Bedre forhold for demente på museerne
Uge 19 er den årlige demensuge, hvor der landet over bliver sat fokus på den alvorlige sygdom som rammer flere og flere. Selv om man rammes af demens, skal der være mulighed for en god tilværelse, og det er Langelands Museum med til at bidrage til.

Langelands Museum har sammen med Østfyns Museer fået midler fra Slots- og Kulturstyrelsen til i 2025 at sætte fokus på kulturhistorisk formidling til borgere med demens. Det udmønter sig i projektet "Med alle sanser", hvor museerne bringer formidlingen til borgere med demens ud i lokalsamfundene, og i denne kontekst vil Langelands Museum arbejde med at gøre Langelandsfortet mere inkluderende. Her er det museets projektleder, Helle Ansholm Rasmussen, som i samarbejde med formidlingsinspektør Susanne Pedersen på fortet skal finde måder at gøre museet mere demensvenligt.
"Vi skal tilpasse vores formidling til en gruppe borgere, som måske har nogle andre behov end størstedelen af vores gæster, og det kunne eksempelvis være at præsentere de underjordiske bunkers oppe på landjorden, så også gangbesværede borgere kan blive klogere på, hvad der gemmer sig nede i dybet," fortæller hun. Hun er i gang med at skabe kontakter til en række institutioner og organisationer, der i skøn forening kan hjælpe museet med at gøre udstillinger og udstillingssteder mere demensvenlige.
Projektet står på skuldrene af et samarbejde, som museet havde med UCL tilbage i 2023, hvor der også blev kigget ind i, hvordan et sted som Langelandsfortet kunne styrke sin formidling for demensramte besøgende. Dengang modtog museets formidlingsinspektør Susanne Pedersen en række anbefalinger, og det er nogle af disse, som der nu arbejdes aktivt med at få omsat til virkelighed.
"På nogle punkter er det i virkeligheden relativt simple ting, der skal til for at vores udstillinger og formidling bliver mere tilgængelige for demensramte og øvrige sårbare besøgende. Derfor har disse samarbejder også været meget gavnlige for os, for de giver os mulighed for at sparre med nogle fagfolk, som ser anderledes på vores museum. Vi ønsker bare at gøre Langelandsfortet så tilgængeligt for så mange som muligt," udtaler Susanne Pedersen.
Senere på året kommer Slagelse Ældreråd til Langeland for at besøge Langeland Kommunes Seniorråd. I den forbindelse præsenterer museet sine planer for en demens-venlig udvikling af Langelandsfortet.
Billeder

Langelands Museum
Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.
Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.
På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.
Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.
Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.
Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum
Langeland mindes befrielsen og besættelsesårene!27.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På Langeland oplevedes besættelsesårene ikke så hårdt som andre steder i landet, men det afholder ikke Langelands Museum fra at lave flere markeringer af 80-året for befrielsen. Det sker med film, foredrag og udstilling.
Luftkrig over Langeland!25.4.2025 14:05:54 CEST | Pressemeddelelse
Mørklægningsgardiner og lyden af sirener. Luftflåder, der med larmende og lammende intensitet flyver hen over land. Flykampe, styrt og flygtende piloter... Alt det kunne man opleve på Langeland i tiden under besættelsen.
Højreradikale skæmmede mindet om faldne danskere11.4.2025 13:30:08 CEST | Pressemeddelelse
Langelands Museum mindedes på forskellig vis den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940, men markeringen af blev skæmmet af højreradikale trolde. Det gik blandt andet ud over en historie om en langelandsk soldat som faldt i kamp med tyskerne.
Dengang plast var det nye vidundermateriale...3.4.2025 12:48:24 CEST | Pressemeddelelse
Det kan i dag virke som en fjern fortid, at man så plast som løsningen på ressourcemangel og andre udfordringer i samfundet, men sådan var det under den kolde krig i det tidligere DDR. Det kan man se mere om i en ny udstilling som Langelands Museum åbner den 11. april.
Ærø kommune opsiger mangeårig aftale25.11.2024 14:43:29 CET | Pressemeddelelse
Langelands Museum har i et godt samarbejde varetaget det arkæologiske ansvar på Ærø gennem adskillige årtier, men nu slutter det. Ærø Museum og Svendborg Museum er indgået i museumsfusionen Museum Sydfyn, og det betyder, at det arkæologiske ansvar på Ærø fra årsskiftet 2025 overgår fra Langelands Museum til Museum Sydfyn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum