Ventet EUD-aftale på plads: DEG glæder sig over større frihed og bedre rammer
DEG glæder sig over en ny politisk aftale, hvor erhvervsuddannelserne kan se frem til en millionindsprøjtning til at løse nogle af de vigtigste udfordringer. Midlerne gives med få bindinger, hvilket giver skolerne frihed til at bruge pengene bedst muligt efter lokale behov.

Regeringen og samtlige af Folketingets partier har netop indgået en politisk aftale, der skal give erhvervsuddannelserne et kvalitetsløft.
Med aftalen bliver der afsat 262 mio. kr. fra 2025 stigende til knap 366 mio. kr. i 2030 og til 317 mio. kr. fra 2033 og frem til et permanent takstløft til erhvervsuddannelserne. Midlerne gives med få bindinger, hvilket giver skolerne frihed til selv at prioritere og tilrettelægge initiativerne efter lokale behov og arbejdsmarkedets krav.
– Det er et vigtigt løft for erhvervsuddannelserne, at de får frihed til bruge midlerne bedst muligt lokalt – og noget, vi i DEG har arbejdet for i mange år. Nu får skolerne bedre muligheder for at investere i fysiske rammer, styrke de faglige miljøer og undervisernes kompetencer, så vi samlet set kan levere endnu bedre uddannelser, siger Allan Kortnum, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.
Den større frihed følger imidlertid med et fælles ansvar for kvalitetsløftet, hvor bestyrelser og institutioner forpligtes på, at takstløftet går til kvalitet af erhvervsuddannelserne indenfor rammerne af de politiske intentioner og aftaler. Det ansvar er sektoren klar til at løfte, lyder det fra Bo Sejer Frandsen, der er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne.
– Det er meget positivt, at midlerne kommer med få bindinger, så skolerne har frihed til at tilpasse indsatsen efter lokale behov. Det ansvar, der følger med, er bestyrelserne klar til at løfte, så midlerne bliver tilpasset de lokale udfordringer og dermed skaber mest værdi for eleverne, siger Bo Sejer Frandsen.
Flere midler til at støtte ungdomsmiljøerne
I aftalen er der afsat et midlertidigt særtilskud til at styrke ungdomsmiljøerne rundt på erhvervsuddannelserne. I årene 2025-2030 lyder særtilskuddet på 50 mio. kr. i 2025 stigende til 145 mio. kr. i 2029 og 85 mio. kr. i 2030. Pengene kan for eksempel bruges til at styrke de faglige miljøer, ungefællesskaber, lektiecaféer eller virksomhedsbesøg.
Ifølge Bo Sejer Frandsen er særtilskuddet en vigtig anerkendelse af de i forvejen eksisterende ungemiljøer på erhvervsuddannelserne.
– Det er afgørende, at vi ikke kun taler om undervisningens faglige indhold, men også om de rammer, der gør det muligt at gennemføre. Længe har vi arbejdet for at vise, at der findes stærke ungdomsmiljøer på vores skoler, og vi ser frem til at styrke ungdomsmiljøerne yderligere frem mod 2030, siger Bo Sejer Frandsen.
Styrket støtte til elever
Fremover skal der også afsættes penge til at støtte de elever, der har brug for lidt ekstra hjælp til at gennemføre deres uddannelse. Aftalen indeholder bl.a. et permanent løft til specialpædagogisk støtte (SPS), så elever med særlige behov får bedre og mere rettidig hjælp.
Allan Kortnum er meget positiv over, hvordan aftalen afspejler det politiske forslag om SPS, som DEG i samarbejde med en række andre interesseorganisationer har udarbejdet.
– Det er afgørende af sikre støtte til eleverne for at flere lykkes med deres uddannelse. Det er tydeligt, at der er blevet lyttet til vores tanker om et bedre og mere velfungerende SPS-system, siger Allan Kortnum.
DEG ser frem til inddragelse og samarbejde
Partierne bag aftalen vil inddrage Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier samt andre interessenter i arbejdet med at komme med yderligere forslag til, hvordan man kan forenkle regler og proceskrav med det mål at løfte kvaliteten fremover.
Derudover skal hele erhvervsskolesektoren i samarbejde med regeringen og arbejdsmarkedets parter også inddrages i forbindelse med et nyt udbudslandskab, hvor nogle hovedforløb skal samles og dermed udbydes på færre skoler.
– Vi er meget tilfredse med at blive inddraget i forbindelse med det nye udbudslandskab og ser frem til at bidrage til løsninger, der understøtter stærke faglige og sociale miljøer. De fleksible rammer giver os mulighed for at hæve kvaliteten på tværs af skolerne, så vi kan gøre erhvervsuddannelserne til et endnu mere attraktivt valg for både unge og voksne, siger Bo Sejer Frandsen.
Kontakter
Allan KortnumFormand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne
Allan er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne og direktør for Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier.
Bo Sejer FrandsenFormand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne
Bo Sejer Frandsen er formand for DEG-B. Han er desuden formand for bestyrelsen på AARHUS TECH.
Kitte VerupPressechef
Tlf:81 45 45 02kv@deg.dkLinks
Om Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier:
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, i daglig tale DEG, er forening for de erhvervsrettede uddannelser, hhx, htx, eud, eux og amu. DEG består af de to foreninger DEG–Lederne og DEG–Bestyrelserne, som arbejder for at skabe de bedst mulige forhold for de erhvervsrettede uddannelser til gavn for eleverne og kursisterne. DEG varetager medlemsskolernes uddannelsespolitiske interesser over for arbejdsmarkedets parter, øvrige interessenter og politikere.
Følg pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
DEG glæder sig over ambitiøst udspil: Større frihed og bedre rammer for erhvervsuddannelserne5.3.2025 10:25:28 CET | Pressemeddelelse
Regeringens netop offentliggjorte udspil 'Forberedt på Fremtiden VII' afsætter over 350 millioner kroner årligt til erhvervsuddannelserne. Med udspillet, der supplerer de allerede afsatte 300 millioner kroner til grøn omstilling og social- og sundhedsuddannelserne, sender regeringen et stærkt signal om, at erhvervsuddannelserne er en central del af Danmarks fremtid. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier glæder sig over initiativerne, der adresserer en række centrale temaer af stor betydning for erhvervsuddannelserne.
Fra klasselokale til byggeplads: hhx-elever udfordrer Davidsen med nytænkende idéer ved DM i Erhvervscase5.3.2025 04:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks største konkurrence i forretningsudvikling, DM i Erhvervscase, sætter i år fokus på den danske byggebranche.
Ny politisk aftale om EPX: Et vigtigt skridt for fremtidens unge19.2.2025 09:41:25 CET | Pressemeddelelse
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF og Dansk Folkeparti har indgået en politisk rammeaftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse – EPX. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) ser aftalen som et vigtigt og visionært skridt mod en stærkere kobling mellem teori og praksis i ungdomsuddannelserne.
Finanslovsaftale 2025: Mere ligestilling i A-fagstaxameter, men udfordringer for mange erhvervsgymnasier består22.11.2024 11:33:49 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF og Radikale Venstre har landet finanslovsaftalen for 2025, som bl.a. indeholder en tilskudsomlægning på gymnasieområdet.
Brugsen Vesløs er Årets Læreplads 20245.11.2024 14:45:42 CET | Pressemeddelelse
Brugsen i Vesløs er blevet kåret til Årets Læreplads 2024, takket være en indstilling fra Lærke Lichtenberg Madsen, der er elev i butikken. Lærke har fra begyndelsen af sin læretid fået stort ansvar og opbakning til at udvikle sig i takt med både sine evner og ambitioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum