Unge i Esbjerg kommune får privatøkonomi på skoleskemaet
I april vender PwC og Skoleglæde.nu tilbage til Esbjergs skoler med projektet ‘Ung privatøkonomi’, der giver eleverne praktiske værktøjer til ansvarlig økonomi og personlig lederskab, med fokus på virkelighedsnære opgaver og færdigheder til at undgå fremtidige økonomiske problemer. Denne gang er det 8. klasserne på skoler i Hjerting, Bryndum og Esbjerg, der får privatøkonomi på skoleskemaet.

I alt 8 klasser fra Hjerting Skole, Bryndum Skole, Esbjerg Realskole prøver i de kommende måneder kræfter med en nytænkende form for matematikundervisning. I projekt ‘Ung Privatøkonomi’ gennemgår 8. klasserne et fire-ugers forløb, hvor opgaveløsning i fx budgetopstilling, statistik og procentregning tænkes ind i elevernes egen hverdag.
“Efter en succesfuld opstart i Esbjerg i 2019 og en efterfølgende udrulning af Ung Privatøkonomi til de større byer i Danmark, er vi stolte af atter at samarbejde med folkeskoler i Esbjerg. Vi oplever nemlig en forbedret forståelse af økonomi blandt de elever, der deltager i forløbet, og derfor ønsker vi fortsat at dele vores ekspertise på området og dermed bidrage til en vigtig samfundsopgave: at give børn og unge bedre forudsætninger for at handle økonomisk ansvarligt,” siger Jannick Kjersgaard, partner hos PwC i Esbjerg.
Mange unge slås stadig med økonomien
Tal fra RKI viser, at knap 35.000 unge i alderen 18-30 år i januar 2025 er registreret med mindst én anmærkning i RKI. Selvom det er et fald fra ca. 37.000 i 2024, er der fortsat alt for mange unge, der slås med økonomiske udfordringer i hverdagen, og som har vanskeligt ved at få enderne til at mødes. Det kan i sidste ende få konsekvenser i forhold til mulighederne for, om man kan uddanne sig, stifte familie, købe bolig, osv.:
“Efter tre år, hvor andelen af unge i RKI har ligget stille, er det meget glædeligt, at der er sket et fald. Der er dog fortsat alt for mange, der ender i økonomiske problemer, og med projektet “Ung privatøkonomi” ønsker vi at forebygge, at unge får økonomiske problemer allerede i folkeskolen ved at klæde eleverne på - både med en økonomisk forståelse og med personligt lederskab. Eleverne har tidligere udtalt, at projektet ‘Ung privatøkonomi’ gjorde matematikken mere håndgribelig og relevant for deres hverdag,” fortæller Jannick Kjersgaard.
‘Ung privatøkonomi’ består bl.a. af et undervisningsforløb, afholdelse af event, evaluering mv., ligesom PwC’s medarbejdere er involveret i projektet og bidrager med deres kompetencer indenfor bl.a. opsparing, lån, statistik, budget m.v.
“Siden vi først introducerede 'Ung privatøkonomi' i Esbjerg, har vi oplevet stigende interesse og engagement fra skoler over hele landet, hvilket gør dette forløb endnu mere relevant i dag. Projektet er desuden vigtigt for os, da vi tror på, at alle kan realisere deres potentiale med den rette støtte og udvikling. Børn og unge er vores fælles fremtid, og vi vil gerne være med til at hjælpe endnu flere godt på vej,” fortæller Jannick Kjersgaard om baggrunden for, hvorfor PwC står bag initiativet.
På skolerne glæder man sig til at komme i gang
Undervisningsforløbet følger elevernes læringsplaner og har bl.a. til formål at være en anderledes og sjovere måde at lære på.
“Som matematiklærer synes jeg, at noget af det vigtigste, vi kan give eleverne med fra folkeskolen, er konkrete, virkelighedsnære og brugbare færdigheder, som de kan bruge i livet. Derfor glæder jeg mig til at deltage i forløbet i samarbejde med Skoleglæde og PwC, hvor vi kobler matematikken med virkelighedsnære økonomiske problemstillinger,” siger Atilay Aydin Korkmaz, matematiklærer på Esbjerg Realskole og fortsætter:
“Jeg forventer, at samarbejdet vil give eleverne en dybere forståelse af privatøkonomi gennem praksisnære cases og engagerende undervisning. Vi ser frem til et spændende forløb, der kan inspirere og klæde eleverne bedre på til deres økonomiske fremtid.”
Introen bød på boksning, og som afslutning skal eleverne gennemføre et spil, hvor de får mulighed for at prøve kræfter med det, de har lært gennem forløbet, og som kan bruges direkte og understøttende for elevernes læringsplaner.
Om projektet
‘Ung privatøkonomi’ er et samarbejde mellem PwC og Skoleglæde.nu. PwC er medudvikler og sponsor for projektet, der skal forebygge økonomiske vanskeligheder tidligt i livet ved allerede i folkeskolen at klæde elever på - både med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. Forløbet stilles til rådighed for folkeskoler landet over og har allerede vist målbare resultater i Esbjerg, Ringsted, Hillerød, Odense, Aarhus, Herning, Ikast og Holstebro, i Gentofte, i Vejle og Kolding samt Aalborg. Da ‘Ung privatøkonomi’ sidst var i Esbjerg, var det på Hjerting Skole, Sønderrisskolen samt Tjæreborg Skole.
PwC og Skoleglæde.nu har skudt programmet i gang i uge 34. Der er kick-out på følgende skoler i Esbjerg i løbet af uge 39, hvor pressen er velkommen.
Kickout (uge 39) - kl. 9:00-11:30:
Mandag 26. maj, Esbjerg Realskole
Onsdag 28. maj, Hjerting Skole
Torsdag 27. maj, Bryndum Skole
Billeder
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Konfirmation: Kender du skattereglerne for pengegaver?29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne tid bliver mange unge mennesker konfirmeret. En betydningsfuld dag, som ofte markeres med ekstra store gaver og pengebeløb. Det er vigtigt at kende reglerne for at undgå at blive beskattet, påpeger PwC.
Fristen nærmer sig: Har du husket alle fradrag i årsopgørelsen?25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er ved at være sidste udkald for de fleste til at rette årsopgørelsen for 2024. Få skatteekspertens bud på, hvilke fradrag og skatteforhold du skal være opmærksom på og huske at få med.
Whistleblower-indberetninger i C25-virksomheder: En fortsat stigning og øget åbenhed24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af whistleblower-indberetninger blandt C25-virksomheder er steget med 18 % fra 2023 til 2024 og med 80 % over en fire-årig periode fra 2021 til 2024. Det viser en ny opgørelse fra PwC.
Kørselsfradrag for studerende er på trapperne15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Studerende i yderkommuner og på øerne kan se frem til et nyt kørselsfradrag med samme kilometersats og grundlag som ved et lønnet arbejde. Det fremgår af et nyt lovforslag i Folketinget, der forventes at træde i starten af 2026.
Nu kommer årsopgørelsen for 2024: Dét skal du være opmærksom på24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner årsopgørelsen for 2024 officielt. Her kan du se, om du får penge tilbage i skat eller står over for en ekstraregning. PwC har samlet en række råd, som du skal være særligt opmærksom på og kan bruge til at kontrollere, om skatteoplysningerne og fradragene for 2024 er korrekte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum