Innovationsfonden

Ny mikrochip skal hjælpe patienter med epilepsi

Del

Baseret på forskning i ”brain-computer-interface” fra Aarhus Universitet, skal et nyt dansk forskningsprojekt færdigudvikle en mikrochip, som er i stand til med høj præcision at genkende mønstre i signaler fra hjernen, og rapportere når patienter oplever epileptiske anfald. Innovationsfonden har investeret 17,5 mio. kr. i projektet.

Illustration af hjerne med lys og tråde, signaler

60 millioner mennesker lider af epilepsi globalt, og sygdommen står for en samlet sundhedsomkostning på næsten 800 mia. kr. Nu skal en ny dansk mikrochip skabe hurtigere, mere præcis og mindre arbejdskrævende diagnosticering af epilepsi.

Projektet, der hedder EPIFY, har været undervejs i nogen tid, hvor der er blevet afprøvet forskellige løsninger. En prototype er nu klar til at blive optimeret og gjort færdig til afprøvning i kliniske studier. En bred gruppe af eksperter indenfor elektronik, computervidenskab og neurofysiologi, sammen med virksomheden Cenexum Technologies, står bag projektet:

- EPIFY udnytter den nyeste forskning indenfor databehandling til påvisning af epileptiske anfald. Projektet integrerer avanceret chipteknologi med et neuralt netværk til nøjagtig detektion af epileptiske anfald. Vi håber på, at vores færdige produkt vil kunne give patienter bedre adgang til hurtig og præcis diagnose og desuden spare sundhedssystemet for mange arbejdstimer fra højtspecialiserede medarbejdere, som i dag udgør en flaskehals i systemet, siger Dennis B Henriksen, som er CEO i Cenexum Technologies ApS.

Til gavn for patienterne og sundhedsvæsenet 

Elektroencefalografi (EEG), som måler signaler fra hjernen, anvendes som standard i diagnosen af epilepsi i hele verden. I dag findes der ikke nogen systemer tilgængelige, som med tilstrækkelig præcision kan erstatte den menneskelige analyse af EEG data. EPIFY retter sig i første omgang mod patienter, der gennemgår såkaldt langtidsmonitorering, hvor mængden af data efterfølgende kræver timevis af arbejde med visuel analyse fra specialister.

Det færdige produkt forventes at blive implementeret på hospitaler og sigter mod at skabe hurtigere og mere præcis diagnose ved at automatisere detektion og klassificering af epilepsi. Dette vil både være til gavn for patienterne at få lettere adgang til denne form for avanceret diagnostik og for sundhedsvæsenet, hvor arbejdsbyrde og omkostninger reduceres.

EPIFY er et samarbejde mellem den danske virksomhed Cenexum Technologies ApS, Århus Universitet, Århus Universitetshospital, Epilepsihospitalet Filadelfia og konsulentvirksomheden Qmed Consulting.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 17,5 mio. kr.
  • Samlet budget: 23,4 mio. kr.
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: EPIFY - A real-time brain-inspired system-on-chip for early detection of seizure in epilepsy.

Kontakter

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Sikker ørekirurgi: Avanceret teknologi skal minimere risikoen for patienter5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt vil skabe en innovativ og strømlinet løsning til forberedelse og navigation ved ørekirurgi. Projektet vil integrere og videreudvikle state-of-the-art teknologier og nye computer-vision-algoritmer. Forskningsprojektet er drevet af klinikere, og målet er at nedbringe risikoen for komplikationer ved de sværeste ørekirurgiske operationer. Innovationsfonden har investeret 15,4 mio. kr. i projektet.

Nyt projekt skal udvikle metoder til at prioritere grundvandsbeskyttelse i den danske arealomlægning23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt skal i løbet af de kommende fire år udvikle metoder, der gør det både bedre og mere omkostningseffektivt at sikre nødvendig viden til grundvandsbeskyttelse i den fremtidige arealomlægning. Metoderne involverer blandt andet brug af droner og skal testes på Samsø. Innovationsfonden investerer 26 mio. kr. i projektet, der har et samlet budget på 35 mio. kr.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye