Sikker ørekirurgi: Avanceret teknologi skal minimere risikoen for patienter
Et nyt forskningsprojekt vil skabe en innovativ og strømlinet løsning til forberedelse og navigation ved ørekirurgi. Projektet vil integrere og videreudvikle state-of-the-art teknologier og nye computer-vision-algoritmer. Forskningsprojektet er drevet af klinikere, og målet er at nedbringe risikoen for komplikationer ved de sværeste ørekirurgiske operationer. Innovationsfonden har investeret 15,4 mio. kr. i projektet.

På verdensplan bliver der årligt udført mere end en halv million avancerede operationer i øret for eksempelvis at fjerne sygdommen benæder eller genskabe hørelsen med indsættelse af et cochlear implantat. Denne type kompliceret ørekirurgi foregår tæt på patientens hjernehinder, ansigtsnerve og høre- og balanceorganerne - og risikoen for komplikationer er op mod 10 procent ved de sværeste operationer.
Behov for præcis navigation til ørekirurgi
- Det er afgørende, at en kirurg undgår skade på vigtige strukturer og indenfor for eksempel neurokirurgi anvendes derfor navigationssystemer under operationerne. Disse systemer har begrænset anvendelse, når det gælder ørekirurgi, fordi de blandt andet kræver, at kirurgen drejer hovedet væk fra operationsmikroskopet og kigger på navigationsskærmen, men også fordi der er ekstremt høje krav til præcision ved ørekirurgi. Det er et problem for patientsikkerheden, at vi ikke har gode navigationssystemer til ørekirurgi, og det har vi som klinikere sat os for at løse sammen med stærke medicoteknologiske partnere, siger Steven Andersen, afdelingslæge og klinisk forskningslektor ved Afdeling for Øre- Næse- og Halskirurgi på Rigshospitalet og projektleder på forskningsprojektet COVION.
Sammen med sine danske og østrigske samarbejdspartnere, vil han forbedre og integrere eksisterende teknologier. Ved hjælp af nye computeralgoritmer vil projektets parter udvikle en strømlinet løsning til ørekirurgisk forberedelse og navigationskirurgi, som er skræddersyet til klinikernes behov:
- Vores løsning bygger på en lavdosis cone-beam CT-scanning, der kan bruges til at skabe en nøjagtig digital model af patientens øre. Derefter kan vi i en virtual reality-simulator planlægge operationen og markere den præcise placering af de strukturer, der skal passes på. Under operationen kan kirurgen se denne plan projiceret og forstørret direkte på operationsfeltet. Algoritmer vil sørge for, at modellen med operationsplanen placeres præcist i forhold til patientens øre på operationsbordet og i øvrigt også holde øje med instrumenternes afstand til for eksempel ansigtsnerven og alarmere kirurgen, fortæller Steven Andersen.
Teknologien kan forbedre patientsikkerheden
Det nye system til ørekirurgisk navigation har potentiale til at nedsætte risikoen ved operation især hos de patienter, hvor den normale anatomi i øret er ændret på grund af sygdom, misdannelser eller tidligere kirurgiske indgreb.
I projektet indgår Afd. for Øre- Næse- og Halskirurgi på Rigshospitalet, hvor man har udviklet the Visible Ear Simulator, den mindre danske spin-out virksomhed Copenhagen Imaging, der udvikler den næste generation af cone-beam CT (CBCT) scannere.
Derudoverindgår østrigske samarbejdspartnere: virksomheden BHS Technologies, som har udviklet et avanceret exoskop monteret på en robotarm, og et østrigsk universitet, MCI Entrepreneurial School, Innsbruck, Østrig, der uddanner fremtidens MedTech iværksætter-ingeniører.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 15,4 mio. kr.
- Samlet budget: 20,6 mio. kr.
- Varighed: 5 år
- Officiel titel: COVION – Computer Vision for Otosurgical Navigation
Om partnerne:
Afdeling for Øre- Næse- og Halskirurgi, Rigshospitalet, er Nordeuropas største øre- næse- og halskirurgiske afdeling og etablerede i 2020 et Center for Hørelse og Balance i med det formål at skabe sammenhæng mellem klinisk og patientnær forskning og grundvidenskabelig forskning indenfor fysiologiske, diagnostiske, terapeutiske og tekniske aspekter af hørelse og balance i tæt samarbejde med bl.a. DTU og partnere fra den danske medicotekniske industri.
Copenhagen Imaging ApS, Herlev, er en dansk startup inden for cone-beam CT med en innovations-arv fra virksomhedens tidligere partnerskab med 3Shape. Virksomheden arbejder nu på at forbedre CBCT teknologien yderligere og skabe den næste generation af kliniske CBCT-scannere til endnu bedre diagnostik bl.a. indenfor øre- næse- og halsområdet.
BHS Technologies, Innsbruck, Østrig, er en mindre virksomhed som har udviklet en af de mest avancerede exoskop løsninger på markedet til brug ved mikrokirurgiske operationer. Deres RoboticScope udnytter en kombination af HD-kameraer monteret på en robotarm og head-mounted displays som bæres af kirurgen til forbedret ergonomi og visualisering af det kirurgiske felt.
MCI Entrepreneurial School, Innsbruck, Østrig, er et universitet der uddanner fremtidens iværksætter-ingeniører indenfor en række områder herunder medicoteknologi. Deres uddannelsesprogrammer har fokus på at kombinere iværksætteri, forretningsudvikling, og anvendt teknologi som fx digitalisering, virtual reality, og kunstig intelligens.
Kontakter
Line SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkBirgitte SølvhøjkommunikationskonsulentHovedOrtoCentret & Kommunikation & Presse, Rigshospitalet
Tlf:2015 5101birgitte.ravn.soelvhoej@regionh.dkBilleder
Om Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Forskere vil bekæmpe skjult folkesygdom med avancerede blodprøver2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Personlig medicin og tusindvis af informationer fra én enkelt blodprøve kan bane vejen for tidligere opsporing og præcis behandling af fedtlever – en sygdom, mange ikke ved, de har. Det er målet med et ny forskningsprojekt, som Innovationsfonden investerer 15,6 mio. kr. i.
Kvantekapløb i lysets hast: Nyt dansk projekt vil levere fotoner til fremtidens supercomputere29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal designe, fabrikere og teste lyskilder, der kan udsende kvantiseret lys til anvendelse i fremtidens fotoniske kvantecomputere. Innovationsfonden har investeret 18.9 mio. kr. i projektet.
Nyt projekt vil bane vej for bæredygtig energiinfra-struktur i EU28.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt vil løse en århundredgammel udfordring inden for design og produktion af høj-effekt magnetiske komponenter og dermed bane vejen for en mere robust, bæredygtig og omkostningseffektiv produktion i EU. Gennembruddet vil understøtte Danmarks ambitioner om elektrificering og grøn omstilling. Innovationsfonden har investeret 27,6 mio. kroner i projektet.
Nyt projekt skal udvikle metoder til at prioritere grundvandsbeskyttelse i den danske arealomlægning23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal i løbet af de kommende fire år udvikle metoder, der gør det både bedre og mere omkostningseffektivt at sikre nødvendig viden til grundvandsbeskyttelse i den fremtidige arealomlægning. Metoderne involverer blandt andet brug af droner og skal testes på Samsø. Innovationsfonden investerer 26 mio. kr. i projektet, der har et samlet budget på 35 mio. kr.
Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske og europæiske produktionsvirksomheder er under et stigende pres i en verden under konstant forandring. Derfor har industrien brug for hjælp til at blive modstandsdygtige, og det skal ske ved at bruge og udvikle nye digitale løsninger som AI og robotter. Det er målet i et nyt forsknings – og innovationsprojekt, som Innovationsfonden har investeret 40 mio. kr. i.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum