Nyt projekt forbinder hjernesignaler med teknologi for at give bedre motorisk kontrol til patienter ramt af stroke
Ved at udnytte hjernesignaler og intelligent databehandling sigter et nyt forskningsprojekt mod at revolutionere teknologier til patienter med en lammelse i arm og hånd efter et stroke. Med en investering på knap 24 millioner kroner fra Innovationsfonden, bygger NeuroMate-projektet bro mellem neurovidenskab og teknik for at genoprette funktionel uafhængighed og forbedre livskvaliteten for personer ramt af stroke.

Hvert år oplever millioner af mennesker verden over et stroke – omkring 12.000 alene i Danmark. En hyppig konsekvens er nedsat kontrol over arm- og håndfunktionen på én side af kroppen.
Et nyt forsknings-projekt med navnet NeuroMate vil øge livskvaliteten for disse patienter ved at udvikle intelligente løsninger, der gør det muligt for patienterne at styre assisterende teknologi udelukkende med deres tanker – uden behov for bevægelser, knapper eller tale.
NeuroMates teknologi har potentiale til at øge patienternes autonomi, reducere behovet for hjælp og åbne nye veje inden for sundhedsteknologisk innovation.
- NeuroMate handler ikke kun om teknologi – det handler om at genoprette værdighed og uafhængighed, siger Hooman Farkhani, projektleder og lektor ved Aarhus Universitet.
- Med støtte fra Innovationsfonden kombinerer vi neurovidenskab, ingeniørvidenskab, maskinlæring og klinisk forskning for at skabe en ny generation af assisterende systemer, der tilpasser sig brugeren – ikke omvendt. Dette projekt placerer Danmark i spidsen for neuro-adaptive teknologier med potentiale til at påvirke området for assisterende teknologi globalt.
Investeringen fra Innovationsfonden giver NeuroMate-konsortiet mulighed for at udføre ambitiøs, tværfaglig forskning, som ellers ikke ville være mulig. Dette omfatter udvikling af algoritmer til afkodning af hjernesignaler, energieffektiv hardware samt test i virkelige omgivelser.
Projektet sigter mod at levere både videnskabelige gennembrud og funktionelle prototyper, der kan bane vejen for kliniske forsøg og kommerciel innovation.
NeuroMate-projektet samler førende danske institutioner og virksomheder med komplementær ekspertise, herunder Aarhus Universitet (CMOS-hardware og SNN-design), Aalborg Universitet (SNN-algoritmer), AATE VR (træningsmiljøer), Alexandra Instituttet (computer vision), Teknologisk Institut (EEG-pandebånd og handske), Medodan (klinisk certificering) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter (kliniske tests). Sammen arbejder partnerne på at udvikle et adaptivt, brugerstyret assisterende system til arm- og håndfunktion.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 23,88 mio. kr.
- Samlet budget: 32,94 mio. kr.
- Duration: 4 år
- Official title: NeuroMate: A take-home closed-loop bio-inspired neurorehabilitation system assisted by extended reality for therapy and assistance
Kontakter
Hooman FarkhaniLektorAarhus University
Tlf:50 36 12 06farkhani@ece.au.dkLine SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Nyt forskningssamarbejde skal føre til billig og ren energi fra vand8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stort nyt forskningssamarbejde mellem Danfoss, DTU Kemiteknik og SaltPower™ skal udvikle højtryksmembraner og høste energi fra osmose. Innovationsfonden investerer 15 mio. kroner i projektet
Ny mikrochip skal hjælpe patienter med epilepsi7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Baseret på forskning i ”brain-computer-interface” fra Aarhus Universitet, skal et nyt dansk forskningsprojekt færdigudvikle en mikrochip, som er i stand til med høj præcision at genkende mønstre i signaler fra hjernen, og rapportere når patienter oplever epileptiske anfald. Innovationsfonden har investeret 17,5 mio. kr. i projektet.
Sikker ørekirurgi: Avanceret teknologi skal minimere risikoen for patienter5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt vil skabe en innovativ og strømlinet løsning til forberedelse og navigation ved ørekirurgi. Projektet vil integrere og videreudvikle state-of-the-art teknologier og nye computer-vision-algoritmer. Forskningsprojektet er drevet af klinikere, og målet er at nedbringe risikoen for komplikationer ved de sværeste ørekirurgiske operationer. Innovationsfonden har investeret 15,4 mio. kr. i projektet.
Forskere vil bekæmpe skjult folkesygdom med avancerede blodprøver2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Personlig medicin og tusindvis af informationer fra én enkelt blodprøve kan bane vejen for tidligere opsporing og præcis behandling af fedtlever – en sygdom, mange ikke ved, de har. Det er målet med et ny forskningsprojekt, som Innovationsfonden investerer 15,6 mio. kr. i.
Kvantekapløb i lysets hast: Nyt dansk projekt vil levere fotoner til fremtidens supercomputere29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal designe, fabrikere og teste lyskilder, der kan udsende kvantiseret lys til anvendelse i fremtidens fotoniske kvantecomputere. Innovationsfonden har investeret 18.9 mio. kr. i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum