshore-stationer, så det kun er i yderste nødstilfælde, at vi skal have mennesker derude, fortæller robotspecialist i innovationsafdelingen hos Energinet Alexander Frederiksen.
Styrke teknologiovervågning
Rapporten peger på tre centrale veje frem for Danmark.
For det første skal teknologiovervågningen styrkes, så danske virksomheder bedre kan følge udviklingen og indgå i pilotprojekter. For det andet bør Danmark positionere sig som international nøglespiller gennem samarbejde og standarder. Endelig anbefaler Teknologisk Institut i rapporten etablering af praksisnære testmiljøer, hvor robotterne kan afprøves i sektorer som sundhed og logistik.
– Ved at engagere os aktivt i udviklingen af standarder og retningslinjer kan Danmark præge fremtidens robotteknologi, selv om vi næppe bliver producenter af komplette humanoide robotter. Det afgørende er, at vi skaber konkret viden og involverer de virksomheder, der kan få størst udbytte af teknologien, siger centerchef Henrik Jacobsen, Teknologisk Institut.
Faktaboks
Som en del af ROBOTBRAG 2025 – arrangeret af Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk (DIRA) – har man muligheden for at se en humanoid robot og faktisk også give den hånden. Teknologisk Institut har gennem virksomheden HIVE Robots fået besøg af en Unitree G1 – den første kommercielle humanoide robot af sin slags i Danmark. Robotten, der er udviklet til at demonstrere avanceret bevægelse og menneskelignende interaktion, vil være at se i aktion under arrangementet.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt: Adm. direktør Juan Farré via kommunikationschef Liza Andersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2919, mail: llia@teknologisk.dk
Øvrige pressehenvendelser: Kommunikationskonsulent Mette Rønn Outzen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1041, mail: metr@teknologisk.dk eller chefkonsulent Niels Tradsfeldt, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2769, mail: ntt@teknologisk.dk
Billeder
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
Nyt digitalt træleksikon skal styrke viden om træ i bygge- og møbelindustrien1.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer et digitalt træleksikon, woodlex.dk, der skal gøre teknisk viden om træ let tilgængelig for alle i bygge- og møbelindustrien og herigennem understøtte brugen af træ.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum