De nominerede til Danmarks bedste kliniske forsøg er udpeget
Hvem driver udviklingen i det danske sundhedsvæsen? Den 19. maj fejrer en bred partnerkreds for fjerde år i træk de kliniske forsøg og ildsjæle, der sætter nye standarder for patienter og fremtidens sundhedsvæsen. Her er de 12 nominerede.

Partnerkredsen bag Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger har haft den svære opgave at udvælge de mest banebrydende projekter blandt i alt 44 indstillinger. Nu er de nominerede i hver af de fire kategorier fundet.
Årets nominerede spænder bredt: Fra digitale løsninger og algoritmebaseret diabetesbehandling til innovation i kræftdiagnostik og hjerterehabilitering. Forskningen omfatter både patientcentreret tilgang og real-world evidens, med fokus på sygdomme som multipel sklerose, hoftesmerter, slagtilfælde – og meget mere.
Alt sammen er det forskning, der bygger på stærke samarbejder og rækker ud over de enkelte forskningsenheder med et solidt blik for både fremtidens løsninger og virkelige patientbehov.
Kategori: Årets forskerinitierede forsøg/afprøvning
- DIATEC, v/Mikkel Thor Olsen - Region Hovedstaden
Forsøget viser, hvordan digital teknologi kan forbedre blodsukkerkontrollen hos hospitalsindlagte med type 2-diabetes – og give personalet bedre overblik. - Forskergruppen bag PROHIP
Studiet sammenligner effekten af hofteoperation og målrettet træning hos patienter med svær hofteartrose. Den nye viden kan styrke dialogen om valg af behandling. - TRAUMOX2, v/Jacob Steinmetz og Tobias Arleth - Region Hovedstaden
Studiet sammenligner høj og lav ilttilførsel til traumepatienter. Det udfordrer tidligere anbefalinger og kan føre til mere skånsom og effektiv akutbehandling.
Kategori: Årets virksomhedsinitierede forsøg/afprøvning
- Thomas Engstrøm, KFE Hjertecentrets Forskning - Rigshospitalet
Et studie blandt hjertepatienter, der undersøger et forsøgspræparats evne til at mindske risikoen for nye blodpropper og slagtilfælde.
- Blueskin, v/Iben Marie Miller
Et studie, der kombinerer blodprøver og patientindsendte fotos for at overvåge hudsygdomme, opdage tidlige tegn og tilpasse behandlingen til den enkelte patient. - Mammae-teamet, Klinisk Forskningsenhed, OUH
Et fase 3-forsøg, der undersøger effekten af en ny behandling mod brystkræft.
Kategori: Årets patientfokus
- Projekt CAT, v/Ada Colic og Camilla Ida Ravnbøl
Studiet undersøger, hvordan overgangen fra børne- til voksenafdeling kan forbedres for unge med kronisk sygdom gennem rådgivning fra unge, transitionssamtaler og digitale værktøjer. - Forskergruppen bag projekt Hjertensglad - Københavns Professionshøjskole
Studiet viser, hvordan mentorstøtte kan øge deltagelsen i hjerterehabilitering, herunder både træning og kostvejledning, for ældre og sårbare patienter. - MOBILIZE, v/Søren T. Skou
Studiet viser, hvordan træning og patientuddannelse kan forbedre livskvaliteten hos mennesker med multisygdom. Patienter har været inddraget i hele forløbet.
Kategori: Årets nyhed
- Helle D. Zacho og forskergruppe - Aalborg Universitetshospital
Et nyt radioaktivt sporstof gør det muligt at se kræftspredning langt mere præcist i kroppen og bidrager til mere målrettet kræftbehandling. - Signe Øbo Larsen, studie i børnegastroenterologi
Studiet dokumenterer, at lavvolumen tarmskylning virker for børn med svær forstoppelse. Resultatet har allerede ændret praksis i Danmark. - Dansk Multipel Sklerose Center, v/Jesper Nørregaard og Morten Blinkenberg
Et 100 % digitalt forsøg, der undersøger ny non-medicinsk behandling af spasticitet. Patienterne bruger en vakuumstøvle derhjemme og rapporterer effekten digitalt.
Prisoverrækkelsen 19. maj
Vinderne kåres den 19. maj kl. 15 i Life Science Huset, København. Her samles forskere, patienter, klinikere, virksomheder og beslutningstagere for at fejre innovation, samarbejde – og ikke mindst ny og værdifuld viden.
Nøgleord
Kontakter
Anders HoffPolitisk chef for forskning og innovation, Lif
Tlf:+45 51 21 80 32aho@lif.dkJakob Bjerg LarsenPolitisk chef for kliniske forsøg og lægemiddelproduktion i Lif
Tlf:+45 39 15 09 21jbl@lif.dkChristine Hoeg HansonKommunikationsrådgiver i Lif
Tlf:+45 29161370chh@lif.dkLinks
Om Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif: Husk nu patienter med sjældne sygdomme29.4.2025 06:59:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid med fokus på udvikling af det nære sundhedsvæsen og behandlingen af de store folkesygdomme, må vi ikke overse dem, der har allermest brug for vores specialiserede sundhedsvæsen. Det gælder især patienter med sjældne sygdomme. Og derfor holder Lif i dag konferencen: ‘Danmark som ‘Sjældne’-land.
Lif: Én indgang til sundhedsdata er godt nyt for forskning, innovation – og patienterne25.4.2025 13:00:42 CEST | Pressemeddelelse
Adgang til sundhedsdata skal være enklere, hurtigere og mere effektiv. Et nyt lovforslag og en national analyseplatform baner vejen for én samlet indgang til sundhedsdata i Danmark – og det vækker begejstring hos Lægemiddelindustriforeningen – Lif.
Bekymring trods stigende investeringer i sundhedsforskning2.4.2025 10:55:51 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervslivets forskningsinvestering i sundhed stiger markant, men hvis rammerne ikke indgyder til yderligere investeringer, så risikerer Danmark at blive forbigået i fremtiden, lyder det fra Lif.
Her er Lifs bestyrelse efter årets generalforsamling.28.3.2025 16:44:42 CET | Pressemeddelelse
Lif, Lægemiddelindustriforeningen har i dag afholdt deres årlige generalforsamling. Fire bestyrelsesmedlemmer var på valg, og det gav en udskiftning i bestyrelsen.
Lif: Europa bliver taberen uden en fælles life science strategi.21.3.2025 10:01:27 CET | Pressemeddelelse
Life science-rådet præsenterer i dag sine anbefalinger til en europæisk life science-strategi. En strategi der er helt nødvendig for Europas fremtid, mener Lif, der sidder med i rådet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum